NATO i Rusija ne smetaju, ali potpisa još nema: Sporazum o novoj vlasti navodno nesporan, pitanje je ko će ga zaključiti

Pregovori o vladi idu u dobrom smjeru, parafiranje koalicionog sporazuma moguće do vikenda, ali još je nejasno hoće li svi najavljeni partneri učestvovati u tome. Izvor Vijesti tvrdi da su partije imale primjedbe u dijelu dokumenta u kom se pominje podrška zaduženju države, odnosno da su tražile da se taj dio preformuliše

53455 pregleda 85 reakcija 45 komentar(a)
Dogovarali kako će dijeliti mjesta “po dubini”?: Lideri ZBCG Knežević i Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Dogovarali kako će dijeliti mjesta “po dubini”?: Lideri ZBCG Knežević i Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Potencijalni konstituenti buduće vlasti gotovo su usaglasili predlog koalicionog sporazuma, koji očekuju da potvrde na partijskim organima, a potom i potpišu do vikenda, saznaju nezvanično Vijesti.

Izvor koji učestvuje u pregovorima o vladi tvrdi da partije nisu imale suštinskih primjedbi na nacrt dokumenta koji im je dostavljen prošle sedmice, i da su u njemu ostale stavke koje se odnose na potpunu usklađenosti države sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što podrazumijeva nastavak podrške sankcijama Rusiji, na članstvu u NATO-u i na saradnji sa svim susjedim zemljama koje Crne Gora priznaje, uključujući Kosovo.

Sagovornik kaže da su stranke imale primjedbe u dijelu dokumenta u kom se pominje podrška zaduženju države - odnosno da su tražile da se taj dio preformuliše, da su zahtijevale da se definiše dogovor o jedinstvenom nastupu u parlamentu, da su insistirale da se u sporazum uvrste i pitanja nauke i kulture...

Izvor navodi da je sad na mandataru za sastav vlade i šefu Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću da pozove potencijalne saveznike da parafiraju dokument.

Iako su neki od njih optimisti da će se to desiti najkasnije u petak, drugi tvrde da postoji nekoliko stvari zbog kojih bi mogao da se oduži ionako dug proces sastavljanja vlasti, a da je ključna to što se još definitivno ne zna ko će je činiti.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Kako tvrde sagovornici, Albanski forum je pod pritiskom da odustane od podrške manjinskoj vladi PES-a, koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG). Iz Albanskog foruma Vijestima su prije nekoliko dana nezvanično potvrdili da ima pritisaka i “naručenih tekstova”, ali da oni vode autonomnu politiku.

Od poteza Albanskog foruma navodno zavisiće i da li će u vladu i Albanska alijansa. Iako je prihvatila Spajićev poziv, ta koalicija ne želi da, u slučaju da Albanski forum odustane, bude jedini predstavnik Albanaca u vlasti.

Albanski forum je prošle sedmice najavio da će do ponedjeljka saopštiti ulazi li u vladu, ali to nisu učinili, već su prekjuče najavili da će obavijestiti javnost kad budu donijeli odluku.

Drugi problem, kaže više izvora, moglo bi da bude to što Socijalistička narodna partija (SNP) traži još jedno, treće, mjesto u vladi. U slučaju da mandatar pristane na to, nejasno je sa čije kvote bi SNP-u bila ustupljena još jedna pozicija u izvršnoj vlasti.

SNP bi, prema trenutnom dogovoru, trebalo da pokriva ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te resor sporta i mladih.

Lider SNP-a Vladimir Joković
Lider SNP-a Vladimir Jokovićfoto: Boris Pejović

Treća stvar koja bi potencijalno mogla da odgodi sklapanje koalicionog sporazuma je to što konstituenti ZBCG, Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), treba da dogovore kako će dijeliti pozicije “po dubini”, odnosno mjesta u njihovoj kvoti “političkih” članova upravnih odbora državnih kompanija. Jedan izvor Vijesti tvrdi da su NSD i DNP dogovorili da pozicije podjele u odnosu 50:50, dok drugi izvor kaže da to još nije odlučeno.

ZBCG bi trebalo da iz Skupštine podrži kabinet PES-a i partija koje su bile na njegovoj izbornoj listi, Demokrata, SNP-a, Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat će dobiti mjesto šefa parlamenta, 20 odsto od ukupnog broja političkih imenovanja u upravnim odborima kompanija u državnom vlasništvu, kao i oko 12 odsto od ukupnog broja ambasadora iz političke kvote.

Šef države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović kazao je juče da nije dobro što u novoj vladi neće biti političkih predstavnika bošnjačkog naroda i što će vlada biti manjinska.

“Drago mi je da smo dobili obrise kako bi vlada trebalo da izgleda. To je dobro, ali nije dobar izostanak predstavnika bošnjačkog naroda, tj. Bošnjačke stranke (BS) u toj narodnoj vladi. Uvijek sam govorio da bi Crnoj Gori bila potrebna inkluzivna, politički stabilna vlada”, rekao je Milatović novinarima u Podgorici, nakon što je otvorio međunarodnu konferenciju “Montenegro Financial Markets”.

Portparol BS-a Adel Omeragić, saopštio je juče Vijestima da ta partija pozdravlja Milatovićevu izjavu, poručujući da se bez te stranke ne može praviti “proevropska i evroatlantska vlada”.

“BS se od svog osnivanja zalaže za NATO i EU integracije, vladavinu prava, jednakost, građansku, multietničku i sekularnu Crnu Goru, i smatramo da svaka proevropska vlada mora biti okupljena oko ovih ciljeva i sastavljena od partija koje kroz svoj program i političko djelovanje afirmišu ove ciljeve”, istakao je.

Spajić računa da će za izbor vlade imati podršku 48 poslanika. Očekuje da ga podrže 23 poslanika s liste PES-a, 13 poslanika koalicije ZBCG, sedam Demokrata, po dva SNP-a i Albanskog foruma, te jedan predstavnik Albanske alijanse.

Šef PES-a je mandat za sastav vlade dobio 10. avgusta, a rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Ujedinjena: Prvo o konstrukciji vlade, pa o rekonstrukciji

Medijski tim Ujedinjene Crne Gore saopštio je da su netačni navodi iz jučerašnjeg teksta Vijesti da se u toj partiji nadaju da bi u vladu mogli da uđu rekonstrukcijom.

“Ne sumnjamo da imate pouzdan podatak oko toga da u novoj vladi neće biti predstavnika naše stranke, ali nije tačna konstatacija da imamo neke nade i očekivanja kad je u pitanju rekonstrukcija. Nažalost, ni o jednom ni o drugom, ni o namjerama ni o planovima mandatara, nemamo nikakva saznanja”, tvrde oni.

Medijski tim Ujedinjene navodi da se nadaju da će predstavnici njihove stranke ubrzo razgovarati sa Spajićem o predloženom sporazumu o vlasti, o aneksu (u kom se pominje rekonstrukcija) i o sastavu vlade. Dodaju da smatraju logičnim da prvo razgovaraju “o konstrukciji, pa potom i o rekonstrukciji i svemu što je na dnevnom redu”.

“... Pretpostavljamo da će svaki od potpisnika sporazuma imati pravo da pita šta potpisuje i na šta se obavezuje... Razumjeli smo i da tekst sporazuma nije bezgrešno slovo, te da bismo mogli ukazati na određene propuste i nedostatke. Ujedinjena po ko zna koji put pokazuje strpljenje i insistira na njemu, ali bi od nas bilo neočekivano da bez razgovora i dogovora o predloženom projurimo pravo do rekonstrukcije”, poručuje Medijski tim Ujedinjene.

Bonus video: