Berbok: Vlada Crne Gore jasno pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do EU

Šefica njemačke diplomatije rekla da žele Crnu Goru u Evropskoj uniji. "Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv i zato smo odlučili da sve svoje kapacitete stavimo u službu evropske integracije Crne Gore. To je naš glavni cilj", rekao je ministar Filip Ivanović

25475 pregleda 38 reakcija 17 komentar(a)
Berbok (arhiva), Foto: REUTERS
Berbok (arhiva), Foto: REUTERS

Vlada Crne Gore jasno je pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do Evropske unije, kazala je ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok, na pres konferenciji sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem u "Vili Gorica".

"Vlada odlično radi na rješavanju otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa. Sprovođenje reformi zahtijeva liderstvo i sad za Vladu postoji jedan jedini put, a to je put ka EU. Privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 treba da budu postignuti do ljeta ove godine", rekla je ona i navela da je to jak signal onima koji bi da uspore taj put, prenoai Portal RTCG.

Ivanović je istakao da posjeta ministarka dolazi u trenutku "velikih reformi" Crne Gore na evropskom putu.

"Mogu reći da smo danas dobili potvrdu da je Evropska unija zainteresovana za Zapadni Balkan. Integracija nema alternativu ukoliko želimo stabilan region. To je put za stabilnost i za lakše rješabvanje sporova. Odnosi naše dvije zemlje su odlični i cijenimo posvećenost Njemačke ovom dijelu Evrope", istakao je Ivanović.

Naveo je da se nada da ekspertska i politička pomoć Njemačke neće izostati u budućnosti.

Ministarka Berbok je istakla da žele Crnu Goru u EU.

"Želim da zahvalim na gostoprimstvu. Prošlo je previše vremena od posljednje posjete ministra SR Njemačke Crnoj Gori", navela je ona.

Istakla je da je proširenje EU imperativ, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

"U procesu pridruživanja EU, Crna Gora je sama sebi zadala veoma velike stvari. Ali rame u rame idemo ka Evropskoj uniji", poručila je Berbok.

Kazala je i da je važno da se pruži podrška i u infrastruktrnim projektima u Crnoj Gori.

"Kad imate koaliciju sa više partnera nije lako, posebno ne ako vam je potrebna dvotrećinska većina za promjene Ustava. Kad god krenete nekim novim korakom u EU, mi ćemo biti uz vas i razmišljati kako vam kao savezna Vlada možemo pružiti podršku u oblasti pravosuđa posebno", navela je ona.

Sa jakom sigurnosti i vladavinom prava, Crna Gora će biti dobra meta za nove investicije, a u narednim razgovorima biće riječi o zelenoj tranziciji, kazala je Berbok

Rekla je i da se novim vjetroparkom može dati veliki doprinos ekološkom sistemu.

Berbok je kazala da proširenje EU nije nešto što se podrazumijeva, već služi kao nešto što ojačava cijelu EU.

Odgovarajući na pitanje o malignim ruskim uticajima, kazala je da postoje oni koji žele da oslabe liberalnu državu.

"Jedna od bitnih stubova u teškim vremenima je jačanje pravne sigurnosti. Naše osiguranje životno je članstvo u NATO-u i EU, i nama je važno da Crna Gora ima oba životna osiguranja. Mi intenzivno radimo i snažimo taj put", navela je Berdok.

Ivanović je naveo da Crna Gora cijeni i sa pažnjom prati stavove evropskih partnera i prijatelja.

"Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv i zato smo odlučili da sve svoje kapacitete stavimo u službu evropske integracije Crne Gore. To je naš glavni cilj", naveo je Ivanović.

Stava je da efekti negativnog uticaja treba da mjere rezultatima, piše Portal RTCG.

"Ukoliko smo mi postigli ovakve rezulate na evropskom putu, jasno vam je koji su efekti ovakvih uticaja", istakao je Ivanović.

Svaku zabrinutost oko negativnih uticaja Rusije ili bilo koga, dodaje, treba suočiti sa efektima i rezultatima Vlade.

"U Crnoj Gori je 80 odsto građana evropski orijentisano, to vam dovoljno govori kako je i na koji način orijentisana Crna Gora", istakao je Ivanović.

Podsjetio je na izglasana imenovanja i kazao da postoji konsenzus o reformama i u društvu i u parlamentu.

Bonus video: