Šćekić: Potreban opšti reizbor sudija i tužilaca

"Moramo se kao društvo izboriti da se odgovornim, poštenim profesionalcima u sudstvu i tužilaštvu omogući nesmetan rad, dok bi se onima koji su se ogriješili o zakon država 'zahvalila' pokretanjem odgovarajućih postupaka", poručio je Šćekić

6449 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Socijalističke narodne partije i potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade, ocijenio je da je neophodan "opšti reizbor sudija i tužilaca".

"Nažalost, još jednom se potvrdila kao tačna tvrdnja da je pravosudni sistem u Crnoj Gori pao na niske grane. Objavljivanjem dijela prepiski između najviših nosilaca sudske vlasti, pale su maske i jasno je kakav nam je sistem ostavljen nakon odlaska sa vlasti DPS-a. Za posljedicu imamo pad moralnih i drugih vrijednosti, a štetu će platiti građani i to ne samo u novcu. Ako je nekom interes bio da mladim generacijama nametne pogrešan pristup zivotu, pogrešno poimanje prava i pravde, jako je blizu toga da u tome uspije. U državi u kojoj se presude kupuju nema pravde, niti bi odgovornost samo aktera ove prepiske riješila bilo šta. Odgovor države mora biti brz, bolan po sistem ali u ovom trenutku i jedini moguć - opšti reizbor sudija i tužilaca", saopštio je Šćekić.

Smatra da stanje u kojem se, kako je rekao, ta grana vlasti nalazi, prijeti da "uruši funkcionisanje čitave države".

"Moramo se kao društvo izboriti da se odgovornim, poštenim profesionalcima u sudstvu i tužilaštvu omogući nesmetan rad, dok bi se onima koji su se ogriješili o zakon država 'zahvalila' pokretanjem odgovarajućih postupaka. Ovo je nužan korak kako zbog ljudi koji rade u ovoj grani vlasti, tako i zbog svih nas koji planiraju da grade život u Crnoj Gori. Na kraju, nužno je iznova i iznova ukazivati na pogubnost vladavine jedne partije 30 godina, a jedan od produkata te vlasti jeste potpuno atrofiran sudski sistem", zaključio je Šćekić.

Bonus video: