Živković: Ideološka podijeljenost aktera parlamentarne većine zabrinjava

Iz DPS-a je saopšteno da je Živković ukazao na okolnosti koje trenutno karakterišu unutrašnji, regionalni i međunarodni politički kontekst, a u okviru kog je, kako se navodi, prepoznatljiv snažan uticaj pro-ruskih struktura

4393 pregleda 5 komentar(a)
Živković i Šonefeld, Foto: DPS
Živković i Šonefeld, Foto: DPS

Ideološka podijeljenost aktera crnogorske parlamentarne većine izaziva zabrinutost za dalji proces evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Demokratske partije socialista (DPS) Danijela Živkovića sa direktorkom Regionalne kancelarije Fridrih Ebert fondacije (FES) za Crnu Goru i Srbiju Kirsten Šonefeld.

Iz DPS-a je saopšteno da je Živković ukazao na okolnosti koje trenutno karakterišu unutrašnji, regionalni i međunarodni politički kontekst, a u okviru kog je, kako se navodi, prepoznatljiv snažan uticaj pro-ruskih struktura.

Dodaje se da je Živković kazao da je zabrinut kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore i regiona.

On je ocjenio da posebno zabrinjava ideološka podijeljenost aktera parlamentarne većine u Crnoj Gori, što, kako je naveo, može ugroziti strateške ciljeve države i njen evropski put.

Živković je, kako je saopšteno, zahvalio njemačkoj fondaciji na ekspertskoj i političkoj podršci u prezentaciji političke ponude DPS-a, a koja se temelji na promociji evropskih i demokratskih vrijednosti.

Šonefeld je istakla da FES prepoznaje značajan doprinos DPS-a u procesu evropskih integracija.

Ona je, kako su saopštili iz DPS-a, saglasna u ocjeni da djelovanje pojedinih aktera vladajuće strukture izaziva zabrinutost za proces evropskih integracija.

“Zbog čega je potrebno sa pažnjom pratiti situaciju i dalje korake u ispunjavanju obaveza iz agende Evropske unije (EU)”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da su sastanku prisustvovali i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju DPS-a Svetlana Vuković i koordinatorka na projektima FES Ivana Račić.

Kako se navodi u saopštenju, Bogdanović je, ukazujući na značaj saradnje sa FES-om, istakao da ekspertske organizacije pružaju podršku u donošenju i realizaciji strateških odluka.

Prema njegovim riječima, DPS je stavila poseban akcenat na saradnju tog tipa, imajući u vidu da kroz takav angažman partija može širiti svoj uticaj prema biračima, ali i na međunarodnom nivou.

U saopštenju se navodi da su tokom sastanka razmotrene i buduće zajedničke aktivnosti DPS-a i FES-a, sa ciljem intenziviranja razmjene i učešća u projektima za unapređenje demokratskih procesa, jačanje pluralizma i političke kulture unutar partije i društva.

Bonus video: