Sa Vučićem slavio drugar ili šef crnogorskog parlamenta: Prijatelj u ruhu šefa Skupštine

Mandić nije naivan i mlad političar da ne bude svjestan da se u javnosti više ne pojavljuje ni kao Andrija Mandić, ni kao lider NSD-a, već kao šef Skupštine, kaže Stefan Đukić. Iako je možda bio u funkciji predsjednika stranke, Mandić kao iskusan političar nije trebalo da bude u štabu SNS-a, ocjenjuje Boris Bogdanović

38490 pregleda 325 reakcija 187 komentar(a)
Došao “da s prijateljima proslavi pobjedu”: Mandić u Vučićevom štabu, Foto: ZORANA JEVTIC
Došao “da s prijateljima proslavi pobjedu”: Mandić u Vučićevom štabu, Foto: ZORANA JEVTIC

Izborom za šefa crnogorskog parlamenta, Andrija Mandić izgubio je privilegiju da se u javnosti, pogotovo na političkim događajima, pojavljuje kao privatno lice, pa je stoga njegov preksinoćnji boravak u Beogradu, u izbornom štabu liste “Srbija ne sme da stane”, neodgovoran i loš potez.

To je za “Vijesti” ocijenio građanski aktivista Stefan Đukić, komentarišući Mandićevo prisustvo u sjedištu saveza koji je u nedjelju osvojo apsolutnu većinu na prijevremenim državnim izborima u Srbiji, a koji predvodi Srpska napredna stranka (SNS).

Mandićevu odluku da se pojavi u štabu pobjedničke liste i na bini na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio izborni trijumf, osudila je crnogorska opozicija, tvrdeći da je to neprihvatljivo, da to nije “državničko ponašanje”, da je predsjednik Skupštine time pokazao “da je Srbija njegova država”...

S druge strane, iz Mandićeve Nove srpske demokratije (NSD) poručili su da je on tamo bio kao lider te stranke, “da s prijateljima proslavi pobjedu”.

Đukić kaže da je šef parlamenta mogao misliti da na proslavu koalicije predvođene SNS-om ide kao privatno lice, kao prijatelj, ali da je to malo vjerovatno. Navodi da Mandić nije ni naivan, ni mlad političar da ne bude svjestan odgovornosti koju nosi pozicija predsjednika Skupštine, i da se u javnosti više ne pojavljuje ni kao Andrija Mandić, ni kao predsjednik NSD-a, već kao čelnik najvišeg zakonodavnog doma.

“Ta pozicija nosi neke privilegije, ali i obaveze. Jedna od njih je odgovornost prema javnom nastupu, i Mandić se ponio neodgovorno i loše”, ističe Đukić.

Šef parlamenta je jedna od tri najvažnije funkcije u državi, uz premijera i predsjednika. Prema Ustavu, predstavlja Skupštinu, saziva njene sjednice i predsjedava im, raspisuje izbore za predsjednika Crne Gore, obavlja funkciju šefa države u slučaju prestanka njegovog mandata i njegove privremene spriječenosti da obavlja funkciju...

Mandić i njegove kolege iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” (nekadašnji Demokratski front) godinama su odlazili na sastanke kod Vučića, učestvujući u izbornoj kampanji, ćesto tvrdeći da im je prijatelj i da niko više nije pomagao Srbe u Crnoj Gori od njega.

Mandić juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zbog čega je bio u štabu liste SNS-a, smatra li da mu je tamo bilo mjesto s obzirom na to da je predsjednik Skupštine, kao i misli li da je svojm potezom narušio ugled države. Takođe, nije odgovorio ni da li je glasao na srpskim izborima s obzirom na to da ima državljanstvo Srbije, te kako je otputovao za Beograd i o čijem trošku.

Šef poslaničkog kluba NSD-a Slaven Radunović rekao je juče na sjednici parlamenta da je Mandić otišao u Srbiju kao partijski lider i prijatelj Vučića i drugih ljudi s kojima NSD sarađuje.

“Pojavio se tamo nakon što su izbori završeni, da s prijateljima proslavi pobjedu, kao građanin koji nije putovao o trošku države, već o svom trošku”, naveo je Radunović, dodajući da Mandić nije glasao, jer, tvrdi, nema ni pasoš, ni ličnu kartu te Srbije, niti prebivalište u njoj.

“Vijesti” su pitale Generalni sekretarijat Vlade (GSV) da li je Mandić koristio Vladin avion da bi otputovao za Beograd, kao i da li mu je GSV eventualno platio neki drugi vid prevoza, ali odgovori nisu stigli do zaključenja ovog broja lista.

Mandićev izlet oćutali su juče Vlada, premijer Milojko Spajić i njegov Pokret Evropa sad (PES). Oni nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako gledaju na to što je predsjednik Skupštine bio u izbornom štabu vladajuće partije druge države, misle li da je time narušen ugled Crne Gore, te treba li Mandić da zbog svog čina snosi neke posljedice.

Od vladajućih stranaka, na pitanja su odgovorili Demokrate i Socijalistička narodna partija (SNP). Šef poslaničkog kluba i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, kazao je “Vijestima” da je bitan kontekst Mandićeve posjete, ali da misli da šef NSD-a nije trebalo da bude u štabu kod Vučića.

“Ako je prisustvovao kao lider partije, to je u domenu njegovih partijskih obaveza. Međutim, ako je tu bio u svojstvu predsjednika parlamenta, to povlači ozbiljna pitanja o preplitanju državnih i partijskih interesa, što je neprihvatljivo. Iako je možda bio u funkciji predsjednika stranke, kao iskusan političar, a imajući u vidu realnu predvidljivost tumačenja i interpretacija njegovog boravka u štabu SNS-a, nije trebalo da bude u tom štabu”, naglasio je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

On navodi da Crna Gora, kao suverena država, treba da vodi politiku koja se zasniva na jasnim principima i jednakosti. Kaže da se više regionalnih lidera (Aljbin Kurti, Vučić, Edi Rama, Denis Bećirović) otvoreno uključivalo u izborne kampanje u Crnoj Gori, a da je država ćutala, što, dodaje, povlači pitanje postojanja dvostrukih standarda.

“Jer se sada ovo problematizuje od opozicije, dok se o prethodnom dominantno ćutalo. Crna Gora mora biti glas kojim se zagovara konzistentnost u međunarodnim odnosima i unutrašnjoj politici... Naše opredjeljenje ostaje isto - jasno razdvajanje partijskih i državnih uloga, uz održavanja visokih standarda odgovornosti i transparentnosti”, poručuje Bogdanović.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković rekao je “Vijestima” da oni nemaju ništa protiv toga što je Mandić bio kod Vučića, i da ne smatraju da je time narušen državni ugled.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

“Ne miješamo se u odluke drugih političkih subjekata. Mandić je prisustvovao tome, i to je njegova odluka. Nemamo ništa protiv toga, niti imamo kakav komentar... Ne mislimo da je (Mandić) urušio ugled Crne Gore. Oni koji tako misle, imaju pravo da tako razmišljaju”, naveo je.

Poruke o kojima Joković govori, juče su slali iz većine opozicionih stranaka. Iz najjače od njih, Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenili su da je Mandićev odlazak u Beograd - slučaj bez presedana. Šef poslaničkog kluba te stranke Andrija Nikolić rekao je na sjednici parlamenta da je Mandić u stvari član izbornog štaba stranke u drugoj državi, i da je u njoj vjerovatno ostvario biračko pravo.

“Nije iznenađenje to što je lojalan i privržen drugoj državi, to je priznao i time se ponosi. Ali je pitanje za većinu koja ga je izglasala - zašto krši zakon i šta vam predsjednik parlamenta, kojeg ste glasali, radi u izbornom štabu u drugoj državi”, poručio je Nikolić.

Građanski pokret (GP) URA je saopštio da je neprihvatljivo da šef Skupštine boravi u izbornom štabu bilo koje partije druge države.

“Odgovornost za ovaj događaj snosi Spajić... Mandić je predsjednik Skupštine, koji predstavlja državu Crnu Goru i njene građane različitih političkih uvjerenja, i njegovo učešće na konferenciji za medije SNS-a... nije državničko ponašanje i zahtijeva izvinjenje...”, naglasili su.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da nema potrebe “za isfoliranim iznenađenjima” zbog boravka Mandića u Beogradu.

“Prvo, čovjek ne mijenja svoju ideologiju decenijama i ne krije privrženost vrhu vlasti u Srbiji… Drugo, on (njegova koalicija) je osvojio 13 mandata, tako da je na poziciji predsjednika parlamenta zahvaljujući 36 mandata drugih partija. Nije, kako čujem, ponizio Crnu Goru, nego njih koji su ga glasali”, dodao je.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović poručio je na mreži Iks da treba hitno inicirati postupak razrješenja Mandića.

“Za sinoćnji čin unižavanja države i parlamenta, odgovornost snose i svi koji su ga glasali. Sad imaju povod da ga smijene i isprave grešku”, poručio je juče Vujović.

Milatović: Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom štabu

Šef države Jakov Milatović izjavio je juče da Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji.

“Mislim da je to pitanje lične i profesionalne odgovornosti g. Mandića. Mislim da predsjedniku Skupštine nije sinoć (preksinoć) bilo mjesto u izbornom štabu bilo koje partije u Srbiji. Ali, u svakom slučaju, kao što sam rekao, to je pitanje profesionalne i lične odgovornosti g. Mandića”, kazao je Milatović novinarima na Cetinju, prenio je Portal RTCG.

Đukić: Ugled mora postojati da bi se mogao urušiti

Upitan smatra li da je Mandić svojim potezom, kako tvrde iz nekih stranaka, urušio ugled države, Stefan Đukić odgovara da ugled mora postojati da bi se mogao urušiti.

“A s obzirom na to koliko i kako naša Skupština radi, nema tu puno toga da se uruši”, ocjenjuje on.

U štabu SNS-a u Prijepolju bio je Mandićev partijski kolega i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš. Ta informacija objavljena je na Fejsbuk stranici odbora SNS-a u Prijepolju.

Bonus video: