Spajić na čelu delegacije u Briselu: "Vlada više nego spremna da sprovede sve neophodne reforme"

"Vlada je za vrlo kratko vrijeme demonstrirala odlučnost i demokratski kapacitet da rokom punog mandata dovede zemlju u evropsku porodicu", ocijenili su u izvršnoj vlasti", navodi se u platformi usvojenoj pred današnju Međuvladinu konferenciju između EU i Crne Gore

17208 pregleda 14 komentar(a)
Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Održavanje današnje Međuvladine konferencije između Evropske unije i Crne Gore u Briselu priznanje je za našu zemlju u smislu ubrzanja ispunjavanja preostalih privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava, ali i za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

To se navodi u platformi za učešće predsjednika Vlade Milojka Spajića na tom događaju, koju je Vlada usvojila na telefonskoj sjednici 26. januara.

Spajić predvodi crnogorsku delegaciju koja broji devet članova.

Osim Spajića, u delegaciji će biti: ambasador Crne Gore pri EU Petar Marković, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović, šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku Milica Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za medije Veliša Jovanović, savjetnica za protokol u Kabinetu predsjednika Vlade Jelena Glomazić, zvanični snimatelj u Generalnom sekretarijatu Vlade Dejan Mijović i zvanični fotograf u Generalnom sekretarijatu Vlade Bojana Ćupić.

"Formalno, pregovori o pristupanju EU vode se u okviru Međuvladinih konferencija (MVK) države kandidata za članstvo sa jedne i država članica sa druge strane, dok Evropska komisija koordinira cijeli proces. Osim što je februara 2020.g. EU usvojila novu metodologiju procesa pristupanja EU kojom su se pregovaračka poglavlja sažela u klastere, jasno je istaknuto da zemlje ne mogu napredovati tj. zatvarati poglavlja dok se ne načini konkretan napredak u poglavljima 23 i 24 . Pored toga, u proces pristupanja uvela se izmjena po kojoj je moguće održavati političke MVK", navodi se u platformi.

Održavanje Međuvladine konferencije na samom početku belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, nakon duže pauze, daje podstrek Vladi, pregovaračkoj strukturi kao i javnosti i pruža uvjerenje da je "nova proevropska Vlada i parlamentarna većina zavrijedila povjerenje partnera u Briselu", dodaje se u dokumentu.

"Vlada je za vrlo kratko vrijeme demonstrirala odlučnost i demokratski kapacitet da rokom punog mandata dovede zemlju u evropsku porodicu", ocijenili su u izvršnoj vlasti.

Iz Vlade navode kako vjeruju da je politika proširenja EU najbolja investicija u podsticanju ne samo institucija država kandidata, već i njihovih društava.

"Većina građana Crne Gore je proevropski orijentisana, a naša Vlada je više nego spremna da sprovede sve neophodne reforme kako bismo ostvarili naš najvažniji strateški cilj - da postanemo naredna država članica EU", dodaje se.

Cilj pomenute konferencije je razmjena mišljenja i stavova između predstavnika država članica EU i država kandidata na visokom nivou.

"Oslanjajući se na diskusije koje su se odvijale pod okriljem predsjedavanja Španije Savjetom Evropske unije na neformalnim sastancima Savjeta za opšte poslove i Evropskog savjeta, otvorio se dodatni prostor za važna promišljanja o proširenju EU i reformama na samom početku belgisjog predsjedavanja Savjetom EU", navodi Vlada.

Petnaesta Međuvladina konferencija između EU i Crne Gore dolazi deset godina nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 i predstavlja, kako piše u platformi, priliku za sagledavanje napretka u oblasti vladavine prava kao okosnice pregovaračkog procesa i definisanje redosljeda koraka za dobijanje Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila (IBAR), koji bi dalje poslužio kao "osnova za definisanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, čime bi se pomoglo ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa".

"Na sastanku će biti predstavljena Zajednička pozicija EU, kao i pozicija crnogorske strane. S naše strane biće potvrđena snažna opredijeljenost Vlade za sprovođenje neophodnih reformi u cilju ubrzanja evropske agende sa posebnim osvrtom na neophodne korake u oblasti vladavine prava", piše u dokumentu.

Crnogorska delegacija će, kažu iz Vlade, biti u prilici da sa predstavnicima država članica EU razmijeni i stavove i ideje o načinima ubrzavanja procesa proširenja, kao i da razmotri aspekte putem kojih se može iskoristiti momentum i za snaženje same Evropske unije.

"Održavanje MVK je priznanje kako za našu zemlju u smislu ubrzanja ispunjavanja preostalih privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava, tako i za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja. Politička Međuvladina konferencija predstavlja i javno političko ohrabrenje država članica EU ne samo Crnoj Gori nego i drugim zemljama kandidatima", zaključuje se.

U dokumentu se navodi da troškove posjete crnogorske delegacije Briselu snosi Kabinet predsjednika vlade, Generalni sekretarijat vlade i Ministarstvo evropskih poslova.

Bonus video: