Zirojević: ZBCG, PES i Demokrate odbili inicijativu za kontrolno saslušanje Ivanovića

Traženo kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova povodom odlaska funkcionera Crne Gore u Banjaluku, na proslavu neustavnog Dana RS

11867 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD

Poslanik Socijaldemokrata i član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Nikola Zirojević saopštio je da taj odbor danas nije podržao inicijativu za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom odlaska funkcionera iz Crne Gore u Banjaluku, na proslavu neustavnog Dana RS, 9. januara.

Zirojević je kazao da je "duh RS sa zastavom koju je Andrija Mandić unio u kabinet predsjednika već ušao" u parlament, da se radi o procesu koji traje, te da je to "slika 'evropeizovane' parlamentarne većine i 'nove evropske' Crne Gore oličene u aktuelnoj parlamentarnoj većini".

Zirojević je rekao da ga je iznenadio stav predsjednika države Jakova Milatovića koji je odbio da pođe na proslavu 9. januara, kazavši da poštuje cjelovitost Bosne i Hercegovine, s obzirom da se Milatović, kako je kazao poslanik SD-a, u vrijeme kada je bio ministar ekonomskog razvoja "prilično dobro slagao sa Dodikom i bio na fonu politike Nove srpske demokratije".

Obrazlažući inicijativu, Zirojević je rekao da je ovakvim odnosom dijela funkcionera vlasti iz Crne Gore poslata "vrlo ozbiljna poruka" da je došlo do promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, makar kad je riječ o BiH, te da su resorno ministarstvo i ministar Ivanović morali reagovati, što se nije dogodilo.

"Nakon ovakvog ponašanja dijela crnogorskih funkcionera, direktno iz Moskve i Minska u Crnu Goru stiže Milorad Dodik da se zahvali, da prenese poruke iz Moskve i Minska i da da radne zadatke kako dalje nastaviti", zaključio je Zirojević.

Inicijativu su, kako je saopšteno, uz Zirojevića, od prisutnih poslanika podržali Nikola Janović (DPS) i Admir Adrović (BS). Protiv su glasali Milun Zogović (DNP), Slaven Radunović (NSD), Nađa Laković i Gordan Stojović (PES) i Duško Stjepović (Demokrate), dok je Seid Hadžić, nekadašnji predstavnik SPP-a na listi PES-a, bio uzdržan.

Bonus video: