Spajić: Ne možemo ući siromašni u EU, za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori

"U narednom periodu očekujemo još investicija i grantova iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU)", kazao je Spajić

59281 pregleda 283 reakcija 156 komentar(a)
Eskobar i Spajić, Foto: Luka Zeković
Eskobar i Spajić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2024. 13:59h

Američka podrška evropskom putu Crne Gore je jasna, a krucijalna je i njihova podrška ekonomskom razvoju Crne Gore i boljem standardu gra]ana, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

"U narednom periodu očekujemo još investicija i grantova iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU). Mi smo već napravili velike korake u tom pravcu i za četiri ili pet mjeseci ove Vlade imamo odobrenih 350 miliona odobrenih ili skoro odobrenih grantova. Ova država decenijama nije dobijala nikakve grantove iz EU. Mi sada dobijamo pravi novac i jako polvoljne kredite da razvijamo našu infarstruktura, a ona će se finansirati po najpovoljnijim uslovima uz velike grantove koje dobijamo", istakao je Spajić na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Podsjetio je najavu da će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriti povoljan kredit Crnoj Gori i kazao da osim EU i SAD ima veliki uticaj na EBRD, odnosno i ta država je akcionar.

"Zato je jako binat naš odnosi i sa SAD i EU. Takođe je ekstremno bitno naše NATO članstvo i za ekonomiju i za standard građana. Nijedan kredibilan investitor neće ulagati u Evropi, osim u članice NATO-a.", kazao je Spajić.

Gabrijel Eskobar, Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Dodao je da je bitno NATO članstvo jer niko neće doći u državu koja "može biti pregažena kao što se desilo sa Ukrajinom".

On je, komentarišući izvještaj NATO, koji je pokazao pad podrške crnogorskih građana članstvu u tom savezu, rekao da je ubijeđen će podrška građana NATO-u rasti "jer će građani vidjeti koliki su benefiti od članstva u NATO".

"To članstvo nam omogućava da brže napredujemo na našem evropskom putu. Posljednjih 20 godina nije se desilo da članica EU postane neka država koja nije članica NATO", naveo je Spajić.

Eskobar je rekao da je Crna Gora veoma dobar prijatelj i partner SAD.

"SAD podržavaju evropski put Crne Gore i ova vlada je već preduzela ogromne korake. Mi ćemo učiniti sve da ovu zemlju približimo Evropi. Većina lidera u Crnoj Gori je pokazala sjajnu viziju u usmjeravanju Crne Gore u ovim izazovnim vremenima", kazao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar, Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Na pitanje o padu podrške NATO članstvu u Crnoj Gori, o ruskom i uticaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i povezanosti nekih američkih državljana sa njim, Eskobar je rekao da svaka zemlja koja se pridružuje EU prvo se pridružila NATO-u.

"To nije zahtjev, ali je od pomoći. Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija i mi to želimo za Crnu Goru", istakao je Eskobar

"Veoma smo zadovoljni da postoji strateška vizija u Crnoj Gori da se krećete tim pravcem. Pitanje koje se tiče ruskog malignog uticaja u regionu je veoma ozbiljno", poručio je Eskobar.

Prema njegovim riječima, ogroman entuzijamam na kontinentu postoji prema NATO.

"Nadam se da se umije cijeniti ono što je Alijansa učinila za proteklih 75 godina. Argument koji je za EU je ako vidite kako se Crna Gora ponaša unutar NATO možete vidjeti Crnu Goru kao članicu EU”, kazao je.

Gabrijel Eskobar, Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Spajić je naveo da je Vlada počela da radi 1. novembra, tako da nije mogla da utiče na brojke i istraživanja.

"Potpuno smo fokusirani na put ka Briselu, IBAR je ključan. Strateški cilj ove zemlje je da bude punopravna članica EU. Želimo da budemo pouzdan partner NATO članicama", poručio je premijer Crne Gore.

Gabrijel Eskobar, Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Eskobar je kazao da je nakon invazije na Ukrajinu postalo veoma jasno koliko je važan NATO.

"Došao sam na Balkan nakon posjete NATO gdje sam vidio ogroman entuzijazam nakon prihvatanja Švedske i Finske. To je pozitivan razvoj dogadjaja za Crnu Goru", poručio je Eskobar.

Spajić je poručio da benefiti članstva u NATO nijesu bili vidljivi građanima.

Podsjetio je na emisiju obveznica Crne Gore na berzi u Londonu i kazao da investitori prepoznaju da je članica NATO-a pouzdanija.

Spajić je, odgovorajući na pitanje kako će zadržati sliku pouzdanog NATO partnera, kad ima podršku politčkih snaga oje su protiv NATO-a, odgovorio je da je jako bitno što su potpisali koalicioni sporazum, "koji liči na njemačke sporazume", i da tu nema nejasnoća.

"Ko god se bude pridržavao jasnih načela iz sporazuma neće imati problema da bude naš partner i da zajedničkim idemo evropskim putem", rekao je Spajić koji je i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES).

Na pitanje da li strahuje da se ispod radara dešava što izaziva ovakvu reakciju građana (pad podrške NATO-u), neka vrste gande, odgovorio je da Crna Gora do sada nije imala jasan put prema EU i zašto će prosječan građanin imati benefite od toga.

"To je sada jasno, mi smo dobili od EU 125 miliona bespovratnih sredstava za prugu u prvom mjesecu naše Vlade, dobićemo uskoro i 250 miliona 'za džabe' za autoput. Dajte da kažemo narodnim jezikom 'za džabe', zato što ssmo dio tog kluba i potpuno smo orjentisani na taj dio svijeta...Mi smo prvi da budemo sljedeća članica EU...Ali moramo da azvijemo našu ekonomiju, ne možemo ući siromašni u EU i za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori...Evropa sad 1, Evropa sad 2, Evropa sad 3 i sve druge ekonomske mjere koje se budu sprovodile, sprovode se zbog evropskog puta. Bez evropskog puta reforme ne mogu biti sprovođene", kazao je Spajić.

Eskobar je, pojašnjavajući izjavu sa brifinga za novinare od prošle sedmice, kada je rekao da je zabrinut zbog činjenice da bi lideri bivšeg Demokratskog fronta mogli biti dio Vlade, naveo da se njegov komentar nije ticao unutrašnje već vanjske politike, koja je "vrlo korektna".

"Crna Gora treba da nastavi da bude pouzdan partner i veoma sam jasan bio u tom smislu. Ne kažem da premijer ili partije treba da budu predmet našeg interesovanja, već treba da bude jasno kako se one pozicioniraju na međunarodnom nivou", istakao je.

Eskobar je rekao da SAD podržavaju premijera i druge institucije i sve koji su posvećeni evopskom putu.

"Nijesam mislio da podržavam premijera individualno, nego sve ono što on radi da približi Crnu Goru EU", kazao je Eskobar odgovarajući na pitanje šta je mislio kad je rekao da "svi treba da slušaju premijera".

Eskobar je kazao da se njegov komentar za premijera nije ticao unutrašnje već vanjske politike.

"Nikad nijesmo komentarisali odnose premijera i predsjednika, odnose sa Demokratama, Građanskim pokretom URA ili bilo kim drugim", kazao je Eskobar.

Spajić je, odgovarajući na pitanje kako komentariše oročenu podršku Demokrata do dobijanja IBAR-a, rekao da je Vlada apsolutno fokusirana na IBAR i da nema mjesta za političarenje.

"Ni prije ni poslije IBAR-a nećemo dozvoliti politizaciju javne uprave. Taj stav će ostati nepromijenjen. Jako je bitno da na ključnim mjestima imamo najbolje ljude, najbolje profesionalce i taj stav se nikada neće promijeniti", poručio je.

Bonus video: