Medojević: Poziv Milatovića na sastanak nosilaca lista početak je nove političke kulture

"Politička borba i konkurencija su poželjne, ali iz naše borbe neka napreduje Crna Gora”, kazao je "Vijestima" Medojević

19369 pregleda 75 reakcija 19 komentar(a)
Medojević, Foto: Savo Prelević
Medojević, Foto: Savo Prelević

Nosilac liste Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je sastanak predsjednika države Jakova Milatovića sa nosiocima većine izbornih listi početak nove političke kulture koja je poželjna u podijeljenom i razorenom društvu.

"Politička borba i konkurencija su poželjne, ali iz naše borbe neka napreduje Crna Gora”, kazao je "Vijestima" Medojević.

Milatović je juče razgovarao sa nosiocima većine izbornih listi na parlamentarnim izborima, a njegov poziv na sastanak nijesu prihvatili čelnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve”Vladimir Leposavić.

Knežević i Đurašković su pozvali Milatovića da podnese ostavku na partijsku funkciju, a Knežević je aludirao i na navodno buduću saradnju Pokreta Evropa sad (čiji je Milatović zamjenik predsjednika) i DPS-a.

Medojević je kazao da je sastanak najava nove prakse predsjednika države da ima konsultacije sa liderima političkih stranaka o nekim pitanjima od nacionalnog značaja, koja prevazilaze dnevno političke interese.

"Odlaskom (Mila) Đukanovica i DPS, završila se jedna totalitarna epoha koja u Crnoj Gori traje od 1945. godine. Ja sam upravo insistirao na stvaranju najšireg nacionalnog konsenzusa oko političkih reformi koje će dovesti do eliminisanja osnovnih totalitarnih mehanizama koje je prethodni režim naslijedio od komunista", rekao je Medojević.

Podsjetio je da je pozvao sve nosioce lista da se odrede prema otvaranju tajnih dosijea službe bezbjednosti, lustraciji, opštem reizboru sudija i tužilaca i ukidanju kompromitovane Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), rehabilitaciji političkih zatvorenika, osudi zločina totalitarnih režima i pravednoj restituciji otete imovine. Medojević je istakao da su to koraci koje su preskočili devedesetih i zbog toga se i danas "poslije više od 30 godina od pada Berlinskog zida luta u katakombama tranzicije" i nema slobodnog i demokratskog društvo i nezavisnih institucija.

"Stekao sam utisak da je dominatna većina učesnika sastanka pozitivno odgovorila na moju inicijativu. Izuzev (Milojka) Spajića koji jedini nije uzimao riječ na sastanku, i tek je na intervenciju Milatovića progovorio par rečenica", rekao je Medojević.

Istakao je da su demokratizacija zemlje, fer izbori, borba protiv mafije, reforme i što brže članstvo u EU teme koje zahtijevaju povećani stepen državničke odgovornosti političke elite i da je predsjednik države je prava adresa za takve konsultacije i dijalog.

Bonus video: