Lakićević: Usvojiti primjere iz zemalja koje imaju dobra rješenja u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju

On je naveo da je uputio apel nadležnima iz resora saobraćaja da se što hitnije usvoje izmjene postojeće zakonske regulative u oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima

2983 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Branimir Lakićević odbornik Nove srpske demokratije u Skupštini opštine (SO) Bar saopštio je danas da je krajnje vrijeme da se usvoje dobri primjeri iz zemalja koje poodavno imaju dobra rješenja u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

On se oglasio povodom, kako je naveo, "problema velikog broja saobraćajnih nesreća na crnogorskim putevima u kojima stradaju uglavnom mlade osobe, koje su najčešće i uzročnici saobraćajnih nezgoda, a veoma svjež primjer jesu saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom za četiri mlada života na magistralnom putu Bar-Ulcinj, kao i pogibija mladića u Sutomoru".

On je naveo da je u tom smislu uputio apel nadležnima iz resora saobraćaja da se što hitnije usvoje izmjene postojeće zakonske regulative u oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

"U čemu bi se ogledale te izmjene. U mnogim zemljama Evropske unije na primjer osoba koja ima navršenih 18 godina života ne može apsolutno samostalno da upravlja motornim vozilom do svoje navršene 21 godine života, već samo u pratnji kao suvozača punoljetne osobe koja ima staž vozača izvjesni broj godina i koja nikada nije imala saobraćajne prestupe. Takođe, osobama od 18 do 21 godine života se zabranjuje upravljanje motornim vozilom poslije 22 časa", istakao je Lakićević u saopštenju.

On je dodao da je u Sloveniji uveden šestomjesečni program dodatne obuke za vozače-početnike, koji svaki vozač mora da prođe i kojim se upoznaje sa sopstvenom vožnjom, svojim sposobnostima, opasnostima na putevima i predviđanjima rizika u vožnji, a učešće na programu je neophodno radi produženja važnosti vozačke dozvole.

"Sve to doprinijelo je da se u Sloveniji značajno smanji broj saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju mlade osobe, a time poveća sveukupna bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Krajnje je vrijeme da usvojimo sve dobre primjere koje imamo u zemljama koje poodavno imaju dobra rješenja u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju", zaključio je Lakićević.

Bonus video: