Knežević tvrdi da je najavljeno da će vojska Crne Gore do početka maja biti u Ukrajini

Predsjednik DNP-a rekao da je Krapović dužan da izbjegne jednostrane i zapaljive izjave

33758 pregleda 119 reakcija 98 komentar(a)
Foto: NVO Alfa centar
Foto: NVO Alfa centar

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je rekao da uvažavajući svu saradnju koji je imao sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem na Odboru za bezbjednost i odbranu, ne može i neće da se složi s njegovim stavovima koje sad promoviše i zastupa kao ministar.

Krapović je reagovao na izjavu Kneževića koji je ismijavao Vojsku Crne Gore.

Knežević navodi da je Krapović kao ministar dužan da na svaki način izbjegne jednostrane i zapalijve izjave usmjerene protiv Srbije i Rusije, kao što je, kako tvrdi, to uradio nedavno na konferenciji Atlantskog saveza.

"Drugo, svako ko iole prati dešavanja na ukrajinskom frotnu, jasno uočava tendenciju da vodeće članice NATO-a razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu najkasnije do 5. maja. Dovoljno je pročitati posljednje izjave Emanuela Makrona, Tomislava Sikorskog, ali i presretnuti razgovor njemačkih oficira o njihovim planovima za napad na Krim. Neumitna je činjenica da se ne teritoriji Ukrajine u ovom trenutku nalaze visoki oficiri SAD, Kanade i Velike Britanije, iako je mnogi pokušavaju sakriti. I da ovi ljudi tamo ginu u sukobu s ruskim trupama", rekao je Knežević.

Navodna najava da bi naši vojnici najkasnije do početka maja mogli da budu u Ukrajini za njega je neprihvatljiva.

"... neću je podržati, jer nisam spreman da žrtvujem život nijednog crnogorskog vojnika zbog geopolitičkih sukoba velikih sila. A što se tiče sposobnosti crnogorskih vojnika da ratuju na ukrajinskom frontu, bolje da je nikad ne testiramo, a svi znamo što je istina", istakao je Knezević.

"Između ostalog što nam je vojska osiromašena, pokradena, bez dovoljno ulaganja, vojnici nemaju riješeno stambeno pitanje, da nije potrebno da ih šaljemo u pogibiju s jednim Mašanom na ukrajinskom frontu, kako bi ako se vrate s fronta mogli da kupe na rate stan u Bemaxu. A o tome kakva nam je vojska i kako vidi doprinos Crne Gore u NATO-u najbolje je saopštio Donald Tramp koji samo što nas nije nazvao divljim plemenom koje jede ljude. Zato bih više volio da se ministar Krapović oglasio povodom činjenice da je iz vojnog magacina u Brezoviku dva dana pred parlamentarne izbore 30.08. 2020. podijeljeno 30 automatskih pušaka ANB-u, i da do danas nemamo nikakav odgovor ni iz jedne institicije, o tom protivzakonitom i opasnom činu. Šta će ANB-u automatske puske pred izbore, i u koga je to trebalo da pucaju službenici ANB-a nije teško zaključiti, ali tužilaštvo trenutno izgleda ima važnija posla", pitao je Knežević.

Dodaje da u našem koalicionom sporazumu nigdje ne piše da smo dužni da šaljemo vojnike u Ukrajinu kako bi rizikovali svoje živote.

"To nije imperativna obaveza, i svako ko se iole razumije u proceduru zna da tu odluku donosi Savjet za bezbjednost, a potvrđuje je Skupština. Što se tiče DNP- a nikad nećemo glasati bilo kakvu odluku o slanju naših vojnika u zone ratnih dejstava, makar me danas Milojko Spajić izbacio iz koalicionog sporazuma. I na kraju, jedan dobronamjeran savjet za ministra Krapovića, nije dobro da Vas od mene brani Peđa Bošković, a tek ne bi valjalo ništa da imate iste stavove kao on", zaključio je Knežević.

Bonus video: