Ćorović: BS podržava da Vlada bude inkluzivna, sa predstavnicima svih naroda

"Želimo da pravimo inkluzivnu i građansku Vladu, sa svim narodima, i sa Srbima svakako, ali Vladu koja će biti formirana na jasnim evroatlanskim vrijednostima i pravcima", saopštio je Ćorović

23239 pregleda 56 reakcija 53 komentar(a)
Jasmin Ćorović, Foto: Bscg.me
Jasmin Ćorović, Foto: Bscg.me

Potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović je kazao da oni podržavaju to da 44. Vlada bude inkluzivna, sa predstavnicima svih naroda, saopšteno je iz te partije.

"Ne pristajemo na tendeciozan stav, koji se zadnjih dana uporno podmeće predsjedniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću i BS da ne žele Srbe u vlasti. Ne postoji ni jedno saopštenje u kome ističemo da BS ne želi da pravi vladu u kojoj ne mogu biti pripadnici ovog ili onog naroda ili ove ili one stranke, odnosno, političke strukture. Naprotiv, više puta smo iznosili stav da želimo inkluzivnu Vladu, u kojoj će se naći pripadnici svih naroda koji žive u Crnoj Gori, kako se niko ne bi osjećao diskriminisanim i politički marginalizovanim", rekao je Ćorović.

On je dodao da oni poštuju činjenicu da je predsjednik države dao mandat za sastav Vlade kandidatu najjače političke liste Milojku Spajiću, koga su i oni podržali.

"Shodno tome se nijesmo miješali u posao mandatara, niti iznosili bilo kakve stavove po pitanju sastava Vlade", dodao je Ćorović.

Na njemu je, kako je rekao, da sastavi Vladu.

"Svakako, pregovarali smo o učešću BS u Vladi, što je uobičajena praksa, i iznijeli svoje zahtjeve koji se tiču principa i političkih pravaca i vizije kretanja države, na bazi kojih smo spremni participirati u Vladi", kazao je Ćorović, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

On je dodao da se u javnosti plasira zlonamjerna teza, koju podupiru čelnici koalicije “Za budućnost Crne Gore”, a kojom se, prema njegovim riječima, spinuje realnost na način da Bošnjačka stranka ne želi političku saradnju sa Srbima i ovom koalicijom zato što su Srbi.

To je, kako je dodao, naravno notorna neistina i podmetačina.

"Prvo, mi naše partnere ne biramo po tom principu, već na osnovu programa, ideologije, zajedničkih pogleda na budućnost, a osim toga, cijeloj javnosti je poznata činjenica da, osim u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, i u drugim strankama ima visoko rangiranih funkcionera koji se javno izjašnjavaju kao Srbi", kazao je Ćorović.

Izborni rezultat je, kako je naveo, pokazao da je značajan broj Srba glasao i druge partije, sa kojima ćemo, dodao je, veoma rado sarađivati u budućoj Vladi.

"To potpuno demaskira spin da Bošnjačka stranka ne želi Srbe u Vladi. Ponavljam, želimo da pravimo inkluzivnu i građansku Vladu, sa svim narodima, i sa Srbima svakako, ali Vladu koja će biti formirana na jasnim evroatlanskim vrijednostima i pravcima. Na principima vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, nedvosmislenog stava prema rusko-ukrajinskoj krizi, ali i jasnim stavovima o nekim događajima iz zajedničke nam bliske i dalje prošlosti", rekao je Ćorović.

Bonus video: