Imate nenaplativ dug za struju, vodu, čistoću, evo kako da ga se oslobodite

U pitanju su dugovi koji nisu zastarjeli jer je zastarjelost prekinuta različitim mehanizmima, tužbama ili ugovorima o otplati sa dužnikom, ali uprkos tome nisu naplaćeni zbog lošeg materijalnog stanja građanina.

30153 pregleda 84 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Hrabro se broji
Foto: Koalicija Hrabro se broji

Po podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja u Crnoj Gori je 2022. godine bilo 6.648 porodica sa 22.481 članova koje su u stanju socijalne potrebe i koje su ostvarile pravo na materijalno obezbjeđenje. Prema podacima Uprave za statistiku, međutim, oko 22,6 odsto građana nalazi se u riziku od siromaštva. Mnogi među njima nisu u mogućnosti da izmire svoja dugovanja državi i javnim preduzećima. Koalicija „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ u svom predizbornom programu ima rješenje za njih.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

NA HILJADE DOMAĆINSTAVA TREBA OSLOBODITI DUGA

Na hiljade građana zbog lošeg imovinskog stanja ima nagomilane dugove na računima za struju, vodu, komunalije, različite takse i obaveze prema državi. Riječ je o stotinama miliona eura koji su praktično nenaplativi, ali su nagomilani na računima hiljada domaćinstava koja nisu mogla da ih izmire zbog ugrožene egzistencije, nezaposlenosti, minimalnih primanja ili drugog oblika socijalne potrebe.

Praktično ne postoji mogućnost naplate ovih potraživanja, jer niti jedan državni organ ili preduzeće nisu uspjeli da ih naplate u redovnom postupku. Postupci protiv ovih građana, dakle, samo „zakrčuju“ administraciju, proizvode nove troškove i opterećuju sistem, bez izgleda da se završe uspješno po potražioce dugovanja.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

U koaliciji „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ svjesni su postojanja ovog problema koji, pored toga što proizvodi opisane posljedice po sistem, ogroman broj građana, čiji su životi ionako svedeni na preživljavanje koje ugrožava samo zdravlje i opstanak njih i njihovih porodica, drži u konstantnom strahu od gubitka osnovnih sredstava za život.

EVO KAKO ĆE OTPISATU DUGOVE SA RAČUNA GRAĐANA

Oni zato žele da zakonskim rješenjima, od kojih su neka poznata i u nekim zemljama našeg regiona i Evropske unije, a koja bi bila proširena po širem spektru dugova, obezbijede da se nenaplativi dugovi sa računa građana otpišu. Prije gotovo deset godina, slične mjere su sprovođene u Sloveniji, a u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji su one obuhvatale i otpis dijela dugova građana bankama.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Konkretno, iz koalicije „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ predlažu da svi dugovi za račune javnih preduzeća koji su stariji od tri godine i koji nisu naplaćeni u tom periodu budu otpisani.

U pitanju su dugovi koji nisu zastarjeli jer je zastarjelost prekinuta različitim mehanizmima, tužbama ili ugovorima o otplati sa dužnikom, ali uprkos tome nisu naplaćeni zbog lošeg materijalnog stanja građanina.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

DA LI JE OVO RJEŠENJE OSTVARIVO?

Postavlja se pitanje sprovodJivosti ovog rješenja, jer se može zamisliti da uvođenje obećanih mjera poveća broj građana koji ne izmiruju svoje račune, uz očekivanje da to umjesto njih čini država. To, naravno, zavisi i od toga raste li ili pada broj građana koji objektivno nisu u mogućnosti da izmiruju račune. Pogledajmo zato koji je trend trenutno na sceni u Crnoj Gori, na osnovu podataka EPCG iz prošle, 2022. godine:

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Može se vidjeti da domaćinstva predstavljaju oko 90% potrošača električne energije, a terete se za oko 66% dugovanja, što znači da ispod prosjeka opterećuju budžet EPCG. Pored toga, vidi se i da se, uprkos ukupnom povećanju ukupnih dugovanja ovom preduzeću za oko 1,5%, dug domaćinstava smanjio za oko 4% u prvoj godini u kojoj su nove vlasti imale ikakve šanse da njihova politika da iole opipljive rezultate. To znači da su mjere u borbi protiv siromaštva, zapošljavanju i podizanju životnog standarda građana rezultirale smanjenjem broja građana koji nisu u mogućnosti da plaćaju dugove za električnu energiju, koji mnogima, pored hrane, predstavljaju najveći i najteži izdatak.

MOGUĆE JE! ZATO - HRABRO NAPRIJED!

Zato u koaliciji vjeruju ne samo da će nastavak njihovih mjera u istom smjeru proizvesti još bolje rezultate u povećanju platežne sposobnosti građana i da će se još više smanjivati broj onih najugroženijih, već i da će otpisivanje dugova onima koji zaista nisu u mogućnosti da ih izmire barem dijelu njih omogućiti da „stanu na noge“ i da više ne dospiju u takvu situaciju.

Građani Crne Gore očigledno žele da rade i ne žele da budu siromašni i „na državnim jaslama“. Očigledno je da se jednom dijelu njih u tome mora pomoći, ali i da im se može pomoći, da mjere u tom smjeru djeluju. Zato iz koalicije „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ poručuju onima kojih je sve manje i kojih će biti još manje, koji zaista ostaju u stanju socijalne potrebe iz različitih objektivnih razlog – najslabiji ne smiju da budu sami!