EK objavila novi investicioni paket od 680 miliona eura podrške za projekte na Zapadnom Balkanu

Među projektima i rehabilitacija dijela željezničke pruge Bar-Vrbnica

9508 pregleda 38 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je danas objavila novi investicioni paket od 680 miliona eura podrške za pet vodećih projekata u oblasti željezničkog saobraćaja i obnovljive energije na Zapadnom Balkanu.

Među tim projektima je i rehabilitacija dijela željezničke pruge Bar-Vrbnica u Crnoj Gori. Ovaj investicioni projekat, koji podrazumijeva saniranje i nadogradnju pruge između Bara i Golubovaca - Vrbnička željeznička pruga, procijenjen je na 226,5 miliona eura, od čega će EU grant iznositi 116,5 miliona. Očekuje se da će projekat biti završen 2029. godine.

Iz EK je saopšteno da je ovo je šesti finansijski paket u okviru ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, za koji se očekuje da će mobilisati 16,6 milijardi eura investicija.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

"U svijetu koji je sve fragmentiraniji, potrebna nam je još jača i ujedinjena zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno za postizanje ovog cilja. Dok nastavljamo da radimo zajedno na pristupanju, potrebno je da preduzmemo odlučne akcije kako bismo Zapadni Balkan približili našoj ekonomiji", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je kazala da sa upravo odobrenim projektima vrijednim 680 miliona eura, EK ubrzava zajedničko putovanje ka zelenoj i bolje povezanoj budućnosti nadogradnjom saobraćajnih veza i iskorišćavanjem obnovljive energije.

"Zajedno postavljamo temelje za održivi rast i bližu integraciju, pokazujući još jednom našu snažnu posvećenost prosperitetu regiona i njegovom putu ka članstvu u EU", poručila je.

Investicioni paket od 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), povoljnih zajmova međunarodnih finansijskih institucija i doprinosa Zapadnog Balkana, odobrio je 8. decembra Operativni Odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan (VBIF).

Pet novih odobrenih projekata pokrivaju dva prioritetna sektora: održivi saobraćaj i čista eneregija.

Osim rekonstrukcije pruge Bar-Vrbnica, EK će podržati i rekonstrukcija željezničke pruge Koridora VIII u Albaniji.

"Ovi projekti će doprinijeti unapređenju željezničkog saobraćaja Zapadnog Balkana u skladu sa TEN-T standardima i obezbijediti integraciju sa željezničkom mrežom EU", saopštili su iz EK.

U oblasti čiste energije biće podržana izgradnja dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini i solarne fotonaponske elektrane u Albaniji.

"Ovi projekti podržavaju tranziciju ka niskougljeničnim ekonomijama i podstiču održivi razvoj u regionu", kazali su iz EK.

Bonus video: