"Zajedno gradimo Kolašin": Redovno održavanje Spomen doma lokalna uprava izvodi bez konzervatorskog projekta

“Kako se radovima na kulturnom dobru, izgrađenom između 1970. i 1975. godine po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušića, ne nazire kraj, a vrijednost projekta je sa početnih 220.000 eura, koliko je predviđeno amandmanom bivšeg predsjednika Vladmira Martinovića na budžet za 2023. godinu, narasla na preko 700.000, postavlja se pitanje zakonitosti te investicije"

2375 pregleda 11 komentar(a)
Spomen dom u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Spomen dom u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Redovno održavanje Spomen doma lokalna uprava izvodi bez konzervatorskog projekta i bez stručnog nadzora konzervatora, tvrde iz opozicionog kluba odbornika Pokreta "Zajedno gradimo Kolašin”.

Iz tog kluba odbornika podsjećaju da građani Kolašina već nekoliko mjeseci svjedoče izvođenju radova na redovnom održavanju Spomen doma od strane lokalne uprave Opštine Kolašin.

“Kako se radovima na kulturnom dobru, izgrađenom između 1970. i 1975. godine po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušića, ne nazire kraj, a vrijednost projekta je sa početnih 220.000 eura, koliko je predviđeno amandmanom bivšeg predsjednika Vladmira Martinovića na budžet za 2023. godinu, narasla na preko 700.000, postavlja se pitanje zakonitosti te investicije. Ne sporeći značaj tog objekta, koji je podignut u znak sjećanja na Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke i kojem je potrebna temeljna restauracija kako bi povratio svoj pređašnji arhitektonski sjaj, važno je napomenuti da se postojeći radovi izvode bez konzervatorskog projekta i bez stručnog nadzora konzervatora”, tvrde odbornici pokreta Zajedno gradimo Kolašin.

Oni podsjećaju da je, na zahtjev bivšeg predsjednika Opštine Martinovića, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projektakako tvrde. Međutim, kako tvrde, “ slučajnim ili namjernim obrtom sudbine bivši predsjednik zaobilazi izdate konzervatorske uslove i planirane radove na Spomen domu podvodi pod radove na "redovnom održavanju" objekta”

“lako je, i u slučaju redovnog održavanja kulturnog dobra, Zakon a i Uprava za zaštitu kulturnih dobara predvidjela stručni nadzor i radove po instrukcijama konzervatora, na brzinu sklepani javni tender predviđa "Adaptaciju Spomen doma" i više od polovine stavki u tom tenderu se odnosi na radove koji obuhvataju zamjenu postojećih prozora, staklenih površina i vrata što se ne može odvesti pod "redovno održavanje" objekta. Na osnovu tog tendera, čija je ugovorena vrijednost 540.000 eura jedini ponuđač se u avgustu mjesecu uvodi u posao i od tada svjedočimo višemjesečnom mučenju izvođača da ovaj posao privede kraju”, saopštili sui z Pokreta Zjedno gradimo Kolašin.

Za činjenicu da je cijena radova je sa ugovorenih 540.000 eura porasla na 700.00, kažu iz Pokreta, stiglo je iz Opštine šturo obrazloženje da su „čelični elementi ramova-kutijasti profili i obodni ramovi, usljed korozije truli, u tolikoj mjeri da ih je nemoguće reparirati". Kako kažu iz Zajedno gradimo Kolašin, računi i troškovi gomilaju na investiciji koja će se, tvrde, “jednom kada bude izrađen konzervatorski projekat, pokazati kao uzaludna, jer je obavljana od firme , koja ne posjeduje stučne reference da radi restauraciju i adaptaciju jednog kulturnog dobra”.

“U namjeri da preduprijedimo uništavanje jednog od najupečatljivijih arhitektonskih objekata u gradu grupa odbornika Pokreta Zajedno gradimo Kolašin obratila se dopisom Upravi za zaštitu kulturnih dobara, resornom Ministartvu kulture, Ministartvu prostornog planiranja i lično predsjedniku Vlade Milojku Spajiću da u domenu svojih nadležnosti spriječe varvarizam koji se trenutno vrši nad kulturnim dobrom i simbolom Kolašina. Takođe, obavijestili smo Marka Mušića, akademika arhitektu, idejnog tvorca zaštitnog znaka našeg planinskog mjesta, o našoj zabrinutosti povodom radova koje lokalna uprava sprovodi na jednom od najprepoznatljivijih zdanja u bivšoj Jugoslaviji, zgradi Spomen doma, koja je izgrađena kao simbol antifašizma”, kazali sui z tog Pokreta.

Oni pozivaju i NVO KANA i incijativu Zeleni Kolašin, koji su se, podsjećaju, do sada pokazali kao gorljivi zagovornici očuvanja urbanog jezgra grada i njegovih specifičnosti, da i u slučaju radova na Spomen domu ulože napor i svoje stručne kapacitete, kako bi spriječili devastaciju koja se odvija pred našim očima.

Bonus video: