Krapović Spajiću: Upravo sada je na sceni politizacija Uprave policije kroz nezakonito postavljenje v.d. direktora

"U ovom trenutku, kada je povjerenje javnosti u institucije od presudne važnosti za očuvanje društvenog tkiva, imperativ je da se postupci donošenja odluka odvijaju na temeljima transparentnosti, zakonitosti i odgovornosti, a ne sve suprotno tome, o čemu najbolje svjedoče dvije sjednice Vlade, od kojih je jedna sazvana u nedjelju nešto prije ponoći", rekao je Krapović

23025 pregleda 133 reakcija 75 komentar(a)
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora

Upravo je sada na sceni politizacija Uprave policije kroz nezakonito postavljenje vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije od strane neovlašćenog predlagača, poručio je ministar odbrane i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović, u obraćanju predsjedniku Vlade i lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću.

"I naravno, odmah nakon presude Upravnog suda, još jednom ćemo Vas pitati zašto ste to uradili suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, a pogotovu imajući u vidu da ste prilikom nezakonitog odlučivanja ispred sebe imali kompletne podatke, upozorenja i informacije, uključujući i sve aspekte profesionalizacije i politizacije. Ovo posebno u svijetlu činjenice da su brojni funkcioneri i lica bliska PES-u predlagala kandidate za direktora Uprave policije. Da li je ovo, gospodine predsjedniče depolitizacija Uprave policije, vladavina prava i primjena evropskih i demokratskih standarda", istakao je Krapović u saopštenju koje je dostavila Demokratska Crna Gora.

Krapović je reagovao na to što je Spajić danas na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijelom Eskobarom rekao: "nećemo dozvoliti politizaciju javne uprave ni prije ni poslije Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)".

Spajić je to kazao povodom toga što je Predsjedništvo Demokratske Crne Gore juče saopštilo da daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR, nakon čega će se, kako su kazali, sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma.

Krapović je poručio da ministar (unutrašnjih poslova Danilo Šaranović koji je takođe iz Demokratske Crne Gore) od prvog dana želi samo čistog, hrabrog, stručnog profesionalaca, koji nema veze sa partijama, koji nema dodira sa kriminalom, koji nikada nije koristio svoju poziciju za partijske uticaje, koji nije dogovarao svoju kandidaturu sa političarima ili sa njima povezanim licima, koji će samo služiti zakonu i državi Crnoj Gori.

"U ovom trenutku, kada je povjerenje javnosti u institucije od presudne važnosti za očuvanje društvenog tkiva, imperativ je da se postupci donošenja odluka odvijaju na temeljima transparentnosti, zakonitosti i odgovornosti, a ne sve suprotno tome, o čemu najbolje svjedoče dvije sjednice Vlade, od kojih je jedna sazvana u nedjelju nešto prije ponoći. I na kraju, podsjetiću Vas, da su se već eminetni pravnici izjasnili i potvrdili da je Odluka Vlade nezakonita, a podsjećam Vas i na stav portparolke Evropske komisije, koja je nakon izbora VD direktora Uprave policije kazala: 'procedurala imenovanja treba da budu u skladu sa zakonom'. Dakle, gospodine, Spajiću, ovdje je svima sve jasno, a biće i Vama jasnije nakon odluke Upravnog suda", zaključio je Krapović.

Vlada je većinom glasova 13. marta oko tri sata ujutro izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije na predlog Spajića.

Predlog Šaranovića da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović je odbijen. Povodom izbora Radovića mišljenje su izdvojili članovi Vlade iz Demokrata Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Vladimir Martinović i Tamara Vujović, kao i ministar pravde Andrej Milović.

Šaranović je nakon izbora Radovića “Vijestima” rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je “prekoračenjem granica svog ovlašćenja” izabrala Radovića.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti prošlog četvrtka rekao da “ako postoje krivična djela to će utvrditi nadležne sudske instance”.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje protiv koga će podnijeti prijavu, rekao je da je SDT preduzelo početne korake o utvrđivanju odgovornosti.

“Radujem se da institucije same pokreću ove postupke”, kazao je Šaranović.

On je rekao da je interes svih da Upravni sud utvrdi da li je na zakonit ili nezakonit način donijeto rješenje o imenovanju v.d. direktora policije i najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuti upravni spor.

"Vijesti" su 14. marta objavile da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) “prikuplja informacije” o dešavanjima na sjednici Vlade, na kojoj je 13. marta rano ujutro na predlog premijera odredila vršioca dužnosti direktora policije, iako je zakonom utvrđeno da ga predlaže ministar unutrašnjih poslova.

"Vijesti" su 16. marta objavile da slučaj "sjednica" neće brzo dobiti svoj eventualni krivični epilog, jer Specijalno državno tužilaštvo neće "za sada" formirati predmet dok o zakonitosti odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora policije ne odluči Upravni sud, kome će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) podnijeti tužbu.

"MUP će sljedeće sedmice podnijeti tužbu Upravnom sudu povodom nezakonitog izbora v.d. direktora policije", rekao je izvor "Vijesti" iz MUP-a.

Bonus video: