SPP: Došlo do zloupotrebe položaja koju su pojedini funkcioneri PES pomagali, bio im podoban samo jedan čovjek

"Nije tačno da ste vi 'prihvatili' da doskorašnji predsjednik naše
stranke bude na listi jer on nikada i nije bio kandidovan od strane SPP.
Vi ste ga ustoličii na toj poziciji u dogovoru sa njim samim a ne sa
partijom od koje ste to vješto krili, i vi i on".

12332 pregleda 32 reakcija 21 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Naš stav je jedinstven i nema nikakvog nesporazuma unutar Stranke pravde i pomirenja (SPP) ali ima apsolutne odlučnosti da vam ne dozvolimo da nam nametnete predstavnike i zloupotrijebite naziv naše partije, poručili su iz SPP Pokretu Evropa sad.

SPP je juče povukao podršku PES-u i saopštio da se radi o nepouzdanom partneru koji pokušava staviti pod kontrolu čitave partije. Kazali su i da je zbog zloupotrebe funkcije iz partije isključen dotadašnji predsjednik Seid Hadžić koji je "mimo volje i protivno odlukama partije samoinicijativno, a po nekim informacijama u saradnji sa pojedinim funkcionerima PES, delegirao sam sebe na poziciju koja je načelno dogovorena za SPP na listi PES za predstojeće parlamentarne izbore".

Iz PES-a su potom kazali da žale zbog nesporazuma u okviru SPP-a, ali da za to nemaju nikakvu odgovornost.

Iz SPP poručuju da su prvi ukazali povjerenje vanparlamentarnom PES-u i podržali njihovom kandidata za predsjednika u momentu kada to niko nije htio da uradi nakon eliminacije Milojka Spajića iz trke.

"Nije tačno da ste vi 'prihvatili' da doskorašnji predsjednik naše stranke bude na listi jer on nikada i nije bio kandidovan od strane SPP. Vi ste ga ustoličii na toj poziciji u dogovoru sa njim samim a ne sa partijom od koje ste to vješto krili, i vi i on. Mi smo, dame i gospodo iz Pokreta Evropa sad, mnogo prije vas imali takve ponude od autoritativnih režima da nam se nameću osobe koje će predstavljati našu stranku i u konačnici bošnjački narod ali pošto mi nismo neko ko bi za poslaničku platu i rukovodeće pozicije prodao ideale i vjeru u ravnopravnost građana ni tada a kao što vidite ni danas, ne prihvatamo tu nedemokratsku i antievropsku praksu", piše u saopštenju SPP.

Ističu da bi PES prihvatio jednoglasnu odluku Predsjedništva SPP da je htio da pokaže korektan odnos, a koja je u suprotnosti sa onim što su, tvrde, htjeli da im nametnu.

"Zamjenom teza pokušavate obmanuti javnost svjesni da pred licem javnosti nemate adekvatan odgovor na činjenice koje smo saopštili. Nije u SPP došlo ni do kakvog 'nesporazuma' kako vi to pokušavate predstaviti već do klasične zloupotrebe položaja sa čim ste na vrijeme bili upoznati a što ste ignorisali i koju su pojedini vaši funkcioneri, sada je više nego jasno, zdušno pomagali kako bi, ponavljamo, preko te osobe ostvarili kontrolu nad nama. Da je to istina dokazuje i to da je Stranka pravde i pomirenja od svih drugih vanparlamentarnih partija koje su se našle na vašoj listi jedina dobila samo jedno mjesto bez mogućnosti zamjene tog čovjeka. Dakle vama je bio podoban i prihvatljiv samo jedan čovjek. Dokaza je pregršt ali o tome drugom prilikom ukoliko za to bude bilo potrebe", kazali su iz SPP.

Poručuju da nakon svega nemaju više povjerenja u njihove "iskrene namjere" da pomognu bilo kome, zbog čega su im i otkazali podršku.

"SPP, kako ste to više puta i sami isticali je stub slobodne bošnjačke misli u Crnoj Gori. Mi smo stranka koja se nije prodala ni mnogo moćnijim političkim igračima jer nas ne možete kupiti, nas ne možete uplašiti i nas ne možete izračunati. Sve ono što vam je imponovalo kod nas do sada ostaju ideali i u narednom periodu, sve dok postojimo. I ma koliko se u ovom trenutku osjećali jakim i moćnim sve što je izgrađeno na manipulacijama vrlo brzo padne", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: