SD o istupanju Milatovića iz PES-a: Posljednji momenat da se Spajić oslobodi Vučićevog uticaja

"Ukoliko na tu vrstu jasnog i nedvosmislenog otklona ni nakon ostavke svog dojučerašnjeg partijskog zamjenika nije spreman, onda nakon raskola u sopstvenoj partiji i ne zaslužuje da bude premijer"

21972 pregleda 73 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) ocijenili su da ostavka Jakova Milatovića na članstvo u Pokretu Evropa sad (PES) predstavlja samo početak dugo najavljivanog i očekivanog raskola te grupacije.

U saopštenju SD-a piše i da je PES dašao na valst na krilima populističkih obećanja, koja su se odmah po izboru Vlade "raspršila kao kula od karata".

"Ovakva podjela je, uostalom, karakteristična i očekivana za ideološki nezaokružene političke pokrete, koja se obično i dešava nakon suočavanja sa realnim životom i stvarnim izazovima koje vršenje državne vlasti podrazumijeva. Još gore od toga je to što su i Jakov Milatović i Milojko Spajić na različite načine odgovorni zbog toga što je parlamentarna većina koncipirana na način da je u potpunosti zavisna od politike Andrije Mandića, a samim tim apsolutno servilna prema interesima Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda. Milatović jer je saradnju sa Demokratskim frontom od starta, vrlo dosljedno, otvoreno i bez bilo kakve zadrške zagovarao, a Spajić jer je takav pristup prihvatio. I ne samo da je prihvatio, nego čak većinu kojoj DF kroji kapu pokušava da predstvi evropskom, građanskom i naprednom", saopšteno je iz SD-a.

Ističu da Spajić ima poslednju šansu "da se oslobodi pomenutog štetnog uticaja u parlamentarnoj većini i Vladi čiji je premijer".

"Sve dok ne pokaže spremnost za tako nešto, politički ćemo tretirati i njega i gospodina Milatovića na identičan način. Ukoliko na tu vrstu jasnog i nedvosmislenog otklona ni nakon ostavke svog dojučerašnjeg partijskog zamjenika nije spreman, onda nakon raskola u sopstvenoj partiji i ne zaslužuje da bude premijer. Očigledno je da ni četiri godine nakon avgustovskih promjena iz 2020. godine, Crna Gora i njeno društvo nemaju neophodnu političku stabilnost. Od juče svjedočimo ozbiljnoj krizi vlasti. Milatovićeva ostavka je samo još jedna potvrda heterogenosti i nespojivosti političkih subjekata unutar parlamentarne većine. Znamo da će se još jednom građanima servirati teza da je riječ o demokratskim procesima, a suštinski se zapravo radi o tome da su aktuelne vladajuće garniture nesposobne da vrše vlast i rješavaju realne probleme građana", navodi se u saopštenju SD-a.

Bonus video: