Dan opštine Budva: Bez crvenih vrpci, a kapitalni budžet netaknut

Ove godine izostalo tradicionalno otvaranje novih infrastrukturnih objekata, iako je gradska kasa puna novca. Prema jedinstvenoj ocjeni opozicije, ova godina jedna je od najtežih u novijoj istoriji grada, a izlaz su izbori

18645 pregleda 39 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dan opštine Budva, 22. novembar svake godine je bio događaj tokom kojeg se lokalna uprava imala čime pohvaliti šta je uradila u protekloj godini. Toga dana, kada se obilježava Dan oslobođenja, tradicianalno bi se gradski oci utrkivali u presijecanju vrpci, otvaranju novih saobraćajnica, vrtića, novih infrastrukturnih objekata...

Sada je takvih svečanosti izostalo, iako je gradska kasa puna novca, jer kapitalni budžet nije ni načet, a brojni kapitalni projekti su ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Zbog toga je, prema jedinstvenoj ocjeni opozicije ova godina jedna od najtežih u novijoj istoriji Budve.

Izlaz iz haotičnog stanja u kome se našla Budva, u opoziciji vide u smjeni aktuelne vlasti, a potom i raspisivanju prijevremenih izbora, jer pritvaranjem predsjednika Opštine Mila Božovića Budva već sedam mjeseci prolazi kroz tešku političku i institucionalnu krizu, obilježenu unutarpolitičkim nadogornjavanjama struja u vladajućem bloku, nekadašnjem Demokratskom frontu.

I dok se čeka da li će do četvrtka, za kada je zakazana redovna sjednica lokalnog parlamenta, u vladajućem DF-u uspijeti da “ubijede” svojih 17 odbornika kako bi se izglasao predlog Božovića da njegova zamjenica bude aktelna direktorka Vodovoda Jasna Dokić, u opoziciji vide da je to samo dalje produbljivanje krize.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović smatra da je porazna situacija u kojoj se grad nalazi, te pozvao odbornike iz bivšeg DF-a “da se usprave i suoče sa krajnje ozbiljnom situacijom”. On konstatuje da grad na današnji dan nema priliku da u duhu svečanosti predstavi građanima učinjeno.

“Porazna je situacija u kojoj obilježavamo Dan opštine sa predsjednikom u zatvoru, sa blokiranim institucijama, presudama čiju će isplatu tužbenih zahtjeva i naša djeca vraćati, političkim i kriminalnim klanovima u sprezi, sa nepotizmom u društvu koje ni približno ne pruža jednake šanse za sve. Kakav primjer dajemo mladim naraštajima? Relativizovali smo svaki oblik nesavjesnog i neodgovornog ponašanja i stvorili ambijent u kojem su sramni događaji društveno prihvatljivi. Pozivam kolege odbornike, posebno one koji čine apsolutnu vlast, da se usprave i suoče sa krajnje ozbiljnom situacijom. Ne dozvolite da Vas se naši potomci sa sramom sjećaju... jer pokoljenja djela sude”, poručio je Radović.

Krsto Radović
Krsto Radovićfoto: Vuk Lajović

Lider budvanskog odbora Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović ističe da je neshvatljivo da u 2023. godini u Budvi nije započeta ili realizovana ijedna investicija, a 15 miliona eura je od ukupnih 41,6 miliona obezbijeđeno za kapitalni budžet u ovoj godini.

“Građanke i građani Budve, nažalost, svakim danom svjedoče jednom haotičnom stanju i opštoj društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i infrastrukturnoj regresiji. Poslije svake kiše glavnim ulicama i bulevarom se umjesto automobila mogu voziti barke, predstave i književne večeri se moraju prilagođavati vremenskoj prognozi, jer se jedino na otvorenom mogu organizovati usljed nepostojanja Doma kulture. Umjesto uređenog budvanskog šetališta, ovog ljeta smo gledali “šabačko vašarište”, a umjesto pobjede u trci za Evropsku prijestonicu kulture, postali smo gubitnici u arbitražnom postupku sa WTE, što će nas koštati 40 miliona eura, a zaposlenima u lokalnoj upravi se već nekoliko mjeseci neredovno isplaćuju zarade”, istakao je Rađenović.

Rađenović
Rađenovićfoto: Građanski pokret URA

Prema njegovim riječima, unutarpartijsko preglasavanje uzelo je primat nad operacionalizacijom poslova i stavljanjem u punu funkcionalnost Luke Budva.

“Danas se Budva, u osvit proslave Dana njenog oslobođenja i pobjede nad fašizmom, kada bi se lokalna vlast trebalo pohvaliti i podnijeti izvjestaj o rezultatima rada u protekloj godini, na žalost svih nema čime podičiti. Ne postoji opravdanje za stanje do kojeg je izvršna, ali i predstavnička vlast dovela Budvu i njene građane. Kao najodgovorniji za ovakvo stanje su predsjednik opštine i Skupštine i elementarna pristojnost nalaže da podnesu ostavke ili budu smijenjeni, a Skupština ili skrati mandat i organizuje prijevremene izbore ili formira neku odgovorniju vlast”, kazao je Rađenović.

I šef budvanskog odbora DPS-a Milan Tičić ponovio je da je rješenje krize u prijevremenim izborima.

“Rezultati aktuelne vlasti, ako ona uopšte više postoji u Opštini Budva su takvi da govore sve suprotno od predizborne foloskule i obećanja da im je “Budva na prvom mjestu”. U situaciji gdje se prvi čovjek grada već više od pola godine nalazi u istražnom zatvoru, kada je dovedeno u pitanje isplaćivanje mjesečnih zarada zaposlenima, kada nemamo ovlašćena lica koja mogu na neki način upravljati opštinom, jasno je da vlada potpuna anarhija. U tom kontekstu, o projektima i dostignućima Opštine jasno je da nema ni govora, a ponajmanje nema vidljivih pozitivnih učinaka koje građani mogu osjetiti. Trenutno je velika je odgovornost na Vladi, koja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi može da razriješi predsjednika glavnog grada, prijestonice ili opštine, ukoliko pola godine ne obavlja svoju funkciju. Takođe, u kontekstu krize i lokalnom odboru bivšeg DF-a, naziru se neslaganja oko odabira eventualnog nasljednika predsjednika, pa i oko imenovanja potpredsjednika Opštine koji bi preuzeo upravljanje, stoga su jedini logičan izlaz prijevremeni lokalni izbori”, kazao je Tičić.

Tičić
Tičićfoto: DPS

Predsjednik opštinskog odbora budvanskog SDP-a Petar Odžić ističe da opština Budva Dan opštine dočekuje u nezavidnom položaju - sa uhapšenim gradonačelnikom, bez skupštinske većine, bez najavljenih kapitalnih projekata, sa kašnjenjem u isplati zarada i nikad većim budžetskim deficitom, uz opasnost od blokade računa koja se mjeri desetinama miliona...

Odžić
Odžićfoto: Vuk Lajović

“Ovakva situacija zahtijeva ozbiljnu i profesionalnu izvršnu vlast, koja će u budućem periodu raditi na sanaciji stanja. Ukoliko se na sljedećoj sjednici ne bude većine za izbor potpredsjednka, treba otpočeti parlametarni dijalog koji će riješiti novonastalu situaciju kroz formiranje nove većine ili skraćenje mandata, koje bi u ovim okolnostima bilo i najpoštenije rešenje”, naglašava Odžić.

Krsto Rađenović: Taoci smo pravnih barijera i pogrešnih političkih odluka

Predsjednik SNP Budva Krsto Rađenović ističe da “Opština jednostavno nije u mogućnosti da funkcioniše bez prvog čovjeka Opštine, sve odluke i dokumenta putuju preko suda, idu njemu na potpis i taj ciklus je potpuno nefunkcionalan za normalan rad lokalne uprave”.

Krsto Rađenović
Krsto Rađenovićfoto: Vuk Lajović

“Budva je danas taoc pravnih barijera i pogrešnih političkih odluka. Smatram da nijedan ozbiljan infrastrukturan projekat neće biti ostvaren, a ekonomiju grada gdje investitori polako kupe kofere posmatramo kako propada, sve to u kontrastu sa nekadašnjim velikim predizbornim obećanjima”, kazao je Rađenović.

Smatra da u “najkraćem mogućem roku treba donijeti ispravnu političku odluku, skinuti sa Budve lance kojima je trenutno opasana i krenuti u nove ekonomske, kulturne i infrastrukturne projekte i što uspješnije se pripremiti za sljedeću turističku sezonu, kako bi je dočekali u punom kapacitetu”.

“Građani Budve zaslužuju i vrlo brzo će imati bolje život, odgovornu vlast i uslove u kojima mogu da napreduju u svakom pogledu”, istakao je Rađenović.

Bonus video: