Krapović: Oružje iz vojnog magacina u Brezoviku završilo u tri institucije

Krapović je rekao da znaju za tri institucije u kojima je završilo automatsko oružje i naoružanje koje je uzeto iz vojnog magacina u Brezoviku, a da jedna od njih nije u sklopu Ministartsvu odbrane i dodao da ne može reći o kojim institucijama se radi, jer su podaci pod oznakom tajnosti.

11982 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković

Ministar odbrane Dragan Krapović, na današnjoj pres konferenciji saopštio je da je državnom tužilaštvu dostavio novu dokumentaciju koja se tiče izdavanja automatskog oružja i municije iz vojnog magacina u Brezoviku dva dana prije parlamentarnih izbora 2020. godine.

Podsjetio je da je Skupštinski odbor za bezbjednost izrazio interesovanje za ovaj slučaj, ali i da su informacije koje su dostavljene bile pod oznakom tajnosti. Kako je dodao, postojalo je interesovanje da se ta oznaka skine, ali je Ministarstvo donijelo odluku da se ona ne skida jer informacije sadrže imena lica koja rukovode naoružanjem i municijom jedinica Vojske Crne Gore (VCG), njihove dužnosti, informacije o vojnim objektima i kasarnama u kojima oni obavljaju svoje dužnosti, a da ti podaci "mogu biti predmeti stranih službi i kriminalnih organizacija koje bi imale svoje interese".

"Informacija je pripremljena na osnovu dokumenata koji su označeni stepenom tajnosti od kojih jedan pripada drugim organima te ukidanje stepena tajnosti same informacije podrazumijevalo bi prekršajnu odgovornost u izdavanju tajnih podataka. Otkrivanjem podataka mogle bi nastati teže posljedice za VCG, a samim tim I za bezbjesnost države i njene interese", kazao je Krapović.

Ministar odbrane je istakao da je u decembru 2021. godine Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, po zahtjevu SDT tražio dostavljanje podataka u vezi idavanja oružja i municije, a da je četa VCG pripremila odgovor i da su uzete izjave od pripadnika vojske koji su tog dana bili na dužnosti.

"Takođe generalštab je tražio dostavljanje podataka od jednog broja pripadnika bezbjednosnog direktorata. Na osnovu prikupljenih podataka može se reći da je 28. avgusta 2020. godine definitivno izdata određena količina naoružanja koje su date pripadnicima određenih organa bezbjednosti Crne Gore. Početkom septembra iste godine svo naoružanje je vraćeno u magacine VCG što je konstatovano u službenim sveskama. CIjenim da je neophodno da tužilaštvo intenzivira istragu imajući u vidu kadrovske izmjene u tužilaštvu", rekao je Krapović.

On je dodao da u prethodnom periodu nije dostavljen jedan dio dokumenata koje će ovom prilikom biti dostavljene.

"Ne želim da se upuštam u ocjenu, ali imam pravo da sumnjam jer se ovo desilo dva dana pred izbore. Svi se sjećate u kakvim se uslovima su se dešavali tadašnji izbori. Iz ovih razloga posebno meni dodatno izaziva sumnju da je preuzimanjem naoružanja i municije iz magacina pokušana zolupotreba izbora i izvršenje krivičnih djela iz domena Ustava Crne Gore. Danas će dokumentacija biti dostavljena tužilaštvu", kazao je on.

Na pitanje novinara ko je mogao imati pristup magacinu - da li vojnici ili neke druge strukture, Krapović je odgovorio da postoji jedan broj lica iz VCG, a da su podaci predati bezbjednosnim organima države i napomenuo da je pod oznakom tajnosti, ali da nije nadležan i da nije on taj koji ocjenjuje dokaze.

Kada je riječ o tome da li je sve vraćeno, on je rekao da se brojke po zvaničnim sveskama poklapaju, ali da to treba da se utvrdi nakon istrage.

Odgovarajući na pitanje da li je ovaj postupak mogao proći bez znanja tadašnjeg ministra odbrane Predraga Boškovića, Krapović je odgovorio da ne može odgovoriti na to pitanje, ali da on kao ministar to ne bi dozvolio bez njegovog znanja.

Na pitanje novinara zašto ne može da odgovori kod kojih službi je dospjelo oružje, Krapović je rekao da su u pitanju podaci pod stepenom tajnosti i da bi prekršio zakon.

"Znamo za tri institucije gdje su završili, a jedna nije u Ministartsvu odbrane", kazao je Krapović.

Bonus video: