Odobreno učešće jedinica Vojske na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu ove godine

Odluka sa sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost.

8761 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost je, na današnjoj sjednici, donio odluku kojom se odobrava učešće jedinica Vojske Crne Gore ranga voda ili višeg ranga na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom 2024. godine.

Sjednici u Vili Gorica u Podgorici predsjedavao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta: predsjednik Skupštine Andrija Mandić i predsjednik Vlade Milojko Spajić, a po pozivu ministar odbrane Dragan Krapović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević i savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić.

Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore podsjeća da je predlog Ministarstva odbrane proistekao iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti.

Savjet je razmotrio i Informaciju o budućem angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u misijama pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Članovi Savjeta jednoglasno su donijeli zaključak da Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, visoko pridaje važnost učešću u misijama i operacijama u inostranstvu kao aktivnom doprinosu međunarodnog mira i bezbjednosti.

Shodno tome, kako je saopšteno, Savjet je utvrdio Predlog odluke o učešću do tri pripadnika Vojske Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija na Kipru (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus - UNFICYP), koja će biti dostavljena Skupštini radi stavljanja u proceduru.

Na današnjoj sjednici članovi Savjeta informisani su i o stanju popune formacijskih mjesta u NATO i nacionalnim vojnim predstavništvima. Savjet je obavezao Ministarstvo odbrane da prioritetno razmotri dinamiku popune formacijskih mjesta oficira i oficirki i dostavi predloge na odlučivanje.

Milatović je na sjednici inicirao pitanje statusa vojnih penzionera i za sljedeću sjednicu Savjeta tražio da se dostavi informacija o dosadašnjim aktivnostima koje su preduzete.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao kadrovska i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Bonus video: