Spajić potpisao sporazum o popisu, opozicija će sjutra

Izvor iz Vlade rekao je "Vijestima" da očekuju da sporazum bude parafiran tokom jutra, jer sjutra ističe rok za izbor popisnih instruktora. "Vijesti" saznaju da će opozicija parafirati Spajićev dokument

45295 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Premijer Milojko Spajić potpisao je večeras sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva, koji će biti dostavljen opozicionim partijama na potpis - saznaju "Vijesti".

Izvor iz Vlade rekao je "Vijestima" da očekuju da sporazum bude parafiran tokom jutra, jer sjutra ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat).

Sporazum se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju...

Vlast je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora... U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar - 15. decembar).

Iz najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), prošle sedmice su saopštili da je Spajić prihvatio sve uslove opozicije, ali da je upitno da li oni mogu biti sprovedeni do početka popisa. Vršilac dužnosti šefa te partije Danijel Živković, kazao je tada da oni neće učestvovati u popisu "dok god se ne ispune posljednji uslov i zahtjev" iz predloga sporazuma, koji im je Spajić poslao.

"Nemoguće je sprovesti popis bez ovih uslova. Ako opet ne bude dovoljan broj popisivača, neće biti moguće organizovati popis", rekao je on na konferenciji za medije, dodajući da im je Spajićev predlog sporazuma prihvatljiv. DPS je bio najavio bojkot popisa.

Vijesti nezvanično saznaju da će oni potpisati sporazum.

S druge strane, Predsedjedništvo Socijaldemokrata (SD) prihvatilo je Spajićev dokument, ali su iz te partije naglasili da njihove dalje aktivnosti zavise "isključivo od riješenosti Vlade da svaka stavka sporazuma bude u potpunosti realizovana". Iz SD-a su "Vijestima" potvrdili da će parafirati dokument.

Iz Bošnjačke stranke (BS) "Vijestima" tada nisu odgovorili hoće li potpisati dokument koji im je Spajić ponudio.

Premijer je, prije nego što su se DPS i SD oglasili, izjavio da misli da je s opozicijom postignut dogovor o popisu, iako nije bio dobio zvaničan odgovor.

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije (predvođen DPS-om) i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dvije sedmice.

Bošnjačko vijeće, Nacionalni savjet Albanaca, Hrvatsko nacionalno vijeće, Savjet Muslimana i Romski savjet prethodne sedmice su Spajiću predložili da se uslovno predvidi mogućnost pomijeranja početka popisa za nekoliko dana.

Bonus video: