Ne mogu i ministri i poslanici

Ostavke podnijelo više poslanika, zbog nespojivosti funkcije

9318 pregleda 3 komentar(a)
Podnio ostavku na poslaničko mjesto: Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Podnio ostavku na poslaničko mjesto: Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi

Devetnaestoro poslanika Skupštine Crne Gore su u trenutku verifikacije mandata obavljali po još jednu nespojivu javnu funkciju, saopštili su “Vijestima” iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Do juče poslije podne ASK-u se obratilo petoro poslanika, od kojih je troje zadržalo poslaničku funkciju, a dvoje su podnijeli ostavke na mjesto u Skupštini.

Prema informacijama “Vijesti” ostavke na poslanička mjesta su, zbog nespojivosti funkcije, podnijeli predsjednici opština Herceg Novi, Plav, Nikšić i Mojkovac Stevan Katić (Demokrate), Nihad Canović (Socijaldemokrate), Marko Kovačević (Nova) i Vesko Delić (Nova). Ostavku je podnio i poslanik (Nova) Milutin Đukanović, jer je na mjestu predsjednika odbora direktora Elektroprivrede.

U sukobu interesa su i premijer Dritan Abazović i dva člana njegovog kabineta, Ana Novaković Đurović i Filip Adžić, kao i ministri iz Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Dragosav Šćekić. Abazović je obavjestio ASK da neće obavljati funkciju dok je na mjestu premijera. On je to potvrdio ranije.

Zakon o sprečavanju korupcije, kako podsjećaju iz ASK-a, predviđa novčanu kaznu od 500 do 2.000 eura za javnog funkcionera koji “ne podnese ostavku na javnu funkciju kad u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, odnosno funkciju... u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti”.

Bonus video: