Za sudiju Ustavnog suda šest kandidata: Maslenjak, Đokaj i Dobardžić u trci

Ustavni odbor će danas utvrditi listu prijavljenih kandidata

28092 pregleda 23 reakcija 12 komentar(a)
Sanja Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Sanja Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Na konkurs za sudiju Ustavnog suda prijavilo se šest kandidata, među kojima Sanja Maslenjak,Muhamed Đokaj i Nerma Dobardžić, saznaju "Vijesti".

Maslenjak je službenica Ministarstva javne uprave, Đokaj je član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), a Dobardžić zamjenica ombudsmana.

Muhamed Đokaj
Muhamed Đokajfoto: Luka Zeković

Maslenjak se i ranije javljala na javni poziv za sudije Ustavnog suda i "Vijestima" je kazala da ne očekuje puno ni od ovog konkursa.

"Neću ništa završiti, ali hoću da me građani čuju. Osjećala sam posebnu potrebu da se kandidujem i treći put, da građani sami zaključe gdje se nalazimo. Ne očekujem da će me birati niko od političkih subjekata", kazala je Maslenjak.

Prema njenim riječima, bila je najbolja kandidatkinja na prethodnom konkursu, ali je odbijena "zbog članstva u partiji (Demokratska partija socijalista)".

Maslenjak je bila jedna od 19 kandidata koji su se javili na konkurs od 1. avgusta 2022. za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Po tom konkursu u februaru prošle godine za sutkinje Ustavnog suda izabrane su Momirka Tešić, Snežana Armenko i Dragana Đuranović.

Maslenjak je tokom intervjua pred Ustavnim odborom, na pitanje poslanika da li je bila politički angažovana, odgovorila da je članica DPS-a od 2004.godine.

Da je članica DPS-a rekla je tada i Dragana Đuranović, koja je izabrana za sutkinju.

Rok za prijavu po javnom pozivu za izbor jednog sudije Ustavnog suda istekao je 21. februara 2024. godine, a skupštinski Ustavni odbor raspisao ga je nakon što je Ustavni sud obavijestio parlament da sudija Milorad Gogić 27. maja 2024. stiče uslove za odlazak u penziju.

Ustavni odbor će danas na sjednici utvrditi listu prijavljenih kandidata i formirati komisiju koja će utvrditi da li su prijave podnijete u skladu sa javnim pozivom (blagovremene i potpune).

Sudija Ustavnog suda bira se iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

U Zakonu o Ustavnom sudu piše da se istaknutim pravnikom smatraju profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim organima, organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Sudija Ustavnog suda bira se na period od 12 godina, a za izbor je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini i to dvoje sudija na predlog predsjednika Crne Gore i pet sudija na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, po raspisanom javnom pozivu koji predlagači sprovode.

Bonus video: