Milatović na samitu lidera Brdo-Brioni Procesa u Skoplju

U fokusu ovogodišnjeg susreta su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih

4649 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u Skoplju učestvuje na sastanku lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni, čiji je domaćin predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

U fokusu ovogodišnjeg susreta su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih, saopštio je ranije kabinet Pendarovskog.

Na skupu kao kodomaćini učestvovuju predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, a tu su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske na Brdu kod Kranja.

Osnovni cilj tog procesa je puna integracija zemalja regiona u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje, a za današnji sastanak je akreditivano 125 predstavnika medija, od kojih 53 iz inostranstva.

Bonus video: