Milatović: Nije dobro što u vladi neće biti BS i što će biti manjinska, ne bih volio da je Picula zloupotrijebljen

"Uvijek sam govorio da bi Crnoj Gori bila potrebna inkluzivna, politička stabilna vlada", rekao je predsjednik Crne Gore. Poručio je i da je pozivanje na bojkot popisa "pozivanje na protivzakonito djelovanje"

63763 pregleda 338 reakcija 212 komentar(a)
Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore/Youtube
Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore/Youtube

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je da nije dobro što u novoj vladi neće biti političkih predstavnika bošnjačkog naroda i što će vlada biti manjinska.

"Drago mi je da smo dobili obrise kako bi vlada trebalo da izgleda. To je dobro, ali nije dobar izostanak predstavnika bošnjačkog naroda, tj. Bošnjačke stranke u toj narodnoj vladi. Uvijek sam govorio da bi Crnoj Gori bila potrebna inkluzivna, politička stabilna vlada. Takođe, čini mi se da nije dobro ni što će vlada biti manjinska", rekao je novinarima Milatović, koji je otvorio međunarodnu konferenciju „Montenegro Financial Markets”.

Dobro je, kako je naveo, da će vlada imati podršku značajnog broja poslanika.

"Ima dobrih i manje dobrih stvari. Dobro je da će Crna Gora konačno, nakon četiri mjeseca od parlamentarnih izbora, valjda dobiti vladu", dodao je.

Milatović je rekao da se nije miješao u proces formiranja vlade i da je "govorio političke stavove koji su od početka jasni" - da je neophodna vlada koja ima dovoljnu podršku u parlamentu, kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu i napravio značajan korak naprijed na evropskom putu, te da je potrebno da vlada bude inkluzivna.

"Odgovornost je na onima koji su pravili vladu i koji je sada prave, prije svega mislim na mandatara Spajića", naveo je on.

Evropski poslanici Tonino Picula i Pedro Markes podnijeli su amandman na izvještaj o Crnoj Gori, u kojem se navodi da popis stanovništva treba sprovesti kada se okonča politička nestabilnost.

Milatović je rekao kako "ne bi volio" da je Picula, ujedno i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, "zloupotrijebljen od nekih lokalnih političara da bude njihov mikrofon u Evropskom parlamentu".

"To, naravno, ne bi bilo dobro ni za njega, mislim da gospodin Picula ima vrlo jasne stavove relevantnih evropskih institucija, prije svega Eurostata, koji je prije par dana dao saopštenje da smatra da je Monstat potpuno spreman da sprovede popis na ispravan i zakonit način. Ne bih volio da se ovo pitanje više politizuje, Crna Gora je dovoljno demokratski zrela da sprovede popis i da se više stavi fokus na neke druge rezultate tog popisa, koji se tiču toga koliko ljudi živi u Crnoj Gori, koje su demografske karakteristike stanovništva, kao i ostale stvari koje su potrebne kako bismo donosili puno kvalitetnije politike za život građana. Sve ostalo je politizacija popisa i pozivanje na bojkot popisa je pozivanje na protivzakonito djelovanje", zaključio je Milatović.

Bonus video: