"Već sjutra bismo mogli prihvatiti Crnu Goru i Moldaviju, ali ne Ukrajinu i Srbiju"

"Mislim da bi manje zemlje poput Crne Gore i Moldavije mogle da postanu dio EU u roku od dvije, tri godine i da ne treba čekati 2030", kazala je direktorica Instituta za međunarodne poslove

79269 pregleda 47 reakcija 42 komentar(a)
Natali Toči, Foto: Mueller/MSC/Wikimedia Commons
Natali Toči, Foto: Mueller/MSC/Wikimedia Commons

Manje zemlje poput Crne Gore i Moldavije mogle bi da postanu članice Evropske unije u roku od dvije, tri godine i ne treba čekati 2030. godinu, ocijenila je Natali Toči, direktorica Instituta za međunarodne poslove (Istituto Affari Internazionali) u razgovoru za slovenački portal siol.net.

Ona je, upitana da prokomentariše izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića sa panela lidera zapadnog Balkana na Bledu, koji je tada kazao da evropski lideri ne znaju šta žele, dok Crna Gora jasno hoće da što prije postane članica EU, kazala da ne misli da je to slučaj.

"To je možda bio slučaj do početka ove godine, ali sada je svih 27 članica EU svjesno da proširenje mora da se desi. Možda ne zato što to želimo, a da možemo, vjerovatno bismo to izbjegli. S obzirom na to da smo svjesni da do proširenja mora doći, sada se govori o reformama koje se moraju odvijati unutar EU, a naravno i reformama u zemljama kandidatima. Ovi razgovori prije nekoliko godina nisu ni postojali. Zašto? Zato što niko nije bio ozbiljan po pitanju proširenja EU. Danas su ozbiljni po pitanju proširenja EU, znaju da se to mora dogoditi", rekla je Natali Toči.

Rekla je da se slaže sa primjedbom Abazovića da je proširenje EU 2030. kasno.

"Mislim da bi manje zemlje poput Crne Gore i Moldavije mogle da postanu dio EU u roku od dvije, tri godine i ne treba čekati 2030. Za integraciju tri miliona ljudi nije potrebno mnogo. Pored toga, važno je održavati vezu između zapadnog Balkana i istočnog trija (Ukrajina, Moldavija, Gruzija), budući da proces ekspanzije pokreću istočnjaci. Zbog toga je proširenje sada ponovo na dnevnom redu EU. Da nije bilo rata u Ukrajini, ne bi bilo ni govora o proširenju EU. Dakle, potrebno je održavati vezu između pomenuta dva regiona, što ne znači da se unutar ta dva regiona ništa ne može desiti. Već sjutra bismo mogli da prihvatimo Moldaviju i Crnu Goru, ali ne, recimo, Ukrajinu i Srbiju", zaključila je direktorica Instituta za međunarodne poslove.

Bonus video: