Ibrahimović: NATO i EU vrijednosti recept za izlazak iz političkog lavirinta

Crna Gora je mala država koja ima veliko bogatstvo različitosti, i, prema riječima Ibrahimovića, ako tome dodamo određena istorijska nasljeđa, onda je izazov za političke aktere kako različitost pretvoriti u bogatstvo, a ne u ranjivost

3212 pregleda 8 komentar(a)
Ibrahimović na forumu na Žabljaku, Foto: NVO Alfa centar
Ibrahimović na forumu na Žabljaku, Foto: NVO Alfa centar

Iz crnogorskog političkog lavirinta je moguće lako izaći ukoliko politički akteri nađu zajednički imenitelj okupljanja, a to su, prema njegovim riječima NATO i Evropska unija i vrijednosti koje te dvije organizacije baštine. To je kazao Ervina Ibrahimović, potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, gostujući na 16. REACT forumu za mlade REACT 2023, koji na Žabljaku organizuje „ALFA centar“.

„Ako slušamo građane i racio vrlo je jasno – ovaj lavirint ima samo jedan izlaz: evroatlanstski i evropski put Crne Gore. Nažalost, Balkan je područje gdje ipak tako brzo ne dolazimo do rješenja“, kazao je Ibrahimović.

Kazao je, kako se navodi u saopštenju za javnost, da je Crna Gora mala država, a sigurnost i kolektivnu bezbjednost joj može pružiti NATO alijansa. Istakao je da su za turizam, kao i za investicije, kolektivna bezbjednost i sigurnost glavne stavke, a to upravo pruža članstvo u NATO. Zbog toga je za njega i partiju na čijem je čelu, Bošnjačku stranku, NATO neminovnost i nešto što nema alternativu.

„Politički akteri koji danas žele uspješnu Vladu moraju da budu svjesni da ne treba da stavljaju nikakve znake upita pored NATO članstva Crne Gore“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Crna Gora je mala država koja ima veliko bogatstvo različitosti, i, prema riječima Ibrahimovića, ako tome dodamo određena istorijska nasljeđa, onda je izazov za političke aktere kako različitost pretvoriti u bogatstvo, a ne u ranjivost.

Sa foruma na Žabljaku
Sa foruma na Žabljakufoto: NVO Alfa centar

„Nije lako pomiriti sve te različitosti, ako uzmemo u obzir istorijsko nasljeđe i mentalitet Zapadnog Balkana. Ako tome dodamo da trenutno na političkoj sceni Crne Gore imamo različitu spoljnu i unutrašnju politiku, onda izlazak iz tog političkog lavirinta bi trebao da bude nedvosmisleno jasan. Ne ide kao što mislimo i kao što građani očekuju, iako su nam građani jasnu poruku poslali da EU nema alternativu“, kazao je Ibrahimović.

Istakao je da je vladavina DPS-a bila predugačka, ali da nije bilo sve tako loše, kako se danas želi predstaviti, jer su glavna tačka okupljanja bile evroatlantske integracije i da je to rezultiralo članstvom u NATO.

„Danas pokušava da se napravi narativ da ništa nije valjalo zadnjih 20 godina, ali nije tako. Ne treba zaboraviti da je Crna Gora do skoro bila lider u evroatlanstkim integracijama“, kazao je Ibrahimović i dodao da se ne smiju zaboraviti dobre stvari, ali ni ponavljati loše.

Kazao je, navodi se u saopštenju, da ukoliko se kao ciljevi nove Vlade postave članstvo u EU i da NATO nije upitan, onda se brzo može izaći iz političkog lavirinta.

Ibrahimović i Perović na forumu na Žabljaku
Ibrahimović i Perović na forumu na Žabljakufoto: NVO Alfa centar

„Najvažniji su programski ciljevi i ukoliko se okupimo oko njih nećemo doći u koliziji ko je kakve vjere ili nacije. Moramo se okupljati oko iste ideje i programskih ciljeva. Znam da to određenim političarima nije lako zarad sitnih političkih poena, ali ovo su trenuci kada je Crna Gora na određenoj prekretnici“, kazao je Ibrahimović.

Posebno je važno, prema njegovim riječima, izabrati pravi put upravo zbog različitosti i određene ambicije pojedinih komšija koji imaju pretenzije prema Crnj Gori, jer će u protivnom Crna Gora dugo tumarati da dođe do puta na koji upućuju građani.

„Zato sam zabrinut da li ćemo pogoditi izlaz iz ovog političkog lavirinta. A možemo naći izlaz ukoliko pobijedimo svoje porive, prestanemo sa populizmom i okupimo se oko zajedničke ideje, a to su NATO i EU“, kazao je Ibrahimović i dodao da drugi put može dovesti do novih podjela, nedobrosudsjeskih odnosa i odlaska mladih.

Podsjetio je da je Crna Gora 2020. godine na demokratski način izvršila smjenu vlasti, ali da nažalost nije nastavila u tom smjeru i političke elite nijesu odgovorile na pravi način pa je u zadnje tri godine najgori izvještaj Evropske komisije.

„Crna Gora je bila lider u evropskim integracijama do demokratske promjene vlasti, a nakon toga ono najveće bogatstvo Crne Gore, multietnički i multivjerski sklad uspjeli smo da stavimo u drugi plan i da pojačamo međuetničku i međuvjersku distancu među građanima Crne Gore i da za tako kratak period možda uzdrmamo temelje moderne Crne Gore“, istakao je Ibrahimović i dodao da ne možemo biti demokratska država ukoliko se jasno ne odredimo prema agresiji neke države.

Istakao je da građanima treba da budu superiorni programi i ideje, a vjera i nacija su privatna stvar.

„Zemlje Zapadnog Balkana moraju shvatiti da smo upućeni jedni na druge, da smo najpreči jedni drugima, da dijelimo zajedničku istoriju i da treba da kreiramo što bolju budućnost“, kazao je potpredsjednik Vlade i dodao da jeste regionalista, ali ne na štetu drugih.

Prema njegovim riječima Crna Gora njeguje dobrosusjedske prijateljske odnose sa državama u regionu, ali da se mora raditi na tome da oni budu još bolji jer se malo u tome stalo zadnje tri godine.

„Vjerujem da će nova Vlada, koja će se nadam se brzo formirati, biti svjesna da smo najpreči jedni drugima u regionu i da uvijek ima prostora za jačanje tih bilateralnih odnosa“, kazao je Ibrahimović.

Istakao je da zadnje dvije-tri godine Crna Gora ne može da se pohvali ozbiljnim investitorima i kao krivce vidi sve političare koji nijesu poslali poruku da Crna Gora može da bude politički stabilna i da se mora snažnije raditi na dobijanju stabilne Vlade kako bi investitori ponovo došli.

Ibrahimović je istakao značaj REACT-a, jer otvorenost, inkluzivnost i mogućnost sučeljavanja različitih mišljenja koji vode ka promovisanju kvalitetnih ideja koji doprinose boljem društvu i njegovoj demokratizaciji je značajno za Crnu Goru i članstvo u EU. Pohvalio je „ALFA centar“ što REACT organizuje u sjevernim opštinama Crne Gore dajući na taj način doprinos njegovoj popularizaciji. Nije zaboravio da pomene i Aleksandra Šima Dedovića je bio tvorac evroatlantske ideje u Crnoj Gori, vjerujući da je ta ideja moguća.

Bonus video: