Kurpejović: PzP će posebnu pažnju obratiti na osobe sa invaliditetom

"Uprkos različitim programima pomenuta lica nijesu adekvatno tretirana niti integrisana u naše društvo na način na koji bi im omogućio da se osjećaju ravnopravnim, zaštićenim i korisnim članovima društva", rekla je Kurpejović

3880 pregleda 4 komentar(a)
Kurpejović, Foto: Pokret za promjene
Kurpejović, Foto: Pokret za promjene

Od ukupnog broja stanovnika Crne Gore oko 10 odsto osoba je sa invaliditetom, ali su one maltene nevidljive za javnost i ponekad nepotrebno ograničene na svoje domove ili institucije, ocijenila je kandidatkinja za poslanicu na listi "Prvo Crna Gora" Aida Nina Kurpejović.

Ona je kazala da će Pokret za promjene (PzP) posebnu pažnju posvetiti najranjivijim kategorijama stanovništva, gdje, kako kaže, spadaju lica sa invaliditetom.

"Uprkos različitim programima pomenuta lica nijesu adekvatno tretirana niti integrisana u naše društvo na način na koji bi im omogućio da se osjećaju ravnopravnim, zaštićenim i korisnim članovima društva", rekla je Kurpejović.

Kako ona smatra, veliki broj ovih lica se nalazi u stanju socijalne potrebe zbog nemogućnosti adekvatnog zapošljavanja.

Dodaje i da je vrlo mali procenat osoba sa invaliditetom (OSI) uključen u neku profitabilnu aktivnost.

"Zato ćemo mi garantovati osobama sa invaliditetom da im stečena prava neće biti ugrožena ni oduzeta bilo kojim oblikom buduće reforme, već samo unaprijeđena. Spremni smo da obrazovni sistem vezan za osobe sa invaliditetom uskladimo sa tendencijama i potrebama tržišta rada. Sigurni smo da će naše ekonomske i socijalne reforme doprinijeti unapređenju socijalnog i ekonomskog statusa ove ranjive kategorije", navela je Kurpejović.

Posebnu pažnju će, kako kaže, posvetiti ženama sa invaliditetom, jer su one, smatra Kurpejović, nažalost, dvostruko diskriminisane.

"Garantovaćemo doslednu primjenu zakonske regulative koja obavezuje da se licima sa invaliditetom omogući pristupačnost javnim površinama i objekatima, posebno objektima koji pružaju zdravstvenu zaštitu, a kroz razne vrste podsticaja obezbijedićemo im uslove za samostalan život, za sklapanje braka i zasnivanje porodice", kazala je ona.

Uvjerena je, kako kaže, da je pružanje boljih i savremenijih uslova za bavljenjem sportom neophodno, te da su se OSI u dosadašnjim sportskim rezultatima pokazale "kao najbolji ambasadori Crne Gore širom svijeta".

"Posebnu pažnju ćemo posvetiti licima sa psihičkim smetnjama, jer nažalost ne postoje nikakvi servisi podrške ovim licima, a u zadnje vrijeme značajno je narušeno mentalno zdravlje naših građana, kako zbog teškog ekonomskog stanja, neizvjesnosti i nesigurnog ambijenta, posledica COVID-a, ratnih dešavanja na tlu Evrope, što nas dodatno obavezuje na hitnu reakciju", zaključila je Kurpejović.

Kandidatkinja za poslanicu Pokreta za promjene.

Bonus video: