Ujedinjena: Izjasnićemo se na Spajićevu usmenu ponudu kad se bude znalo ko čini vladu

U Ujedinjenoj smatraju da je važno kako će novoformirana Vlada biti prihvaćena od međunarodne zajednice, ali i da je važnije kako će je prihvatiti građani

27416 pregleda 169 reakcija 72 komentar(a)
Foto: Ujedinjena Crna Gora
Foto: Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora saopštila je da se Predsjedništvo te stranke ne može izjasniti na usmenu ponudu mandatara Milojka Spajića da budu dio vlade prije nego bude sasvim jasno ko čini tu Vladu, koliko ona ima resora i kakav je njen kadrovski potencijal.

Zatražili su od Spajića da "na primjeren, demokratski i javan način" završi ranije neformalne i odnedavno zvanične konsultacije oko izbora Vlade.

U saopštenju su naveli da im je ponuđeno da Ujedinjenoj u Spajićevom kabinetu pripadne resor prosvjete.

"Cijenimo ponudu da Ujedinjena Crna Gora uđe u 44. Vladu i da nam pripadne resor prosvjete, ali je od toga važniji koncept Vlade, njena sposobnost da sprovede reforme i sve što smo obećali građanima. Javni stavovi pojedinih, potencijalnih, činilaca nove većine i buduće vlade za nas su obeshrabrujući i neprihvatljivi. Samo mandatar ima pravo da procjenjuje ko može, a ko ne u Vladu, i to uz javno obrazloženje, ali je porazno da neka od stranka, koja je deceniju, ili duže, učestvovala u DPS vlasti, postavlja uslove ostalima pozivajući se na mandatara. Predsjedništvo Ujedinjene CG se ne može izjasniti na usmenu ponudu mandatara da budemo dio vlade prije nego bude sasvim jasno ko čini tu Vladu, koliko ona ima resora i kakav je njen kadrovski potencijal", navodi se u saopštenju.

U Ujedinjenoj, kako navode, smatraju da je zaista važno kako će novoformirana Vlada biti prihvaćena od međunarodne zajednice, ali naglašavaju da je važnije kako će je prihvatiti građani.

"Vjerujemo, ipak, da se ne radi o krajnostima i da su mandatar i buduće članice većine obavezni da u dodatnim konsultacijama učine sve da se DPS-ovo vrijeme podjela ne ponovi", zaključuju iz Ujedinjene.

Ta stranka je na parlamentarnim izborima 11. juna nastupila na listi koju je predvodio Pokret Evropa sad, čiji je Spajić lider.

Bonus video: