Superti: Proširenje visoko na agendi, Crna Gora da iskoristi priliku

„Imenovanje novog pregovarača i obnovljena pregovaračka struktura su veoma dobrodošli“, istakla je direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji

4555 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proširenje je visoko na agendi Evropske unije (EU) i važno je da Crna Gora iskoristi priliku, ocijenila je direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji (EK), Valentina Superti.

Ona je, na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU, poručila da će EU nastaviti da snažno podržava reformske naprore Crne Gore.

"Proširenje je visoko na agendi i važno je da Crna Gora ugrabi ovu priliku“, rekla je Superti, i podsjetila da su otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja.

Crna Gora je, kako je navela, najnaprednija zemlja u procesu pridruživanja.

"EK je u izvještaju prošle godine donijela zaključke za pristupanje Crne Gore, vrlo je važno da je uspostavljen strukturni pristup za implementaciju preporuka“, kazala je Superti.

Ona je pozdravila korake koje su preduzeli novi saziv crnogorskog parlamenta i Vlada.

„Imenovanje novog pregovarača i obnovljena pregovaračka struktura su veoma dobrodošli“, istakla je Superti.

Ona je podsjetila da ukupan napredak zavisi od progresa u oblasti vladavine prava i da neće bti zatvaranja drugih poglavlja, dok se ne ispune mjerila za poglavlja 23 i 24.

Crna Gora, kako je navela Superti, treba da dalje intenzivira svoje napore da adresira neriješena pitanja u tim poglavljima, uključujući oblast pravosuđa, slobode govora, medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je naglasila značaj reforme javne uprave, kao i ekonomskog razvoja.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da Crna Gora već dugi niz godina predano priprema pravno političko-pravni sistem, kako bi stvorila ambijent za bolji i sigurniji život dostojan evropskog građanina.

„Ipak, svjedoci smo da su pred nama bili i još su brojni izazovi na kojima radimo“, rekla je Gorčević.

Aktuelna Vlada je, kako je rekla, u tom svjetlu od prvog radnog dana pokazala svoju geostratešku orijentaciju i jasan priorotet usmjeren ka snaženju odnosa sa evropskim partnerima i institucijama.

Ona je kazala da joj je drago što je Crna Gora dobila značajnu podršku država članica na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

“Imajući u vidu izuzetne napore tokom godina pregovora, posebno ohrabrujuće poruke došle su od evropskih partnera u trenutku kada je Crna Gora pokazala da je spremna da pokrene novu energiju u tom procesu“, navela je Gorčević.

Prema njenim riječima, i ove godine je jasno da Crna Gora održava kurs predvodnice u procesu evropskih integracija na prostoru Zapadnog Balkana.

„Želim da naglasim da smo, svjesni smo ovih izazova, nastojali da odmah svoje napore uložimo u oživljavanje pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU“, navela je Gorčević.

Ona je podsjetila da su pristupili obnavljanju pregovaračke strukture, imenovali glavnog pregovarača i pregovarače za šest klastera pregovora.

Gorčević je dodala da su prošle sedmice kompletirali pregovaračku strukturu formiranjem radnih grupa za 33 poglavlja.

Ona je istakla da, iako je apsolutna pažnja posvećena vladavini prava, ulažu napore da kapacitete u narednom periodu usmjere ka ostalim važnim zadacima iz pregovaračkog procesa.

Kako je kazala Gorčević, Crna Gora, uporedo sa intenziviranom dinamikom aktivnosti koje imaju za cilj da se što skorije ispune preostala privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i dobijanje IBAR-a, neumorno radi na zaokruživanju svih obaveza iz drugih poglavlja i promišljanju aktivnosti za ispunjavanje ostalih završnih mjerila.

Prema njenim riječima, fokus na adekvatnom sprovođenju politika, istovremeno je izazov i zadatak.

„Predstoji nam dosta posla. U tom cilju, radimo na pripremi programa pristupanja Crne Gore EU 2024-2027, kako bismo adresirali sve ključne obaveze“, rekla je Gorčević.

Ona je navela da su marljivo radili i u smjeru unapređenja životnog standarda građana.

„Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona EUR u odnosu na prošlu godinu, obezbijedili smo stabilnost cijena i intenzivno radili na zakonskom okviru u smjeru ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja“, kazala je Gorčević.

Ona je navela da su uspješno zaokružili popis stanovništva.

„Uz jasnu oprededjeljenost Crne Gore za potpunu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, cijenim da smo već pokazali da je naš cilj da okončamo pregovarački proces do kraja mandata, imajući vrlo konstruktivnu ulogu u okviru obaveza iz oblasti vladavine prava“, rekla je Gorčević.

To je, kako je dodala, Crnoj Gori donijelo stabilnost i institucionalnu funkcionalnost, kao preduslov za dalji napredak ka EU.

Gorčević je istakla da je apsolutni prioritet Vlade da ubrza reforme.

Ona je navela da su svjesni mnogobrojnih izazova i da će se truditi da ih adresiraju u saradnji i konstruktivnom odnosu sa svim akterima društva i evropskim partnerima.

„Sigurni smo da ćemo u narednom periodu, ispunjavanjem obaveza, pokazati da smo kredibilan partner u evropskoj porodici naroda“, istakla je Gorčević.

Bonus video: