Šaranović: Vladu formirati u najkraćem roku, prioritet jačanje pravne države i ekonomski rast

Funkcioner Demokrata rekao da ne može biti pregovora sa DPS-om

10042 pregleda 10 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Funkcioner Demokrata Danilo Šaranović kazao je kako očekuje da Crna Gora krajem jula dobije operativnu vladu. Zvaničnih pregovora o formiranju izvršne vlasti nije bilo, ali jeste bilo neformalnih razgovora.

Rekao je kako se očekuje od svih aktera da odgovorno pristupe formiranju Vlade, imajući u vidu stanje u kojem se država nalazi.

"Važno je da svi pozivamo na dodatnu dozu odgovornosti, jer nijedan partikularni interes ne smije prevazići potrebu da Crna Gora u najkraćem roku dobije vladu, a to je do kraja jula", naveo je Šaranović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Prioriret broj jedan je, kako je istakao, stvaranje preduslova za zatvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, odnosno jačanje tužilačkih i pravosudnih institucija.

"Vjerujem da će vlada takva i biti, u konačnom, ko će je tvoriti, zavisi od svih političkih subjekata".

Šaranović je, na pitanje koga Demokrate očekuju u izvršnoj vlasti, podsjetio na stav te stranke da ne može biti mjesta za Demokratsku partiju socijalista.

"Zna se ko ne dolazi u obzir kad je u pitanju formiranje vlade. Ono što je iskorak jeste što se u posljednje vrijeme mnogo više govori o programima i platformama na kojima ćemo se dogovarati, a ne na bazi onoga ko će sa kim. Postoje određeni politički subjekti, tu mislim na DPS, sa kojim se ne može pregovarati, naročito ako je prioritet snaženje pravne države i ekonomski rast. Svi ostali koji prihvate to kao priroritet, nema barijera da budu makar učesnici razgovora, a ko će biti konstituenti, zavisi od šireg političkog dogovora.

Bonus video: