BS: Dobili smo punu podršku u Briselu da što prije izaberemo proevropsku vladu

Delegacija Bošnjačke stranke članove Skupštine EPP-a upoznala je sa "agresivnom kampanjom koja se sprovodi preko određenih medija u Crnoj Gori prema Bošnjačkoj stranci i njenom lideru Ervinu Ibrahimović"

5316 pregleda 15 komentar(a)
Delegacija BS na redovnoj Skupštini Evropske narodne partije u Briselu, Foto: Bošnjačka stranka
Delegacija BS na redovnoj Skupštini Evropske narodne partije u Briselu, Foto: Bošnjačka stranka

U razgovoru sa predsjednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom dobili smo punu podršku da nastavimo pregovore sa Evropskom unijom (EU) i da što prije izaberemo proevropsku vladu, kojoj će u vrhu agende biti integracija Crne Gore u EU i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Delegacija te stranke je, kako se navodi, učestvovala na redovnoj Skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu od 4. do 5. septembra.

Kako je saopšteno, članovi delegacije Edina Dešić i Mirsad Azemović su, tokom trajanja Skupštine, održali niz bilateralnih sastanaka sa rukovodstvom EPP-a, evropskim parlamentarcima, kao i članovima delegacija stranaka EPP-a.

Tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom i predsjedavajućim POSP-a Vladimirom Bilčikom, Dešić i Azemović su, kako je rečeno, prenijeli informacije u vezi formiranja 44. Vlade, kao i izazovima koji slijede po formiranju proevropske vlade.

"Saglasili smo se da je potrebno što prije formirati vladu koja ima podršku međunarodnih partnera, kako bi se sprovele najavljene ekonomske reforme", naveli su.

U saopštenju se navodi da je delegacija BS članove Skupštine EPP-a upoznala i sa "agresivnom kampanjom koja se sprovodi preko određenih medija u Crnoj Gori prema Bošnjačkoj stranci i njenom lideru Ervinu Ibrahimoviću, sa jasnim ciljem da se blokira formiranje proevropske Vlade i zaustavi evropski put Crne Gore".

Na Skupštini EPP-a je, dodaju, istaknuta puna podrška Ukrajini, u očuvanju njenog suvereniteta.

"Edina Dešić je u svom izlaganju istakla da je u jeku ukrajinske krize izazvane agresijom Rusije na tu državu, veoma važan jedinstven stav država članica EU i država kandidata za EU kao i pomoć koju te države pružaju Ukrajini i ukrajinskom narodu. Dešić je ukazala važnim neophodnost oživljavanja procesa pristupanja EU za države Zapadnog Balkana, jer bi, kako je istakla, stalno udaljavanje evropske perspektive moglo podstaći euroskepticizam i time napraviti plodno tlo za jačanje uticaja nekih drugih država koje ne dijele vrijednosti evropskih društava", piše u saopštenju BS.

Dodaje se i da je Dešić kazala da je upravo u tom kontekstu veoma važna kooperativnost država EU na putu pristupanja Crne Gore EU, te izrazila uvjerenje da će Crna Gora, nakon formiranja nove, proevropske Vlade, snažnim akcentovanjem rada na ispunjenju završnih mjerila i reformama, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, veoma brzo uraditi svoj dio posla.

Zaključila je da očekuje da BS preko EPP dodatno osnaži ovaj proces.

Bonus video: