Đurović: Crnogorski iseljenici u Luksemburgu važan most zbližavanja

Predsjednica Skupštine sastala se sa predsjednikom Predstavničkog doma Luksemburga Fernandom Etgenom

2368 pregleda 2 komentar(a)
Đurović i Etgen, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Etgen, Foto: Skupština Crne Gore

Mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu važan je most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije države, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Ona se sastala danas sa predsjednikom Predstavničkog doma Luksemburga Fernandom Etgenom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je ukazala na posebnu važnost koja se pridaje razvoju prijateljskih odnosa sa Luksemburgom, uspješnom zemljom koja za Crnu Goru predstavlja uzor u procesu evropskih integracija.

“Ukazujući na spremnost za dalje intenziviranje političkih kontakata u narednom periodu, predsjednica Skupštine je iskazala interes za organizovanje zvaničnih i radnih posjeta na najvišem nivou”, navodi se u saopštenju.

Đurović je ukazala na odličnu saradnju i snažno savezništvo u okviru NATO-a i zahvalila na podršci Vlade Luksemburga evropskoj integraciji Crne Gore.

Ona je naglasila da mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije države.

“S velikim ponosom i zadovoljstvom gledamo na činjenicu da su crnogorski iseljenici u Luksemburgu dobro integrisani, posvećeni radu, te da predstavljaju koristan dio luksemburškog društva”, rekla je Đurović.

Etgen je istakao da će Crna Gora i dalje imati punu podršku Luksemburga u oblasti evropskih integracija s obzirom da je Crna Gora predvodnica u tom procesu.

On je ukazao da je 2021. godine, posredstvom aviokompanije Luxair, uspostavljena dugo očekivana direktna aviolinija na relaciji Luksemburg-Podgorica, odnosno Luksemburg-Tivat, navodeći da to otvara prostor za intenziviranje turističke razmjene i dolazak turista iz zemalja Beneluksa.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Skupštine, saglasili da je važno jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo luksemburških investicija u Crnoj Gori.

"Posebno u sektoru energetike, turizma i bankarstva, kako bi ukupna ekonomska saradnja pratila odlične političke odnose", navodi se u saopštenju.

Bonus video: