„Rasulo” u vlasti ne šteti Kosovu

Političko djelovanje svakog poslanika je samostalno i ne predstavlja Crnu Goru, poručuje Nikola Camaj. Skupštinska većina izgleda kao “raštimovani orkestar” u kojem svako vodi svoju politiku, kaže Miloš Konatar

33169 pregleda 105 reakcija 62 komentar(a)
“Doprinijeli smo da se konačno odblokiraju pregovori sa EU”: Vukićević, Foto: BORIS PEJOVIC
“Doprinijeli smo da se konačno odblokiraju pregovori sa EU”: Vukićević, Foto: BORIS PEJOVIC

Glas poslanice Demokratske narodne partije (DNP) Maje Vukićević protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope beznačajan je za evropski put Kosova, ali pokazuje “rasulo” u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

To su ocijenili poslanici Albanskog foruma i Građanskog pokreta URA Nikola Camaj i Miloš Konatar komentarišući za “Vijesti” najavu Vukićević da će glasati protiv članstva Kosova u Savjet Evrope (SE).

Vukićević je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamjenika. Pored Vukićević, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamjenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar. U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove spriječenosti, glasaju zamjenici.

Glavni odbor DNP-a, partije Milan Kneževića, u nedjelju je dao podršku Vukićević da glasa protiv prijema Prištine u SE.

Politički komitet PSSE, gdje Crnu Goru predstavlja Vukićević, danas će razmatrati Statutarno mišljenje o prijavi za članstvo Kosova i usvojiti prednacrt mišljenja i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini. Komitet ima 85 članova.

Ta tačka je na dnevnom redu sjednice PSSE 18. aprila. Izvjestiteljka za prijem Kosova u SE Dora Bakojanis preporučila je da Kosovo postane član SE.

“Nakon što PSSE izglasa i usvoji statutarno mišljenje, ono se prosljeđuje Komitetu ministara Savjeta Evrope, koji donosi konačnu odluku o zahtjevu za članstvo. Kako je postupak u toku, nije određen datum za eventualnu konačnu odluku”, rekli su “Vijestima” iz SE.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Na pitanja “Vijesti” kakav je njihov stav o odluci Vukićević i kako će oni glasati na plenarnoj sjednici nijesu odgovorili Čarapić i Mugoša. Iz Ministarstva vanjskih poslova takođe nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kakav je njihov stav povodom najave Vukićević.

Maja Vukićević je juče “Vijestima” potvrdila da će glasati protiv prijema Kosova u Savjet Evrope i dodala da se nije konsultovala sa konstituentima vlasti u vezi sa tim, jer se ni oni nisu konsultovali sa njenom strankom prilikom donošenja nekih odluka.

“Smatram da poslanik ima pravo da glasa po svom ubjeđenju i na osnovu svojih uvjerenja i onoga što su činjenice. DNP je ispoštovao sve u vezi sa sporazumom i svojim glasanjem doprinijeli smo da se konačno odblokiraju pregovori sa EU”, kazala je.

Camaj ističe da je političko djelovanje svakog poslanika samostalno i ne predstavlja Crnu Goru, ili makar ne većinsko raspoloženje.

“Upravo zbog toga ovaj čin ne doživljavam kao nepoštovanje koalicionog sporazuma, mada ne mislim da je na nivou neke korektnosti, iz razloga što računam da stremimo istim vrijednostima, gdje spada i dobrosusjedska saradnja. Inače, crvene linije na pojedina pitanja imamo svi, ali za očekivati je da ih zamrznemo, makar privremeno, zbog zajedničkog kursa ka EU”, rekao je Camaj, odgovarajući na pitanje da li je to kršenje koalicionog sporazuma.

Nikola Camaj
Nikola Camajfoto: Boris Pejović

Ističe da on podržava članstvo Kosova na plenarnoj sjednici PSSE.

U koalicionom sporazumu je navedeno da je jedan od osnovnih principa nove Vlade usklađenost spoljne i bezbjednosne politike Crne Gore sa politikom EU i jačanje partnerstva sa NATO-om i “daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim susjednim državama priznatim od strane Crne Gore”. Poštovanje sporazuma je uslov ulaska DNP-a u rekonstruisanu Vladu, koja bi, prema sporazumu, trebalo da se desi najkasnije do kraja godine.

Miloš Konatar kaže da je sporazum parlamentarne većine pogažen toliko puta da ni sami potpisnici više ne vjeruju u njega.

Smatra da skupštinska većina izgleda kao “raštimovani orkestar” u kojem svako vodi svoju politiku, a najavljeno glasanje oko članstva Kosova u Savjetu Evrope je najbolja potvrda kako istinski djeluju na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Vlada najavljuje da će poštovati međunarodne obaveze i nastaviti proevropski spoljnopolitički kurs Crne Gore, a onda iz skupštinske većine rade protiv toga i sve to zajedno liči na jedno rasulo u kojem je jasno da je Milojko Spajić izgubio autoritet i da spoljnu politiku vodi Andrija Mandić”, kazao je Konatar.

Miloš Konatar
Miloš Konatarfoto: Boris Pejović

Ističe da je GP URA uvijek bio posvećen evropskom putu Crne Gore, partnerstvu u NATO-u i dobrosusjedskim odnosima i “tako će biti i prilikom glasanja za članstvo Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope”.

Vukićević kaže da su je iznenadile reakcije dijela opozicije, koji je “očigledno navikao na jednoumlje”.

“U Crnoj Gori moramo normalizovati to da imamo različite stavove i moj je stav da se civilizovano o istima može raspravljati. Moram istaći i da smo početkom mjeseca imali sastanak političkog komiteta na kome je Dora Bakojanis predstavila svoj izvještaj o Kosovu koji je bio izrazito negativan, posebno u dijelu vladavine prava i generalno stanju ljudskih prava prije svega Srba na Kosovu, pa prosto iznenađuje što se sa ovim procesom toliko žuri, jer se za 20 dana sigurno nije moglo popraviti sve ono što je navedeno kao problematično u izvještaju”, rekla je Vukićević.

Jasno je, kako kaže, da se radi o pokušajima da se “političkom odlukom još jednom grubo prekrši međunarodno pravo”.

“To svakako neću podržati. Zbog javnosti i korektnog odnosa prema kolegama želim da istaknem da će na samoj sjednici Parlamentarne skupštine, osim mene, pravo glasa imati još dva člana delegacije, koji će naravno glasati po svojoj slobodnoj volji”, istakla je.

Vukićević: Prvi put SE razmatra ulazak sporne zemlje

Ona je rekla da aplikaciju Kosova za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.

“Osim toga i šefovi delegacija nekoliko država koje su priznale Kosovo su najavili da neće glasati za članstvo u Savjetu Evrope, ali jedino se u Crnoj Gori iz nekog razloga diže buka zbog najave da ću ja glasati protiv. Ovo je prvi put u preko 70 godina dugoj istoriji da Savjet Evrope razmatra ulazak zemlje koja je sporna i koja može izazvati neslaganja i u samom Savjetu, što je pokazalo i preliminarno glasanje na komitetu ministara, gdje je Kosovo dvotrećinsku većinu dobilo za samo dva glasa”, navela je.

Smatra da bi prijem Kosova u SE značajno narušio tok pregovora i pokušaje da se ovo pitanje riješi diplomatskim putem i ako dođe do članstva to bi značajno otežalo poziciju Srbije.

“Ulazak Kosova u SE je u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244 kojom se Srbiji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega Kosovo nije dio Ujedinjenih nacija jer je Akt o nezavisnosti proglašen jednostrano. Ukoliko Kosovo postane dio SE to može biti ozbiljan presedan i u budućnosti se mogu očekivati aplikacije različitih spornih teritorija u međunarodne organizacije”, rekla je Vukićević.

Poručuje da se teritorijalni integritet svake zemlje mora štititi na jednak način - ne može se podržavati teritorijalni integritet Ukrajine, a osporavati Srbiji dio njene teritorije.

Bonus video: