Održana sjednica SO; Odbornici složni da Budva bude prijestonica kulture

"Znate, Budva je uništena, betonizirana, sada neko vidi, evo novca u kulturi… zato ne smijemo dozvoliti da ponovo neko bude uključen“, kazala je Kažanegra Stanišić

18717 pregleda 20 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine, njih 30 prisutnih odbornika iz svih političkih partija, jednoglasno je danas na hitno zakazanoj sjednici, usvojila Program razvoja kulture opštine Budva 2024-2028., što je bio uslov da do 28. avgusta bude predata aplikaciona knjiga Briselu, kako bi Budva ostala i finalu za izbor Evropske prijestonice kulture 2028. godine.

Sjednici su prisustvovao kompletan odbornički klzub nekadašnjeg Demokratskog fronta, čime je potvrđeno pisanje Vijesti da je postignut kroz medijaciju lidera ovog političkog bloka, kompromis unutar budvanskog odbora.

Uz naglasak da će Demokrate glasati za Program razvoja kulture, odbornica te partije Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da je donošenje odluke važno za grad, te da je trebalo to učiniti mnogo ranije, kako ne bi Budva došla u ovu situaciju u kakvu je.

"Projekat Evropske prijestonice kulture (EPK) postoji da bi EU promijenila strategiju razvoja nekoga grada, a Budva je najugroženija, uništena po više osnova. Ovo nije projekat Demokratskog fronta, već ga je započela grupa građana i koji počiva na građanina“ naglasila je ona te upitala da li je grant 270 miliona eura ukoliko Budva postane EPK.

Ona je poručila da se moraju „otkinuti svi repovi DPS-a“ te da je potrebna nova energija, novi ljudi.

"Znate, Budva je uništena, betonizirana, sada neko vidi, evo novca u kulturi… zato ne smijemo dozvoliti da ponovo neko bude uključen“, kazala je Kažanegra Stanišić.

Filip Vujović (NSD) naglasilo je da je nekadašnji Demokratski front upravo u svome izbornom programu kao jedan od ciljeva naznačio projekat EPK.

"Demokrate pokušavaju da pobiju ono što smo mi kao partija ostvarili u prethodnom periodu“, kazao je Vujović.

Ističući da će Demokratska partija socijalista glasati za Program razvoja kulture, odbornik Milan Tičić kazao je žele da čuju kritičku javnost građana, nevladinog sektora šta misle o aktuelnoj situaciji u gradu, čistoći, haosu u komunalnom redu…

"Čuli smo da postoje dvije strane koje vode ovaj projekat, jer vidimo da postoje čak dva sajta, zato želimo da znamo ko vodi ovaj projekat“, zapitao je Tičić.

Marko Marković ( Demokrate) naznačio da je u dokumentu koji je pred odbornicima navedeno da je inicijativu napravila Opštine Budva.

"Na zvaničnom sajtu Budva – Boka 2028. vidi se da je incijativu pokrenuta 2018. grupa građana i gospodina Dušana Kaličanina zato želimo da se to ispravi. Imamo informaciju da se Kaličaninu prijetilo od strane nekih osoba koje su dio ranijeg kriminalnog miljea, a koji žele da otmu projekat “ kazao je Marković.

Na to se nadovezao njegov partijski kolega Krsto Radović ( Demokrate) koji je kazao da je kultura o Budva bila u fokusu kada se govorilo o nekim nezakonitim radnjama.

"Imamo bojazni kada se pominju ovoliki novci da će neki ljudi koji su bili uključeni u poslovima u kojima je Opština Budva oštećena za milionske svote, ponovo biti uključeni. Kada bi se snimao film o Budvi to bi ličilo na filmove „Kum“, jer Opština Budva i njena preduzeća funkcionišu kao jedan kartel, klan. Preduzeća su pretvorena u male feuda, a što se tiče kulture imate čovjeka koji je kulturni ideolog vladajuće većine Marko Kentera, koji se sprema za ova dešavanja koja dolaze“, naglasio je on.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović opomenuo je odbornike da se drže teme i da ne pominju ljude koji nijesu prisutni.

Odbornik DPS Saša Samardžić je kazao da se ne smije dozvoliti da kultura bude ispolitizovana, što je već učinjeno.

"Usvojićemo ovaj dokument, koji je kao takav kvalitetan, ali on ne daje garanciju da će biti realizovan, zato treba da sve bude transparentno. Pitam ko će realizovati, ko će to pratiti. Zbog svega što se do sada dešavalo, mnogih natpisa, želim da ubuće ne dozvolimo da ovaj postupak ne bude imao bilo kakvu sjenu“, kazao je Samardžić.

Odbornik URA Ivan Ivanović je kazao da će ta partije glasati za Program razvoja kulture, izražavajući i on bojazan za realizaciju.

"Imam bojazan kao što je iznio gospodin Krsto Radović, da samoproklamovani kralj kulture koji je u prošlosti na perfidan način zloupotrebljavao resurse Opštine preko svojih prijatelja, kumova, srodnika, ponovo bude i u ovom projektu. Ne želim da taj novac ode u privatne ruke“, istakao je Ivanović.

O tome ko je inicirao pojekat Budve kao Evropske prijestonice kulture, odbornica NSD Marijana Božović je kazala da će samo reći da je predsjednik Opštine Milo Božović prošle godine predao u Briselu prijavu Budva za EPK.

"Uvjerena sam u pobjedu grada Budve“, poručila je Božović.

Predsjednik Savjeta za kulture Opštine Budva Predrag Zenović naglasio je da je inicijator i nosilac projekta (kandidatura Budve za EPK) isključivo Opština Budva.

"Tu mislim na sve građane Budve. Naravno svaka laž je lakša za komunikaciju, nego istina. Novac o kome se govori treba da izdvoji država Crna Gora i Opština, i oni kontrolišu. To je projekat od 270 miliona eura i zato pitam kako to može biti projekat grupe građana, kako oni mogu odlučivati gdje će biti utrošen. Dakle, citirati neki sajt, nečiji narativ, nije na tragu koji želi da dođe do istine. Ugovor je jasan, Opština Budva je angažovala firmu gospodina Kaličanina u ovom projektu. Program razvoja kulture može biti samo vjetar u leđa za inkluzivne evropske kulture “, pojasnio je Zenović.

Na kraju jednoipočasovne rasprave rasprave predsjdnik parlamenta Nikola Jovanović kazao da građani treba da čuju da Opština Budva u potpunosti kontroliše postupak kandidature Budve za EPK.

"Postupak je od početka bio transprentan. Ponosan sam što je izborni program DF bio baziran na razvoju kulture i kandidature za EPK. Ovo je bilo jedno od najznačajnijih izbornih obećanja, naša sreća je što smo ostvarili takav izborni rezultat da se kao izvršna vlast bavimo ovom temom. Nadam se da će Budva biti pobjednik. Ovo je koncept budućeg razvoja grada Nikome nije u interesu da ovaj proces bude obojen ikakvim sumnjama. Želim da pojasnim da je kandidat ovog projekta grad. Ovo je projekat Opštine Budva .Nije tačno da projekat pokrenut 2018., ….zvanična kandidatura Opštine Budva potpisana od strane predsjednika Božovića. Budžet , nažalost nećemo dobiti od EU, već samo nagradu od milion i po eura “, naglasio je Jovanović.

Bonus video: