Bogdanović u EP: Ohrabruje to što politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta evropskih socijalista

Generalni sekretar DPS-a izrazio zabrinutost zbog situacije u državama regiona gdje "antievropske snage bujaju i utiču na proces integracija"

1452 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović učestvovao je u Briselu na sastanku koji je organizovala Grupa SD u Evropskom parlamentu na temu politike proširenja.

U obraćanju pred evropskim poslanicima i predstavnicima sestrinskih partija iz regiona je rekao da ohrabruje činjenica da politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta evropskih socijalista, ali i izrazio zabrinutost zbog situacije u državama regiona gdje "antievropske snage bujaju i utiču na proces integracija".

“Protekle tri godine u Crnoj Gori su u cjelosti izgubljene, imamo dvije neuspješne smijenjene vlade, posrnulu ekonomiju i protjerane kredibilne strane investitore, i Crnu Goru koja je otvorila davno sva pregovaračka poglavlja i bila lider u integracijama – zaglavljenu u tom procesu, o čemu svjedoči i posljednji Izvještaj o napretku, koji je najgori od kada Crna Gora pregovara za članstvo. Nijesmo zatvorili niti jedno pregovaračko poglavlje, a od devet milijardi eura koliko je EU opredijelila za projekte na Zapadnom Balkanu od 2021. do 2027, Crna Gora nije iskoristila ni cent, zbog lošeg upravljanja državom", rekao je Bogdanović, kako je saopštio DPS.

Kriza je, kako je rekao, prisutna u "svim oblicima društvenog djelovanja": "Od zdravstva preko ekonomije i prosvjete, a najgore od svega je što je neadekvatnim funkcionisanjem instituacija izazvana i ozbiljna politička kriza”.

Dio aktuelne parlamentarne većine u Crnoj Gori, kako je kazao, čine partije koje su, "u službi ruskih aspiracija, što je potvrđeno novoizabranim predsjednikom Skupštine, koji dolazi iz redova onih političkih struktura koje ne mogu da se pomire s državnom nezavisnošću, ni s članstvom u NATO-u, kao ni vodećom ulogom u pristupanju EU".

"Bogdanović je dalje ukazao da će u takvom društveno – političkom ambijentu DPS ostati dosljedna evropskim vrijednostima, za koje se borila i koje je utkala u crnogorsko društvo, i nastaviti da djeluje kao snažna opozicija strukturama vlasti i brani nacionalne interese Crne Gore. Izrazio je uvjerenje da će evropska perspektiva ostati stvarna, i da će i evropski i regionalni lideri prepoznati da bilo koja vrsta izazova ne treba da bude izgovor za odstupanje od određenih sporazuma unutar EU, ali i EU i regiona", dodaju iz DPS-a.

Na marginama sastanka Bogdanović je imao i kratke susrete sa evropskim zvaničnicima, predsjednicom Grupe SD Irace Garsijom Peres, potpredsjednikom Grupe SD za spoljne poslove Pedrom Markesom, potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Bojanom Maricikom i ministrom kulture, mladih i sporta u Vladi Kosova Hajrulom Čeku.

Bonus video: