Milović - Rejnders: Crna Gora je posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i očekuje usvajanje IBAR-a do ljeta

Rejnders je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava

6464 pregleda 19 komentar(a)
Milović i Rejnders, Foto: Ministarstvo pravde
Milović i Rejnders, Foto: Ministarstvo pravde

Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i očekuje usvajanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do ljeta 2024.

To je saopšteno na sastanku održanom u sjedištu Evropske komisije između ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića i Komesara za pravosuđe Evropske unije (EU) Didija Rejndersa.

Rejnders je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, naglašavajući da je napredak u oblasti vladavine prava ključan za dalji proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

On je govorio o značajno unaprijedjenoj dinamici rada u Ministarstvu pravde i rezultatima postignutim u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Crna Gora je pokazala posvećenost reformama u pravosudnom sektoru, što je impresivno i ohrabruje dalje korake u procesu integracije", rekao je Rejnders, i naglasio da Crna Gora može da računa na kontinuiranu podršku radnim grupama koje rade na izmjenama zakona i podržao uključenje eksperata EU i Savjeta Evrope.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo pravde

Milović je, kako su kazali, detaljno upoznao Rejndersa sa ključnim aktivnostima i inicijativama koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju ispunjavanja EU standarda u oblasti pravosuđa.

"Posebno je istaknuta očekivanja Crne Gore da će, u toku belgijskog mandata predsjedavanja EU, biti objavljen pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), što bi bio suštinski korak naprijed u procesu evropskih integracija", dodali su.

Milović je kazao da su njihova očekivanja visoka, ali da su svjesni da uspjeh zavisi od kontinuiranog i konkretnog napretka u oblasti reformi pravosuđa

"Zbog čega Ministarstvo pravde sada radi dinamikom i intenzitetom koji su u Crnoj Gori nezabilježeni od početka pregovora sa EU. Ohrabreni smo podrškom koju dobijamo od Evropske unije i spremni smo da učinimo sve što je potrebno kako bismo osigurali ispunjenje postavljenih ciljeva", dodao je.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanak bio prilika da se potvrdi snažna posvećenost Crne Gore evropskim integracijama i reformskom procesu, "kao i da se razmijene mišljenja o daljim konkretnim koracima i izazovima na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji."

Bonus video: