Nikolić: Dostavili smo poslaničkim klubovima inicijativu za smjenu Mandića

U inicijativi su, rekao je, naveli nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan

46716 pregleda 374 reakcija 133 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović

Inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića proslijedili smo poslaničkim klubovima, rekao je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

"Skupština Crne Gore od ovog saziva nije bila predstavnički dom svih građana. Zloupotrijebljena od njenog domaćina za partijske, nacionalističke i antievropske interese", rekao je Nikolić na pres konferenciji.

U inicijativi su, rekao je, naveli nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan.

"Iako je pozivan, nijednom nije priložio dokaze da je u legalnom posjedu crnogorskog državljanstva. Svako ko je postao vlasnik državljanstva neke druge države nakon 3. juna 2006. godine mora se, po sili zakona, odreći crnogorskog. Niz je dokaza da je u nelegalnom posjedu, a nema reakcije MUP-a", rekao je Nikolić i pozvao MUP da postupi u skladu sa obavezom.

Dodao je da je Mandić "neozbiljnim odnosom" značajno doprinio kompromitaciji države koju predstavlja i onda kad je u ime predstavničkog doma svih građana gostovao u izbornom štabu svojih partnera previđajući činjanicu da se tako svrstava na stranu jednog dijela građana Srbije.

"To je diplomatski incident i dao je sud u ime građana Crne Gore i o karakteru tih izbora koji su kasnije u rezoluciji Evropskog parlamenta kompromitovani kao sporni sa zahtjevom da se sprovee istraga o njihovoj regularnosti".

Nikolić je naveo i da je Mandić uveo zastavu druge države u Skupštinu.

"On je mimo te akcije kojom je kompromitovao sve građane Crne Gore svrstavajući se na stranu jedne nacije izvršio diskriminaciju svih građana. On je dao Dariu Vranešu da slijedi njegov primjer i nipodaštava Crnu Goru kada je Vraneš o trošku građana slavio Dan državnosti druge države. Dio opozicije je podnio prijavu nadležnom organima i očekujemo odgovor od njih. Konačno, neustavna čestitka povodom Dana RS i posjeta negatora genocida u Srebrenici Dodika predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju cilj razbijanje BiH", rekao je Nikolić.

Smatra da se ulagalo u međususjedske odnose, ali da su oni narušeni ovim činom za račun međunarodnih sponzora Dodika i Mandića.

"Smatramo da svi navedeni razlozi upućuju na to da će se ove opstrukcije nastaviti jer je to interes politike čiji su protagonisti Dodik i Mandić. Najbolje je suštinu objasnio ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Maslenikov koji je rekao da intenziviranje evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana istovremeno znači konfrontaciju sa tom državom".

Nikolić je poručio da je sve navedeno više nego dovoljno ilustruje potrebu da Mandić ne bude čelni čovjek Skupštine jer je nedostojan te funkcije.

"Inicijativu smo ponudili svim poslaničkim klubovima osim koaliciji Za budućnost Crne Gore, vidjeli smo da su se neki već oglasili i vjerujemo da ćemo je formalno procesuirati dobiti do kraja dobiti kada budemo dobili odgovor od političkih subjekata u parlamentu", rekao je Nikolić.

Na pitanje čiju podršku očekuje, Nikolić odgovara na podršku "svih razumnih politika koji očekuju multietničku demokratiju, dobrosusjedske odnose".

" Dakle, očekujemo podršku svih strana koje deklarativno podržavaju evropski put Crne Gore. Evropski put je napadnut - Vučić je pokrenuo rušenje vlade u Crnoj Gori. Podsjećamo da je Dritan svojevremeno imao ponudu da ubrza evropski put i zauzvrat dobio najavu da će dobiti zatvaranje poglavlja, pa je aktivirao Temeljni ugovor i na osnovu njega srušio Vladu koja je dobijala od proevropske strukture u parlamentu".

Pitao je da li nekog iznenađuje da Jakov Milatović kada možemo ubrzati ulazak i zatvaranje poglavlja Milatović napušta PES i radi na rušenju vlade.

"Ono što želi Vučič nije Crna Gora u EU već i srpskom svetu koji je unesen u ovaj dom rušeći dobrosusjedske odnose i preispitivanjem BiH".

Upitan zašto niko iz DPS-a nije prisustvovao protestu juče, Nikolić je rekao da je ova inicijativa njihov protest protiv Dodika.

"Ne očekujte da radimo ono što su oni radili po ovom domu, kad su onemogućavali nadležne institucije da rade svoj posao. Najavljeno je da neće biti službena posjeta, da je to privatan sastanak, a na kraju se ispostavilo da je službena koja je završila koškanjem medija".

Za smjenu Mandića potrebno je 10 potpisa kako bi se procesuirala, a da li će se naći na dnevnom redu, Nikolić kaže da zavisi od većine.

"Opozicija na svakoj sjednici ima pravo da integriše jednu tačku u dnevni red. Mislim da je izvjesno da ćemo danas raspravljati na tu temu, a kakav će biti epilog, ne znamo."

O interpelaciji za smjenu Milovića: Pokušaj da se baci u sjenu inicijativa za smjenu Mandića

Nikolić je rekao da zahtjev za interpelaciju ministra pravde Andreja Milovića koji je podnijela URA zapravo pokušaj da baci u sjenu njihova inicijativa za smjenu Mandića.

On je dodao zahtjev nije došao u njihov poslanički klub, te da će dati odgovor kada dođe i kada se informišu o njoj.

"Ono što je važno je to da je premijer ostao dužan odgovore kad je u pitanju njegov odnos sa Milovićem, imajuću i vidu da je protiv njega pokrenuta određena politička procedura unutar Pokreta Evropa sad", naglasio je Nikolić.

Siguran sam da Dodik nije zastupao BiH jednako kao što sam siguran da Mandić nije zastupao Crnu Goru

Šef poslaničkog kluba DPS poručio je da inicijativa o nekim specijalnim vezama između Republike Srpske i Crne Gore izlazi iz ustavnih nadležnosti Mandića i Dodika.

"Da bi se uspostavljale specijalne veze, moraju da razgovaraju Vlade koje utvrđuju platformu za realizaciju tih politika. Siguran sam da Dodik nije zastupao BiH jednako kao što sam siguran da Mandić nije zastupao Crnu Goru. Odgovornost je svakako na Vladi ne samo u pogledu postupanja prema inicijativi već i u odnosu na kontinuiranu destrukciju koju sprovodi Mandić. Ne možemo pristati da se intenzivno radi na srbizaciji Crne Gore, a pod parolom evropskih vrijednosti. Poslednji događaji govore u prilog".

Ono juče je bio istinski i pravi Andrija Mandić

Na pitanje novinara kako komentariše posjetu evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija Crnoj Gori i poruku da je ova parlamentarna većina na čijem je čelu Mandić ostvarila mnogo više rezultata nego bilo koja prije nje, Nikolić je odgovorio da bi komentarisao pozitivno kada bi se Mandić istinski ponašao kao evropski političar.

"Mislim da je ono juče bio istinski i pravi Andrija Mandić - neko ko zloupotrebljava ovu instituciju da u nju uvodi ljude koji negiraju genocid u Srebrenici dočekujući ih sa zastavama Republike Srpske, a bez istaknute zastave BiH. Da bi bili istinski proklamator evropskih vrijednosti, morate pokazati da poštujete svoje susjede"

Bonus video: