Stejt dipartment: Izbor Resulbegovića pozitivan korak

Pozivamo na nastavak fokusa i pažnje prema ključnom cilju - EU, rekao je portparol Stejt dipartmenta

18075 pregleda 25 reakcija 10 komentar(a)
“Korak ka ubrzanju reformi”: Stejt dipartment, Foto: Shutterstock
“Korak ka ubrzanju reformi”: Stejt dipartment, Foto: Shutterstock

Izbor sedmog sudije Ustavnog suda bio je pozitivan prvi korak na putu Crne Gore ka ubrzanju reformi za pristupanje EU, kazali su “Vijestima” iz Stejt dipartmenta.

“Pozivamo na nastavak fokusa i pažnje prema ovom ključnom cilju”, rekao je neimenovani portparol Stejt dipartmenta, odgovarajući na pitanja “Vijesti” o tome da li smatraju da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda dobar korak u sprovođenju potrebnih reformi i očekuju li da do kraja godine budu izabrani vrhovni državni tužulac i članovi Sudskog savjeta.

Skupština je prošle srijede za sedmog sudiju Ustavnog suda izabrala Faruka Resulbegovića. Time je kompletiran sastav te institucija, a sada je potrebno da parlament obavi preostala imenovanja u pravosuđu - da izabere troje članova Sudskog savjeta koji treba da izaberu predsjednika Vrhovnog suda, te vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Portparol Stejt dipartmena je kazao da je Crna Gora saveznik, partner i prijatelj Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u.

“Očekujemo od novoformirane Vlade da brzo napreduje ka svojim zacrtanim ciljevima pristupanja EU i da čvrsto ispuni svoje obaveze kao aktivan i snažan saveznik NATO-a”, poručio je.

Iz Stejt dipartmenta nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa stavljanjem biznismena Miodraga Davidovića i Branislava Mićunovića na crnu listu.

“Vijesti” su pitale da li Davidović i Mićunović imaju imovinu u SAD i koju. Stejt dipartment je za odgovore uputio na Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD. Ni OFAC nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

OFAC je 16. novembra na listu sankcionisanih sa zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodao deset osoba i kompanija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

U saopštenju OFAC-a tada je navedeno da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije.

“Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito”, obrazložio je OFAC.

Za Davidovića je navedeno da decenijama “pere novac za kriminalne grupe”, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora... Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH”, naveo je OFAC.

Dodaje se da je Davidović, takođe, umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak sa Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića.

Sankcije podrazumijevaju blokadu njihove imovine u SAD ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj zemlji, zabranu transakcija sa subjektima u Americi ili onima u nadležnosti SAD, ograničenje putovanja...

Bonus video: