Biks Aliju najavio pomoć Crnoj Gori u borbi protiv korupcije i malignih spoljnih uticaja

Aliju na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata rekao da je počastvovan što ga je predsjednik nominovao za sljedećeg ambasadora u Crnoj Gori i ako bude izabran, biće prvi albansko-američki ambasador u američkoj istoriji

24081 pregleda 37 reakcija 35 komentar(a)
Biks Aliju, Foto: Screenshot
Biks Aliju, Foto: Screenshot

Kandidat za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori Biks Aliju (B. Bix Aliu) rekao je da će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv korupcije, promovisanju vladavine prava, poštovanju ljudskih prava i pružanju opipljivih rezultata građanima.

On je na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata rekao da je počastvovan što ga je predsjednik nominovao za sljedećeg ambasadora u Crnoj Gori i ako bude izabran, biće prvi albansko-američki ambasador u američkoj istoriji.

Kazao je da su njegovi roditelji napustiji Jugoslaviju i ostavili sve za sobom da bi njemu i njegovoj sestri omogućili bolji život u SAD.

Rekao je da će mu prioritet mi biti sigurnost i bezbjednost američkih građana u Crnoj Gori.

"Izbori u Crnoj Gori 2023. pružaju istorijsku priliku da se zemlja ubrza na putu ka EU. Takođe moramo biti jasni u pogledu rizika za ovaj cilj koji crnogorska vladajuća koalicija predstavlja, i ostati angažovani, sa praktičnim rješenjima, da pomognemo zemlji da dostigne svoje pravo mjesto u Evropskoj uniji, što 80 odsto Crnogoraca želi", rekao je Aliju.

Kako je dodao, ako njegova nominacija bude potvrđena, imaće četiri prioriteta u radu.

"Prvo, brutalni rat Rusije u Ukrajini naglašava hitnost Crne Gore da ubrza ključne reforme za pristupanje EU, demokratski razvoj, stabilnost i prosperitet. Ako bude potvrđena moja kandidatura, predvodiću napor na angažovanju crnogorskih lidera i promovisanju vladavine prava, borbi protiv ukorijenjene korupcije, poštovanju ljudskih prava i pružanju opipljivih rezultata građanima, sve u skladu sa ciljevima nacionalne bezbjednosti SAD. Drugo, Crna Gora je već sedam godina nepokolebljiv saveznik u NATO-u, uključujući snažnu podršku Ukrajini, raspoređivanje u pojačano napredno prisustvo u Letoniji i povećanje trupa za aktivnosti pojačane budnosti u Bugarskoj", naveo je.

Najavio je i da će jačati crnogorsku otpornost na maligne spoljne uticaje i podržati ekonomskui prosperitet koz američko-crnogorski dijalog, jačati investicionu klimu i identifikovate alternative problematičnim kineskim investicijama posebno u kritičnoj infrastrukturi.

Kazao je da je Crna Gora na raskrsnici – zemlji su potrebne efikasne demokratske institucije učvršćene u euroatlantskim okvirima i posvećene dobrobiti svih njenih građana.

"Mi smo saveznik Crne Gore u izgradnji boljeg sjutra kao dio NATO-a i EU. Građani Crne Gore su jasno izrazili tu želju svojim glasovima i ništa manje ne zaslužuju. Bila bi mi čast da vodim našu Misiju u Podgorici", poručio je Aliju.

Bonus video: