Vučićev dolazak usmeno potvrđen protokolu

Danas Milatović preuzima dužnost šefa države, na svečanosti oko 200 zvanica

26408 pregleda 337 reakcija 38 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiće danas zakletvu na sjednici Skupštine Crne Gore, čime stupa na dužnost. Inauguracija se održava na dan kada ističe petogodišnji mandat njegovom prethodniku Milu Đukanoviću.

Oko 200 zvanica diplomatskog kora, domaćih i međunarodnih zvaničnika biće prisutno na svečanosti, a među njima je većina predsjednika država zemalja regiona, specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije i Njemačke, kao i premijer Bugarske Galab Donev.

Iako je Milatović u izjavi za medije najavio dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zvanične potvrde toga, kako je rečeno “Vijestima”, nema. Iz državnog protokola Srbije usmeno su Diplomatskom protokolu najavili Vučićev dolazak, ali to još nije formalizovano zvaničnom potvrdom, rekao je izvor “Vijesti”.

Za sada je izvjesno da dolaze predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Takođe i specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Ustavom Crne Gore iz 2007. predsjednik Crne Gore bira se na period od pet godina. Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine i Milo Đukanović izabran 2018. godine.

Prema informacijama “Vijesti” inauguracija novog predsjednika intrigantna je medijima, pa je Skupštini dostavljeno oko 50 zahtjeva za akreditaciju.

Dolazak zvanica može se snimiti, dok će novinari događaj pratiti iz skupštinske sale online.

Bonus video: