Produžavanje sankcija Rusiji: Srbija se nije uskladila, Crna Gora jeste

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog aneksija Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžuju posebnom odlukom Savjeta EU

9423 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srbija se nije uskladila sa posljednjom odlukom Evropske unije (EU) kojom se sankcije protiv Rusije produžavaju za godinu dana, potvrđeno je u deklaraciji viskog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog aneksija Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžuju posebnom odlukom Savjeta EU.

Produžavanjem ovih sankcija su se uskaldile sve ostale zemlje regiona koje imaju kandidatski status za članstvo u Uniji. Tu spadaju Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija kao i Bosna i Hercegovina.

"Ove zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Boreljovoj deklaraciji.

Zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija je drastično smanjila stepen usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Srbija je jedina država u region koja nije uvela nikakve sankcije proutv Rusije u svjetlu agresije na Ukrajinu. Srbija se smatra liderom u procesu pristupnih pregovora, međutim od 2021. godine nije otvorila nijedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora, jer neke države članice EU smatraju da zemlja ne može napredovati u procesu dok ne uvede sankcije Rusiji.

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade svoje spoljne politike sa politikama EU. Evropski zvaničnici redovno traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Nakon dužeg perioda neusklađivanja, Srbija se u avgustu uskladila sa snakcijama EU, ali koje nisu vezane za Rusiju, već za Kongo, Haiti i Liban.

Bonus video: