Kovačević: Smeta im što sam Srbin i pravoslavac

Gradonačelnik Nikšića prijavio 13 osoba koje su “izazvale prijetnje” po njegovu bezbjednost, među njima i dvoje novinara “Vijesti”

53585 pregleda 575 reakcija 192 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević prijavio je policiji 12 političara i novinara i NVO aktivistu da su prouzrokovali prijetnje kojima se ugrožava bezbjednost njega i njegove porodice, zato što im nije po volji njegovo „političko opredjeljenje“, kao i zato što je Srbin i pravoslavac.

„Lica za koja osnovano sumnjam da su dio medijskog lobija koji konstruišu vijesti kako bi izazvali bijes i mržnju prema meni koja dovodi do prijetnji koje ugožavaju moju bezbjednosti i bezbjednost moje porodice u kontinuitetu od kada obavljam funkciju predsjednika Opštine Nikšić sve iz razloga što im smeta moja etnička pripadnost, vjeroispovijest i političko opredjeljenje su:“, navodi Kovačević u prijavi koju je predao na zapisnik u policiji prošle sedmice u prisustvu svog advokata Save Kostića.

On je tražio i da se „uhapse i procesuiraju“ osobe koje su mu preko društvenih mreža i u komentarima na nekim portalima upućivali prijetnje, nakon što je prije desetak dana postavio uvredljivi komentar na Facebooku.

“Nekako lijepo stoji predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da Švabama to smeta”, napisao je Kovačević dan nakon tenzične sjednice parlamenta na Cetinju, aludirajući na germansko porijeklo poslanika Demokratske partije socijalista Oskara Hutera i zgradu administracije koja upravljala teritorijom Crne Gore u vrijeme Kraljevine Jugoslavije od 1929. do 1941. godine.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je Kovačevićev partijski lider, za koga je Huter na sjednici rekao “da njegova titula četničkog vojvode ne ide sa mjestom koje pokriva”.

Nikšićko tužilaštvo nije našlo da je Kovačević ovim komentarom počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti, ali je podgoričko Više tužilaštvo saopštilo da će utvrditi da li ga ima iz njihove.

“Cijela strana za dvije rečenice”

Kovačević je prijavio novinarku „Vijesti“ Biljanu Matijašević kao „kreatorku članka u čitavoj stranici koji se bavi sa moje dvije rečenice na društvenoj mreži Facebook“ i Damira Suljevića, iz Centra za građansko obrazovanje, njenog sagovornika u tekstu „Suljević: Novi ispad Kovačevića razlog za smjenu”.

Suljević je u tom članku rekao da vjeruje da se ovdje radi o još jednom pokušaju Kovačevića da svojim izjavama dodatno “zakuva” već uzavrelu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori.

“Zabrinjavajuća je tolerancija koalicionih partnera NSD-a, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Oni svojim ćutanjem afirmišu ovakve i slične ispade predsjednika opštine Nikšić, a koji bi zapravo morali biti razlog za pokretanje pitanja njegove smjene i uspostavljanja prakse imenovanja savjesnih pojedinaca na tim pozicijama koji svoj posao obavljaju na način da doprinose razvoju društva a ne na njegovoj dezintegraciji”, ocijenio je Suljević u tom članku.

Matijašević je saslušana u subotu u nikšićkoj policiji.

Kovačević je prijavio i direktora digitalnog razvoja “Vijesti” Srdana Kosovića, “inspiratora članaka o meni na portalu Vijesti koji imaju za cilj da stvore atmosferu linča i koji su u prethodnim slučajevima prejudicirali moju krivicu i vršili pritisak na sudstvo i tužilaštvo da se pokreću procesi protiv mene zbog mog mahinalnog pokreta rukom i sl.”

Kovačević je bio pod istragom zbog sumnje da je omalovažio državne simbole jer je za vrijeme izvođenja himne pokazivao srednji prst, ali je tužilaštvo utvrdilo da nije počinio krivično djelo. On je tvrdio da je namještao sat.

Kosović je juče u izjavi koju je dao podgoričkoj policiji rekao da smatra da se radi o političkom pritisku i da uopšte ne razumije u kakvoj je relaciji to što su „Vijesti“ radile svoj posao informišući javnost i to što je Kovačeviću prijećeno preko društvenih mreža zbog onoga što je sam napisao.

„Nevjerovatno je da neki funkcioneri toliko ne razumiju šta je zadatak medija, da profesionalno izvještavanje o svojim javnim aktivnostima pokušavaju da stave u kontekst kreiranja atmosfere linča i podstrekivanja nasilja. Naravno da će ‘Vijesti’ isto kao i do sada izvještavati o svemu što je od javnog interesa“, kazao je Kosović „Vijestima“

“A đe je izvinjenje”

Na pitanje zašto je prijavio novinare “Vijesti” koji su profesionalno izvještavali, Kovačević je juče listu rekao:

“Što se tiče ‘Vijesti’ još nisam dobio izvinjenje za insinuacije i kreiranje atmosfere u kojoj je trebalo da se procesuiram zbog pokreta dijela ruke (gdje se insinuiralo da sat treba da namještam u zatvoru) nakon što je to pitanje dobilo epilog pred nadležnim organima a odmah se krenulo u nova tumačenja onoga što uradim ili kažem bez ikakve prilike da ja na to odgovorim, tako da sam stekao utisak da su određeni novinari dio istog tima koji ima za cilj da održava atmosferu linča i inspirisanja prijetnji meni i mojoj porodici”.

Gradonačelnik Nikšića je prijavio i Balšu Kneževića, “novinara portala Aktuelno koji ugrožava moja vjerska prava kao i pravo na slobodu vjeroispovijednosti, vrijeđa vjerske poglavare i kreira atmosferu linča u kojoj je ugrožena moja bezbjednost i bezbjednost moje porodice”, Zorana Ćoća Bećirovića, koji je “po mojim saznanjima urednik portala Aktuelno” i Draška Đuranovića, glavnog i odgovornog urednika Pobjede.

Đuranović je prekjuče saslušan u podgoričkoj policiji.

“Razumijevajući postupanje policije, nalazim za shodno da izrazim protest zbog ovog načina uznemiravanja, jer niti sam preko društvenih mreža, niti na bilo koji drugi način prijetio ili mogao podstrekavati na prijetnje predsjedniku opštine Nikšić. Zato prijavu gospodina Kovačevića smatram svojevrsnim pritiskom na novinare u obavljanju njihovog novinarskog posla”, navodi se u zapisniku sa njegovog saslušanja, prenijela je “Pobjeda”

Kovačević je prijavio i Nikolu Zirojevića “političara” i Borisa Muratovića, “odbornika SO Nikšić za kog sumnjam da je inspirator i pisac komentara koji sadrži prijetnje po moj život i bezbjednost moje porodice pa zahtijevam da policija i tužilaštvo oduzmu telefone i digitalne uređaje kako bi provjerili da li su ove sumnje opravdane ili ne i da li on ima bilo kakve veze sa tim”.

U prijavi su i “Sonja Milatović – odbornica SO Nikšić, Aleksandra Vuković Kuč – poslanica u Skupštini CG, Ivan Vuković – poslanik, Petar Odžić – portparol SDP-a, Nikola Đurašković – predsjednik Opštine Cetinje”

Vuković Kuč je na tviteru reagovala na objavu Kovačevića na Facebooku o Švabama i zgradi Zetske Banovine.

“Mandićev najtalentovaniji poricatelj države Crne Gore, netalentovani falsifikator istorije i Zavjetničin najodgovorniji učenik, provincijalno i malograđanski, iako je na čelu grada, provocira i pokazuje svu zaraznost svoga šovinizma”.

Ivan Vuković je na mreži X naveo da se “nakon nedavnog fašističkog ispada jednog poslanika, koji su sramno prećutale njegove partijske kolege, danas se desio novi i to, očekivano, u režiji M. Kovačevića”. “Pozivam njegove koalicione partnere iz GP URA i DCG da osude - a Tužilaštvo da hitno reaguje na - govor mržnje!”

Vuković je aludirao na izjavu poslanika PES-a Darka Dragovića, koji je u parlamentu rekao da Huter ne može na isti način osjećati crnogorsku istoriju kao on i ostali poslanici, “autohtoni Crnogorci”

Poslanik SD-a Nikola Zirojević saopštio je da je Kovačević, “sramotnom izjavom” povodom zasjedanja Skupštine na Cetinju, samo nastavio kampanju raspirivanja mržnje koju “već duži vremenski period sprovodi uz amin njegovih koalicionih partnera u Nikšiću”.

Zamjenik predsjednika SDP-a Petar Odžić u saopštenju je naveo da “čudi vizija premijera Milojka Spajića da može zemlju uvesti u EU sa četničkim vojvodama i ljudima koji državu vide kao nečiju banovinu, a za maticu smatraju tuđu državu”.

Policija je već saslušala Đuranovića i neke od prijavljenih političara u svojstvu građanina, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Nikšiću.

“Dobar i čestit čovjek”

Iz DPS-a su juče u Skupštini poručili da Kovačeviću ne smetaju samo njihovi kritički stavovi već podnosi prijave i protiv novinara i NVO aktivista, “što jasno govori u prilog tezi da se u Crnoj Gori žele zastrašiti opozicionari i ugušiti opoziciona riječ. “Jasno želim da poručim, da mi nijesmo 'hakovani' i da stojimo iza svake svoje izgovorene i napisane riječi". I da su ove prijave koje je Kovačević podnio ništa drugo nego odraz poliičkog licemjerstva I političkog kukavičluk”, rekla je poslanica Sonja Milatović.

Na to je u parlamentu odgovorio Mandić, koji je kazao da je Kovačević "dobar i čestit čovjek".

“Veliki političar, kojim će se ponositi Crna Gora i njegov narod. Vi ste protiv mene podnijeli čitav niz prijava, a ja to nijesam komentarisao. Pretpostavljam da će se o sudbini tih prijava koje je podnio Kovačević izjasniti tužilaštvo”, rekao je Mandić.

Iz SD-a su poručili da Kovačević bezuspješno vrši pritisak, izvrće i manipuliše ali da to neće proći. “Istina je Kovačeviću najveći neprijatelj, tako da ne bi čudilo da podnese krivičnu prijavu protiv nekoga ko ispred njega postavi ogledalo. Pokušaj Marka Kovačevića, da izvrće i manipuliše, kako bi sprao ljagu sa njegovog poznatog nadimka i onoga što on simbolizuje, neće proći”, saopštile su Socijaldemokrate. Pozvali su tužilaštvo da striktno prati slovo zakona i ne dozvoli da se koristi za političke ciljeve.

“Sve su priznali”

Kovačević je juče rekao da je “svojim reakcijama na moje građansko pravo da procesuiram prijetnje po moju bezbjednost i bezbjednost moje porodice većina onih koji treba da budu saslušani tim povodom dokazali su opravdanost sumnji da su oni inspiratori prijetnji koje dobijamo ja i moja porodica”. “Rečnik koji se koristi, lične uvrede, uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, šifrovane poruke (pisanje mog prezimena u saopštenjima sa malim početnim slovom) koje šalju jedni drugima u javnost i druge njihove reakcije predstavljaju eksplicitan dokaz da oni zaista jesu inspiratori prijetnji koje ugrožavaju bezbjednost mene i moje porodice. Tim svojim reakcijama oni samo olakšavaju posao nadležnim organima za koje se nadam da će sve odgovorne, nalogodavce i počinioce, pronaći i adekvatno procesuirati”, rekao je Kovačević “Vijestima”

On je u prijavi optužio policiju i tužilaštvo da nisu otkrili osobe koje mu navodno godinama prijete.

“Vrlo rijetko su osim u par slučajeva stali u zaštitu moje bezbjednosti i moje porodice... Još jednom skrećem pažnju da je neodgovorno ponašanje tužilaštva i nerijetko djelova policije doprinosilo mojoj medijskoj satanizaciji i kreiralo atmosferu u kojoj ja i moja porodica trebamo da budemo izloženi linču, procesuirajući često bez osnova, a što su pokazali epilozi sudskih postupaka”. On je pohvalio tužilaštvo i sud iz Rožaja i “dio nadležnih organa iz Nikšića, koji su jedini do sada adekvatno procesuirali slične prijetnje za moju bezbjednost”.

Kovačević je u prilogu prijave dostavio izvode sa društvene mreže Instagram, Facebook, sa Portala Analitika “kao dokaz kojima se potkrepljuju moji navodi koje sam iznio a tiče se prijave za ugrožavanje moje lične bezbjednosti i bezbjednosti moje porodice”.

Bonus video: