"Kroz saradnju u logističkoj podršci, strateškom transportu i kodifikaciji, gradimo temelje sigurnije budućnosti"

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković dočekao je delegaciju NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA)

2690 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Kroz saradnju u logističkoj podršci, strateškom transportu i kodifikaciji, gradimo temelje sigurnije budućnosti, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković.

On je to kazao tokom današnjeg susreta sa delegacijom NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA) na čelu sa generalnom menadžerkom, Stejsi Kamings, koji su posjetili Ministarstvo odbrane i razgovarali o ključnim oblastima saradnje u domenu odbrane i bezbjednosti.

Marković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, izrazio uvjerenje da će partnerstvo i saradnja Ministarstva odbrane Crne Gore sa NSPA podstaći jačanje dalje modernizacije i unapređenje efikasnosti i interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

"Saradnja sa NSPA predstavlja stratešku komponentu tog procesa, otvarajući nove mogućnosti za modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, kao i unapređenje saradnje drugih državnih institucija sa NATO-om“, kazao je Marković.

marković
foto: Ministarstvo odbrane

Kamings je, kako se navodi, istakla da njihov današnji angažman u Podgorici omogućava bolje razumijevanje ciljeva i zahtjeva Crne Gore, kako na nacionalnom nivou, tako i u okviru NATO-a

Ona je dodala da su u mogućnosti da pruže interaktivni pregled procesa nabavki Agencije i razgovaraju o oblastima saradnje u nabavkama, održavanju i operativnoj podršci u svim domenima.

"Radujemo se proširenju partnerstva između Crne Gore i NSPA agencije kako bismo povećali interoperabilnost i poboljšali integraciju, kako na regionalnom nivou, tako i na nivou Alijanse", zaključila je Kamings.

"Tokom radnih sastanaka bilo je riječi o integraciji Crne Gore u Partnerstvo NSPA za operativno-logističku podršku (Operational Logistics Support Partnership - OLSP), o rješavanju viškova vojne opreme, razvoju vojne i civilne infrastrukture, kao i mogućnostima jačanja podrške Crne Gore kao zemlje domaćina snagama saveznika.Sastanku predstavnika NSPA sa državnim sekretarom Markovićem, prisustvovali su načelnik generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, sekretarka Ministarstva, mr Jadranka Vojinović, v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, potpukovnik Radovan Kostić, kao i predstavnici NATO agencije g-din Orhan Muratli, direktor Odsjeka za podršku operacijama i Nikolas Njuhaus (Nicholas Newhouse), savjetnik u Agenciji", piše u saopštenju.

marković
foto: Ministarstvo odbrane

Prema njihovim riječima dnodnevna radna posjeta predstavnika NSPA Crnoj Gori je nastavak saradnje sa NSPA," koja je započeta potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju još 2013, sa ciljem daljeg jačanja odbrambenih kapaciteta i doprinosa kolektivnoj bezbjednosti."

Bonus video: