Odović: Opština Budva da privremeno udalji sa rada predsjednika opštine

SO Šavnik, kako je naveo, obavezana je da sprovede određene mjere kako bi Opštinska izborna komisija omogućila održavanje izbora u Šavniku

31058 pregleda 40 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da ako opštine Budva, Šavnik i Andrijevica u roku od deset dana ne ispune zakonom predviđene obaveze, Vlada će formirati odbor povjerilaca i privremeno preuzeti upravljanje tim lokalnim upravama.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao da je izvršna vlast, na predlog Ministarstva javne uprave (MJU), usvojila odluke o upozorenju SO Šavnik, Budva i Andrijevica zbog krize lokalne vlasti u tim opštinama.

"Vlada jeste na predlog MJU donijela upozorenje ovim opštinama, jer skupštine opštinama (SO) u ovim gradovima nijesu izvršavale zakonom predviđene obaveze, kazao je Odović.

SO Šavnik, kako je naveo, obavezana je da sprovede određene mjere kako bi Opštinska izborna komisija omogućila održavanje izbora u Šavniku.

U Andrijevici, podsjetio je, već u nekoliko navrata nije omogućeno glasanje o smjeni predsjednika opštine, tako da je i ta SO upozorena da održi sjednicu i glasa o ovom predlogu.

"SO Budva je obavezana da donese strateški plan razvoja opštine, imenuje najviše dva potpredsjednika i privremeno udalji sa rada predsjednika opštine Budva zbog stečenosti uslova duže od 6 mjeseci itd...svi znamo o čemu se radi", kazao je Odović.

Vlada, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, može razriješiti predsjednika opštine ako predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Bonus video: