Poruke kandidata za čelnike DPS-a: Bole ih samo greške prema svojima

Kandidati tvrde da je DPS prepoznao greške zbog kojih je izgubio vlast, ali ih ne konkretizuju, već samo navode da su zakazali u odnosu prema dijelu članstva. Jedino priznanje vezano je za to što neki lojalni članovi nisu bili "nagrađeni" za to, već su favorizovani drugi. "Vidimo da DPS ne namjerava da odstupi od dosadašnjeg načina vođenja politike", kaže Stefan Đukić

42796 pregleda 227 reakcija 149 komentar(a)
Najavljuje raskol u vlasti i povratak DPS-a u fotelje: Živković na tribini u Budvi, Foto: DPS
Najavljuje raskol u vlasti i povratak DPS-a u fotelje: Živković na tribini u Budvi, Foto: DPS

Kandidati za čelnike Demokratske partije socijalista (DPS) poručuju u kampanji za stranačke izbore da je DPS griješio dok je vladao Crnom Gorom, ali o tome govore tek ovlaš, ne precizirajući kako su griješili, već najčešće apostrofirajući da se propusti tiču njihovog odnosa prema nekim članovima.

To pokazuju poruke iz kampanje za izbore u DPS-u, koji se održavaju u nedjelju, 28. januara. Na njima će članstvo DPS-a birati šefa i potpredsjednike partije. Kandidat za lidera je aktuelni vršilac dužnosti čelnika DPS-a Danijel Živković, dok su kandidati za potpredsjednike poslanica Aleksandra Vuković Kuč, poslanik i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, ljekar Elvir Zvrko, te aktuelni potpredsjednici Abaz Dizdarević, Ivan Vuković i Jevto Eraković.

Oni su do sada održali tribine u dvadeset jednoj opštini, a preostali su im skupovi u još tri. Na svima njima nastupaju zajedno (iako nisu svi na svakoj tribini), šaljući uglavnom slične poruke i ne suprotstavljajući se jedni drugima uprkos tome što su kandidati za potpredsjednike formalno konkurenti. To se vidi iz sadržaja saopštenja koja DPS šalje medijima nakon tribina koje nisu otvorene za javnost.

Kandidati tvrde da DPS ne sjedi skrštenih ruku, da je prepoznao greške i probleme zbog kojih je 30. avgusta 2020. godine izgubio trodecenijsku vlast, te da je smogao snage da prizna propuste. Međutim, greške ne konkretizuju, niti govore i o jednom problemu koji je obilježio vrijeme njihovog vladanja državom, poput kriminalnih afera, korupcije, zloupotrebe institucija... Kažu samo da je odnos prema dijelu članova “bio neadekvatan, da možda nije bilo dovoljno podrške, empatije”.

“A nekima smo dali šakom i kapom”, poručio je Živković na skupu u Mojkovcu, govoreći o tome kako se dešavalo mnogo puta da se ogriješe o članove koji su, kako piše u saopštenju DPS-a, “ostali vjerni do kraja”, bez obzira što politika te partije “nije pokazala senzibilitet prema njihovim problemima”.

Živković
Živkovićfoto: DPS

Mimo “ogrešenja” o članstvo, jedino što neki u DPS-u smatraju greškom je to što, kako je nedavno “Vijestima” rekao Dušan Raičević, nisu povećali plate i penzije, kao što je to urađeno programom “Evropom sad”.

Građanski aktivista Stefan Đukić ocjenjuje da izjave kandidata mogu pokazati kojim putem će ići DPS. Navodi da se konačno čulo nešto što je do sad izostajalo - priznanje grešaka iz prethodnih trideset godina, ali naglašava da to nije priznanje za loše radnje, korupciju, kriminal, za ono za šta su sudovi presudili članovima te partije ili za šta su procesi u toku, niti da je to moralna odgovornost u stotinama, pa i hiljadama slučajeva.

“Ne, jedino priznanje je vezano za to što neki lojalni članovi nisu bili ‘nagrađeni’ za to, već su favorizovani drugi koji su ispali ‘preletači’. Kad uz ovo uključimo činjenicu da većinu njihovih izjava predstavlja nacionalistički tvrda retorika bazirana oko ‘identitetskih pitanja’, vidimo da DPS ne namjerava da odstupi od dosadašnjeg načina vođenja politike. Sve uzevši u obzir, možemo sa sigurnošću reći da neće biti neke reforme ove stranke, već da će nastaviti stazom koji je utabalo rukovodstvo za vrijeme (doskorašnjeg lidera DPS-a) Mila Đukanovića, iako se radi o ljudima koji imaju daleko manje harizme i autoriteta”, rekao je Đukić “Vijestima”.

Živković je u petak, na skupu u Budvi, saopštio da DPS ne treba da nosi “nikakve hipoteke” i da se stidi bilo čega.

“Nijedan pojedinac iz naših redova nije dobio mandat da radi nešto u ime partije suprotno zakonu. Nemojmo da imamo dilemu - smijenjeni smo s razlogom. Nemojmo da se ljutimo na našu političku konkurenciju. Nijesu oni krivi što su došli na vlast. Mi smo krivi...”, kazao je.

Kandidati za čelnike DPS-a u kampanji ne prave nikakav otklon od Đukanovića i njegove politike. O bivšem lideru DPS-a i ne govore previše, a uglavnom ga pominje Živković. On je rekao da će Đukanović “ostati upisan zlatnim slovima u istoriju Crne Gore” i da je to čovjek “koji je radom i djelima pokazao da zaslužuje da bude na čelu DPS-a 25 godina”.

Da kandidati ne planiraju otklon od veterana DPS-a, svjedoči i Dizdarevićeva ocjena da stranka ima temelje koje su ostavili “doajeni” i poruka zahvalnosti “’sijedim glavama’” koje su “mudro vodile” DPS.

Članstvu se na partijskim skupovima govori da Crna Gora od poraza DPS-a živi “godine agonije”, da joj prijeti povratak u devedesete, da je zavladalo “svojevrsno varvarstvo”... Tvrde da je počelo “raslojavanje” vladajuće većine, da će doći do cijepanja nekih partija i da će izbori uslijediti prije nego što se očekivalo.

“... Bliži se rasulo u kojem ćemo vidjeti koji će od dvojice njihovih (Pokreta Evropa sad) lidera izaći pametniji i jači. DF (Demokratski front) se raspao i kreće u bitka za osvajanje plijena i fotelja između Andrije Mandića i Milana Kneževića. (Građanski pokret) URA i SNP (Socijalistička narodna partija) se grčevito bore za cenzus, a Demokrate nema potrebe ni da pominjem”, izjavio je Živković na jednom skupu.

Kandidati tvrde da je DPS “svjetionik građanske Crne Gore” i da tamo gdje se oni ne pitaju vladaju, prema riječima Ivana Vukovića, “nacionalizam, populizam i primitivizam”. Stoga poručuju da će se vratiti na vlast, jer to, kako tvrdi Elvir Zvrko, jedino garantuje da će Crna Gora opstati kao građanska, antifašistička tvorevina.

“... Sada moramo Andriju Mandića da smijenimo isto kao što smo smijenili (bivše predsjednike Skupštine) Danijelu Đurović i Aleksu Bečića. Mi i (premijera) Milojka Spajića treba da smijenimo sa te pozicije kao što smo smijenili Dritana Abazovića i Zdravka Krivokapića”, rekao je Živković.

U kampanji, za razliku od onih za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore, ne dominiraju oštre poruke, iako ih ima. Tako Zvrko bivšeg premijera Abazovića opisuje kao “najvećeg izdajnika koji je ispunjavao svoje dječačke snove i nanosio štetu našoj državi”. O “izdajnicima” govori i Eraković, koji kaže da one ljude “koji rade za interese druge države a protiv svoje”, neće zvati nikako drugačije.

Eraković
Erakovićfoto: DPS

“To nijesu niti naše komšije, niti prijatelji koji su zaluđeni različitim idejama, nego svojevrsni izdajnici koji rade u interesu drugih država”, podvukao je.

Kandidati u kampanji kritikuju stanje u zdravstvu, prosvjeti, ekonomiji, sektoru bezbjednosti, a govore i o planovima DPS-a. Tako je najavljeno da se program DPS-a, koji će se, tvrdi, fokusirati na pet oblasti - sistemsku reformu obrazovanja, jednake šanse i prava svih građanima na zdravstvenu zaštitu, pažljivu socijalnu politiku, razvojnu ekonomsku politiku, te pravo i pravdu.

Iz DPS-a poručuju da će svi predlozi programa, prije donošenja, biti dati na mišljenje članstvu.

Rukovodstvo DPS-a biraće se neposredno - glasovima članova, a ne partijskih delegata, što je prvi takav slučaj u Crnoj Gori. Članovi će vođstvo birati elektronski, odnosno pomoću aplikacije koja će garantovati pouzdanost i tajnost tog procesa.

Đukić: Izbori u DPS-u najobičnija iluzija

Stefan Đukić podsjeća da se kada su najavljeni izbori u DPS-u, govorilo da će to biti revolucionaran događaj za crnogorske partijske prilike, da će svi članovi imati direktno pravo da se kandiduju i da biraju, te da se stoga moglo pomisliti da je, nesumnjivo i dalje najmoćnija crnogorska partija, odlučila da se reformiše.

Međutim, ocjenjuje da se sada, nekoliko dana prije izbora, mora priznati da se radi “o najobičnijoj iluziji”. Objašnjava da postoji samo jedan kandidat za predsjednika, pa da je nebitno kako članovi glasaju i da li uopšte glasaju.

Đukić
Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Dodaje da je šest kandidata za potpredsjednika, te da postoji neko “nadmetanje”, ali da se može pretpostaviti da jedno mjesto mora biti rezervisano za ženu, te da je Aleksandra Vuković Kuč sigurna na poziciji, dok se za mjesto za pripadnika manje brojnog naroda nadmeću Zvrko i Dizdarević, i da ostaju još dvije pozicije na koje konkurišu preostala tri kandidata.

“Ni druge partije nisu drugačije u unutarstranačkim izborima, samo što smo ovdje možda mogli očekivati nešto drugačije imajući u vidu gromoglasne najave i javnu kampanju”, navodi on.

Vuković Kuč: Vučić pokazao da zna šta znači borba za “srpski svet”

U kampanji je najmanje učestvovala Aleksandra Vuković Kuč, koja je bila na posljednjim dvijema tribinama - u Zeti i Danilovgradu. Ona je kazala da su razlog za to majčinske obaveze.

Ona se, sudeći prema saopštenjima, jedina u kampanji bavila Srbijom i “srpskim svetom”. Tako je sinoć u Zeti saopštila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić riječima da “Srbi imaju prvu dinastiju - dinastiju Vojislavljević”, pokazao da vrlo dobro zna šta znači borba za “srpski svet”.

“A znaju oni jako dobro da je dinastija Vojislavljević crnogorska, kao što je i Zeta crnogorska, kao što je i Duklja crnogorska... Zeta - kolijevka državnosti i oni se bore za ime Zete, jer znaju da na tom imenu mogu graditi ne svoju politiku nego izigravati i podanike lidera druge države”, ocijenila je.

Bonus video: