Treća šansa za popis, novi početak u nedjelju

DPS saopštio da je spreman da doprinese ispunjavanju “svih uslova za održavanje popisa koji će početi 3. decembra”. Predsjedništvo DPS-a nije jednoglasno donijelo ovu odluku. “Ako smo čekali tri godine, možemo još tri dana”, saopšteno "Vijestima" iz NSD-a. Milan Knežević jedini iz parlamentarne većine protiv odgađanja, DNP će ipak sačekati sa reakcijama da vidi hoće li DPS opet opstruirati početak popisa

47078 pregleda 78 reakcija 38 komentar(a)
“Bolja kontrola nego na popisima 2003. i 2011. godine”: Spajić, Foto: Luka Zeković
“Bolja kontrola nego na popisima 2003. i 2011. godine”: Spajić, Foto: Luka Zeković

Iako je Uprava za statistiku (Monstat) juče podijelila veliki broj popisnica, Vlada je sinoć odgodila popis stanovništva, pa će on umjesto danas početi u nedjelju, 3. decembra.

Vlada je to odlučila na elektronskoj sjednici poslije konsultacija unutar skupštinske većine, a nakon što je najjača opoziciona stranka - Demokratska partija socijalista (DPS) juče ujutru saopštila da neće učestvovati u popisivanju dok se ne ispune svi s vlašću dogovoreni uslovi o kontroli tog procesa. DPS je poručio da se do početka popisa moraju realizovati njihovi preostali zahtjevi - kompletirati broj popisivača i izraditi specifikacija softvera za kontrolu podataka koji treba da budu prikuljeni od građana.

Premijer Milojko Spajić je iz Bara, na zahtjev DPS-a odgovorio porukom da će predložiti odgađanje početka popisa za 3. decembar, i da će, ako DPS to ne prihvati, popisivanje početi danas. Predsjedništvo DPS-a je prihvatilo ponudu, nakon čega je Vlada donijela odluku.

Ona je sinoć objavljena u Službenom listu, i u njoj je navedeno da će popis biti sproveden od 3. do 18. decembra.

Popis je trebalo da počne danas i da traje do 15. decembra.

Spajić je sinoć kazao da je veći dio vladajućih partija bio za odgađanje početka popisa, ali da je bilo rezervi u pogledu namjera DPS-a i dijela opozicije koji je najavio bojkot popisivanja. On je rekao da su ponudu, osim DPS-a, prihvatili i Socijaldemokrate (SD) i vijeća manjinskih naroda, i da je to dokaz “da sazrijevamo kao društvo”.

“Na sve izazove odgovorili smo u rekordnom roku i poslali jasnu poruku da su nam prioriteti društveni konsenzus i interes građana. Imamo kontrolu procesa koja je do sada neviđena, koja nije postojala ni 2011, ni 2003. godine”, saopštio je Spajić na konferenciji za medije u Vladi.

On tvrdi da vlast i opozicija imaju paritetan broj popisivača i članova popisnih komisija, te da postoji softver preko kog će građani moći direktno da se uvjere kako su popisani u odnosu na tri “škakljiva” pitanja (o nacionalnoj pripadnosti, vjeri i jeziku). Tvrdi i da neće biti dodatnih troškova zbog odgađanja početka popisa.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, protiv odgađanja popisa bila je samo jedna vladajuća stranka - Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića. Izvor iz DNP-a rekao je da će oni sačekati s reakcijama kako bi vidjeli da li će popis zaista početi u nedjelju, odnosno hoće li DPS praviti opstrukcije. Poručio je da Spajić preuzima odgovornost za odgađanje.

Knežević je juče, nakon sastanka većine u Vladi, rekao novinarima da je protiv odgađanja jer smatra da DPS opstruira proces. Tvrdi da je vlast ispunila sve zahtjeve toj partiji.

“Sad traže nova odgađanja i ovaj proces odvlače unedogled kako bi proces prebacili u novu godinu... DPS je glavni kočničar ovog procesa i najanticrnogorska partija”, istakao je, optužujući bivšeg šefa države i DPS-a Mila Đukanovića da iz Dubaija sprovodi opstrukcije.

“Đukanović vrši opstrukcije iz Dubaija”: Knežević
“Đukanović vrši opstrukcije iz Dubaija”: Kneževićfoto: Luka Zekovic

Predsjedništvo DPS-a saopštilo je sinoć da novo odgađanje popisa predstavlja “najbolju potvrdu ispravnosti stava koji su iznijeli juče ujutru” - da nisu ispunjeni svi uslovi za održavanje tog procesa. Poručuju da su, u tom kontekstu, spremni da u novom roku daju puni doprinos “kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra”, čime su prvi put nagovijestili da prihvataju datum održavanja popisa.

“Čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate. Time bi još jednom pokazali da je dogovor različitih političkih subjekata moguć, ali i da DPS neće tolerisati bilo čije namjere i aktivnosti koje bi imale za cilj jednostrano donošenje odluka koje mogu biti u suprotnosti s državnim interesima”, naveli su.

Jedan izvor iz te partije rekao je da Predsjedništvo nije jednoglasno donijelo odluku, dok je drugi naveo da je bilo različitih mišljenja, “ali da je na kraju sve bilo u redu”.

“Ništa problematično”, dodao je.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, rekao je juče ujutru da ne vidi šta je sporno da popis počne “pet ili sedam dana kasnije”.

“Da vidimo šta nedostaje na terenu. Na kraju imamo svi ispunjene uslove. Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve ljudski, kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, izjavio je.

Socijaldemokrate su, prije odluke Vlade, saopštile da bi odgađanje popisa “do kompletne realizacije svih dogovorenih stavki” bio logičan i odgovoran potez.

“Svaka stavka iz sporazuma koji su predstvnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda potpisali s premijerom mora biti ispoštovana, jer je puna implementacija svih zahtijevanih kontolnih mehanizama jedini način da se u potpunosti eliminiše prostor za potencijalno fingiranje podataka s popisa...”, poručili su, dodajući da će biti “maksimalno konstruktivni” u interesu svih građana, ali i odlučni da spriječe “svaki vid zloupotrebe popisa”.

Vijeća/savjeti manjinskih naroda saopštili su da apeluju na Vladu, Monstat i sve aktere da u narednih nekoliko dana “strpljivo doprinesu da se ispune svi uslovi predviđeni zakonom i sporazumom.

“Pa da svi zajedno pozovemo građane da se izjasne...”, naveli su.

Oni su ocijenili da nedostaje “samo još nekoliko dana” da se kompletiraju kontrolna tijela i izradi programski osnov za softver za provjeru podataka. Stoga ističu da je saglasje važnije od datuma početka popisa.

“Cijenimo da je to u duhu svih naših pregovora i svestrano dobre namjere, a najviše u korist budućeg razvoja naše građanske i multietničke Crne Gore”, piše u zajedničkom saopštenju čelnika Bošnjačkog vijeća Sulja Mustafića, Nacionalnog savjeta Albanaca Faika Nike, Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića, Savjet Muslimana Sabrije Vulića, Romskog savjeta Mensura Šaljaja i Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića.

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović, izjavio je juče oko podne nakon prijetnje DPS-a bojkotom, da je sve spremno za popis, te da ne postoji nijedan razlog da se taj proces ne sprovede.

On je na konferenciji za medije saopštio da mogu sprovesti popis sa 3.300 od traženih 3.800 popisivača. Objasnio je da ako dođe do osipanja njihovog broja, postoji mogućnost angažovanja popisivača iz ostalih opštine. Druga opcija je, kako je naveo, da neki popisivači brzo završe posao i dodatno se angažuju, a treća produžavanje popisivanja.

Pejović tvrdi da su ispunjeni svi uslovi o kontroli koji su bili definisani sporazumom, pa i onaj o izradi specifikacije softvera za kontrolu.

“Specifikacija je odrađena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju. Dostavićemo je na uvid Vladinoj komisiji”, dodao je.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković, kazala je da imaju mehanizam da koriste podatke iz administativnih registara da bi dopunili određene baze ako neko odbije da se popiše.

Monstat je nakon odluke Vlade saopštio da su “sopstvenim kapacitetima izradili tehničku specifikaciju (projektni zadatak) za softver” koju će predložiti Vladinoj komisiji, za koju očekuju da će biti ubrzo formirana i koja će dalje procijeniti da li je ta specifikacija odgovarajuća.

“Osuđujemo sve pokušaje obmana javnosti kroz pogrešno interpretiranje izjava, kao i stvaranje tenzija i politizaciju popisa”, dodali su.

Spajićev Pokret Evropa sad (PES) saopštio je sinoć da pozdravlja kompromis koji je premijer napravio sa opozicijom, “kako bi se sprečavanjem bojkota obezbijedio uspjeh realizacije popisa”.

“Ovo je tema koja je dugo opterećivala naše društvo, a dogovor je bio jedino sredstvo da se spuste tenzije i dobiju precizni podaci, koje nakon sprovedene kontrole niko neće osporavati”, naglasili su iz te stranke.

Popis je prvobitno trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što su dio opozicije i većina nacionalnih vijeća/savjeta to tražili, poručujući da nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija koje predvode njihovi predstavnici.

Sporazumom koji su početkom prošle sedmice potpisali te partije, Vlada i vijeća/savjeti manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, predviđeno je proširivanje popisnih komisija, kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru, zabrana partijama da sprovode popisnu kampanju...

Vučurović: Čekali smo tri godine, možemo još tri dana

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović, rekao je Vijestima da više neće biti odgađanja popisa.

On je kazao da je Vlada donijela odluku da pregovarački proces sa opozicijom zaokruži sa još jednim vremenskim ustupkom, jer je, tvrdi, dobila čvrsto obećanje da će svi relevantni politički subjekti omogućiti održavanje popisa koji neće biti politizovan, već da će statistika imati glavnu riječ.

Vučurović
Vučurovićfoto: Boris Pejović

“Ako smo imali strpljenja i čekali gotovo tri godine da se ispuni zakonska obaveza o organizovanju popisa, sačekacemo još i ova tri dana do njegovog početka”, poručio je Vučurović.

Ispred Monstata gužve zbog podjele popisnica

Popisivači su juče, ispred kancelarija Monstata u Podgorici, čekali po nekoliko sati da bi preuzeli popisnice. Više njih kazalo je Vijestima da su obavještenje o tome kad bi trebalo da dođu da preuzmu listove, dobili SMS-om poslije ponoći.

Onima koji zbog obaveza nisu mogli da ostanu da čekaju duže, rečeno je da dođu ponovo danas, od osam do devet časova.

Nije jasno da li popisivači treba da vrate popisnice ili šta treba da rade sa njima, nakon odluke Vlade da početak popisa odgodi do nedjelje.

Popisivačima je rečeno da juče dođu u različitim terminima, a već oko 12 časova su počele da se stvaraju gužve. Među popisivačima je bilo i onih koji su obuku za taj posao završili u oktobru.

Dva popisivača kojima je SMS-om javljeno da mogu da preuzmu popisne listove od 14:40 do 15:40 časova, preuzeli su ih u 18:10. Jedan od popisivača koji je čekao više sati, nije mogao da preuzme materijal jer ga nije bilo.

Nekoliko popisivača kazalo je Vijestima da nisu u kontaku sa svojim instruktorima, dok su drugi istakli da su već formirane Vajber grupe putem kojih bi trebalo da komuniciraju.

“Meni je poruka iz Monstata stigla dvadeset minuta poslije ponoći, i u njoj su me obavijestili da treba da dođem od 16 do 17 časova da bih preuzeo popisne listove. Kad sam došao ovdje u 15.45, nalazim da ispred mene ima sigurno 200 ljudi, da ne mogu prići naredna dva sata... Dolazio sam iz dva, tri puta da vidim da li ću doći na red”, kazao je Vijestima popisivač Srđan Rakočević.

Dodao je da još ne zna ko mu je instruktor, te da je SMS poruka koju je dobio jedini vid komunikacije koju je imao s Monstatom.

“U subotu i nedjelju, kad smo imali obuku, rečeno nam je da ćemo dan prije popisa, tj. danas (srijeda), dobiti popisni materijal i da ćemo da idemo sa instruktorima da nam pokažu na mapi gdje treba da popisujemo”, rekao je popisivač Slaven Roganović.

I on je naveo da mu je pola sata poslije ponoći stigla SMS poruka da (od 17 do 18 časova) može da preuzme popisni materijal, dodajući da ga je instruktor kontaktirao da bi ga pitao da li je uzeo listove.

Pojedini popisivači su se, kako su ispričali Vijestima, vraćali više puta u toku dana ispred prostorija Monstata, ali nisu uspjeli da preuzmu popisnice.

Marković na čelu komisije za softver, članovi Dragaš, Raičević i Anđić

Spajić je sinoć poručio da neće biti daljeg odgađanja popisa.

“Opozicija je delegirala člana u Vladinu Komisiju koja će pregledati specifikaciju softvera, tako da će se i taj uslov ispuniti. To je Boris Marković, koji će biti predsjednik Komisije”, rekao je premijer.

Formiranje Komisije predviđeno je izmjenama Zakona o popisu koje je usvojila Skupština u ponedjeljak. Komisiju formira Vlada radi uspostavljanja softvera, kao i revizije koda tog softvera.

Osim pripreme specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softvera, Komisija priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države članice EU, prati sprovođenja tenderskih procedura, kao i implementaciju samog softvera za provjeru podataka.

Službeni list sinoć je objavio i Vladinu odluku o formiranju Komisije. Osima Markovića, u njoj su i Tihomir Dragaš (PES), Branka Raičević (Monstat) i Aleksandar Anđić.

Spajić: Ne strahujem da bi NSD i DNP mogli da sruše Vladu

Na pitanje da li je, zbog toga što je prisao na novo odgađanje popisa, previše popustljiv, Spajić je odgovorio je da se to može i tako gledati.

“Neko će me nazvati naivnim, neko će me nazvati previše popustljivim i raznim drugim imenima, ali kad pravite hrabre odluke uvijek ulazite u rizik da vas nazovu nekim pogrdnim imenima. Potpuno sam okej s tim. Ušao sam u politiku da bih promijenio stvari u Crnoj Gori, a ne da bih uživao u nekim benefitima ove pozicije”, kazao je on na konferenciji za medije.

Premijer je naveo i da razumije protivljenje Milana Kneževića novom odgađanju, ali da smatra da je povjerenje koje su izgradili s dijelom opozicije i vijećima/savjetima manjinskih naroda - dragocjeno.

Spajić je izjavio da ne strahuje da bi NSD i DNP mogli zbog toga da sruše Vladu, dodajući da je spreman da snosi posljedice ovakve odluke “koja je dobra za društvo”.

“Ako to nekome smeta, nikakav problem. U svakom trenutku može da se pokrene inicijativa za smjenu Vlade u Skupštini”, konstatovao je.

Bonus video: