BS: Predlog izmjena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti povučen iz skupštinske procedure

"Moram da naglasim da Bošnjačka stranka u potpunosti podržava potrebu da žrtve NATO bombardovanja budu obeštećene na neki način, ali da se to ne radi diskriminatorski i ne na način da se bilo koja druga grupa isključuje"

5542 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg protesta "Za sve civilne žrtve rata", Foto: Jovan Mrdak
Sa današnjeg protesta "Za sve civilne žrtve rata", Foto: Jovan Mrdak
Ažurirano: 30.12.2023. 09:51h

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kojim sve civilne žrtve rata nijesu bile obuhvaćene, povučen je danas iz skupštinske procedure, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

"Podsjećamo, klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je osam amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji za cilj imaju jednako tretiranje civilnih žrtava rata, kao i pravo porodice civilnih žrtava rata na pomoć od strane države", navodi se u saopštenju.

Poslanik BS-a Damir Gutić, kazao je da se prvi put uvodi status civilne žrtve rata u neki zakon, međutim, to se, kako je rekao, radi na jedan diskriminatorski način.

“Moram da naglasim da Bošnjačka stranka u potpunosti podržava potrebu da žrtve NATO bombardovanja budu obeštećene na neki način, ali da se to ne radi diskriminatorski i ne na način da se bilo koja druga grupa isključuje. Nadam se da će poslanici većine imati sluha i da ćemo ili usvojiti zakon na način da sve grupacije budu uključene ili da ga nećemo usvojiti u ovakvom diskriminatorskom obliku”, kazao je Gutić tokom današnjeg protesta ispred Skupštine pod nazivom “Za sve civilne žrtve rata”.

Gutić je pozvao Skupštinu Crne Gore, kao najveći zakonodavni dom u državi da pokaže da su joj sve žrtve jednako bitne i da nema mjesta njihovom neopravdanom razdvajanju po bilo kojem osnovu.

“Zato i apelujemo da izmjenama navedenog zakona, osim žrtava u Murinu, obuhvatimo i sve ostale žrtve- Deportacije Bošnjaka iz Herceg Novog, Štrpci i Bukovica”, zaključio je Gutić.

"Pozdravljamo najavu socijalne zaštite i obeštećenja svih civilnih žrtava rata"

Udruženje “Štrpci – Protiv zaborava”, Akcija za ljudska prava (HRA) i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori saopštili su da pozdravljaju odluku predlagača Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije, da povuku Predlog iz skupštinske procedure kako bi se, pored ostalog, propisalo rješenje koje prava na socijalnu zaštitu i obeštećenje daje svim civilnim žrtvama ratova devedesetih.

"Naše organizacije su raspoložene da doprinesu ministarstvu rada i socijalnog staranja da dođe do takvog rješenja do 1. marta 2023, koji su poslanici postavili kao rok. Smatramo da su rješenja koje je predložila Bošnjačka stranka za to pravi put. U novu godinu ulazimo s nadom u crnogorsko demokratsko društvo i državu koja bi uskoro mogla postati dostojna članica Evropske unije. Još jednom hvala svima koji su podržali naš protest bilo ličnim prisustvom, bilo podrškom porukama i sl. Solidarnost je živa u Crnoj Gori, i s tim ohrabrenjem završavamo ovu godinu", navodi se u saopštenju na sajtu HRA.

Bonus video: