Žugić: Žabljak je decenijama sistematski zapostavljan

"Bespravna gradnja ozbiljno prijeti da naruši i prirodni i arhitektonki sklad, a očuvanje UNESCO statusa je od krucijalnog značaja i dijelimo zabrinutost da će zbog ekspanzije nelegalne gradnje taj status biti ugrožen"

16829 pregleda 118 reakcija 34 komentar(a)
Radoš Žugić, Foto: Opština Žabljak
Radoš Žugić, Foto: Opština Žabljak

Ekspanzija bespravne gradnje na Žabljaku ozbiljno prijeti da naruši prirodni i arhitektonski sklad grada, a lokalna vlast je zabrinuta da bi to moglo da ugrozi UNESCO status tog područja. Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić kazao je da je očuvanje UNESCO statusa od krucijalnog značaja, ali da su nadležnosti lokalne samouprave kada je u pitanju bespravna gradnja “više nego ograničene”.

U intervjuu “Vijestima” Žugić kaže da je je Žabljak decenijama sistematski zapostavljan i da danas kaska u odnosu na druge zimske turističke centre. Kvaliteniji tretman države i rekonstrukcija skijališta na Savinom kuku, smatra on, stvaraju preduslove da Žabljak postane zimski turistički centar kakav je nekada bio.

Godina je prošla od kada ste izabrani za predsjednika Opštine. Da li ste zadovoljni onim što ste do sada uradili i šta bi izdvojili kao najveći uspjeh nove lokalne vlasti u prethodnom jednogodišnjem periodu?

I više smo nego zadovoljni proteklom 2023. godinom zato što su brojni infrastrukturni projekti koji su bili predviđeni kapitalnim budžetom realizovani. Na kvalitetan način pripremili smo razvojni kapitalni budžet za 2024. god. Posebno bih istakao zadovoljstvo zbog činjenice da smo usljed brojnih otežavajućih okolnosti konačno pristupili radovima na sanaciji gradske deponije i što smo omogućili asfaltiranje puta do sela Tepca. Nikako ne treba zaboraviti nove saobraćajnice, vodovode, mreže ulične rasvjete, novi gradski park, kao i brojne druge projekte.

Koje veće projekte planirate da realizujete naredne godine?

Kroz kapitalni budžet Crne Gore planirana su dva velika projekta, izgradnja transfer stanice sa pristupnom saobraćajnicom, kao i rekonstrukcija glavne gradske ulice u dužini od 2,8 kilometara. Iz kapitalnog budžeta opštine možete prepoznati značajne projekte koji će umnogome promijeniti sliku grada, a jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija je rekonstrukcija Trga durmitorskih ratnika, projekat za koji smo nakon konkursa dobili idejno rješenje.

Kakva je finansijska situacija u Opštini Žabljak a kakva u lokalnim preduzećima? Da li opština ima problema sa naplatom prihoda?

Opština Žabljak je u toku 2023. godine na kvalitetan način naplaćivala lokalne prihode što za direktnu posljedicu ima podatak da planirani budžet za 2024. godinu iznosi skoro šest miliona eura i radi se o najvećem do sada. Istakao bih da ćemo u 2024. godini poseban akcenat staviti na oporezivanje bespravno sagrađenih objekata i naplatu boravišne takse. Lokalna preduzeća u potpunosti opravdavaju potrebe i lokalnih stanovnika i turista, potpomognuta od stane lokalne samouprave.

Koliko zaposlenih radi u lokalnoj samoupravi, a koliko u lokalnim preduzećima i ustanovama? Da li je to optimalan broj ili ima viška zaposlenih?

U Opštini Žabljak 67 je zaposlenih, što je svakako optimalan broj koji dozvoljava da se redovno ispunjavaju i servisiraju obaveze a na pojedinm mjestima postoji potreba za povećanjem radne snage.

Vaši politički protivnici novu vlast optužuju i za partijsko i rodbinsko zapošljavanje? Da li je i za koliko broj zaposlenih u Opštini i lokalnim preduzećima i ustanovama veći u odnosu na period prije preuzimanja upravljanje opštinskom administracijom?

Tvrdnje su apsolutno neutemeljene i daleko su od istinitih. Radi se o praksi iz prethodnog perioda koja se pokušava imputirati novom rukovodstvu. U prilog tome govori činjenica da je u toku 2023. godine po osnovu ugovora o radu u Opštini Žabljak zaposleno svega dvoje ljudi.

Dijelite li mišljenje mnogih građana da Žabljak već duže posustaje za mnogim zimskim turističkim centrima u okruženju, pa i u Crnoj Gori, jer se godinama nije ulagalo u osavremenjavanje postojeće infrastrukture? Da li je sve spremno za početak ovogodišnje zimske turističke sezone?

Stava smo da je Žabljak decenijama sistematski zapostavljan i da danas kaska u odnosu na druge zimske turističke centre. Kvalitetniji tretman države i rekonstrukcija skijališta na Savinom kuku stvaraju preduslove da Žabljak postane zimski turistički centar kakav je nekada bio. Mi sa svojih pozicija ulažemo maksimane napore da ova zimska turistička sezona u mnogo čemu bude drugačija od ostalih i pripremili smo cijeli kalendar aktivnosti koji će umnogome obogatiti našu turističku ponudu u toku zimskih mjeseci.

Imaju li građani Žabljaka adekvatnu zdravstvenu zaštitu? Mještani kažu da je nedostatak pedijatra jedan od gorućih problema! Može li lokalna samouprava pomoći da se taj problem riješi?

Što se tiče zdravstvene zaštite, nova lokalna samouprava je ozbiljno pristupila rešavanju tog problema. Kao što i možda sami znate situacija nije idealna, ali odgovorno tvrdimo da se stvari kreću u pozitivnom smjeru. U prilog tome govori činjenica da je Opština opredijelila dva stana na korišćenje za potrebe deficitarnog kadra, nakon čega smo vrlo brzo naišli na pozitivan signal i Žabljak je dobio doktora specijalistu koji će stalno raditi i boraviti na Žabljaku. Na proljeće 2024. godine očekuje nas i renoviranje Doma zdravlja, a samim tim i unapređenje uslova u kojima će se pružati zdravstvena zaštita.

Da li imate podatak koliko je nelegalnih objekata izgrađeno na Žabljaku i da li i u kojoj mjeri divlja gradnja ugrožava postojeću komunalnu i drugu infrastrukturu? Ko je odgovoran za ovakvo stanje i da li bi zbog toga NP “Durmitor” mogao da se nađe na crvenoj listi UNESCO-a? Šta lokalna uprava preduzima da zaustavi bespravnu gradnju?

Bespravna izgradnja je negativan trend u opštini Žabljak koji ozbiljno prijeti da naruši i prirodni i arhitektonki sklad. Očuvanje UNESCO statusa za našu opštinu je od krucijalnog značaja i dijelimo zabrinutost da će se ovakvom ekspanzijom bespravne gradnje naš status ugroziti. Pojačan rad inspekcijskih službi na terenu nameće se kao prioritet. Takođe, izmjene i dopune postojećih i podnošenje novih DUP-ova u značajnoj mjeri doprinijeli bi očuvanju prostora kao našeg najvećeg resursa. Napominjemo da su naše nadležnosti i više nego ograničene, ali da mi u skladu sa svojim mogućnostima ulažemo maksimalne napore da posredstvom službe komunalne poilicije i komunikacijom sa CEDIS-om suzbijamo bespravnu gradnju.

Koliko je podnijeto zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata i koliko ih je legalizovano?

Trenutno je 186 rješenja o legalizaciji, od toga 18 u predmetima po zahtjevima iz 2023. godine. Broj zahtjeva za legalizaciju u 2023. godini iznosi 100.

Koje mjere loklalna uprava preduzima ili planira da preduzme kako bi pokušala da zaustavi odseljavanje stanovnika naročito mladih?

Nizom mjera Opština pomaže mladim bračnim parovima koji ostaju da žive u gradu. U 2024. godini Opština će opredijeliti 700 eura za svako novorođeno dijete, svaka porodilja koja se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje imaće utvrđeno pravo na novčanu naknadu u iznosu od 100 evra i to pravo će ostvarivati kod Opštine Žabljak. Takođe, i u 2024. godini Opština će finansirati boravak djece u vrtiću.

Bonus video: